Pe de altă parte, sunt și alte provocări. Prima, legată de statutul cetățenilor UE în Marea Britanie, evident și al românilor. Până la finalul lunii iunie 2021, aceștia trebuie să aplice în programul de obținere al statutului de rezident permanent (dacă au minimum 5 ani de ședere acolo) sau până în decembrie 2020 (sfârșitul perioadei de tranziție) pentru rezidență provizorie, dacă au mai puțin de 5 ani de ședere. Există probabilitatea ca cetățenii din UE (sau măcar o parte) să aibă nevoie de viză de intrare în Marea Britanie, începând cu anul viitor. Sau măcar un pașaport valabil.

A doua chestiune ține de bugetul Uniunii Europene care pierde, odată cu pierderea unui membru important, 12 miliarde de euro anual. Acest lucru va îngreuna considerabil întocmirea bugetului pentru exercițiul financiar 2021-2027.

UK va trebui să rezolve și problemele interne apărute în urma declanșării procedurii BREXIT. Statutul Irlandei de Nord, deocamdată un conflict stins aparent dar este imprevizibilă reacția oficialilor UE având în vedere că teama acestora este ca nu cumva Irlanda de Nord să fie folosită pe post de „ușă din dos” pentru accesul britanicilor la piața unică. Scoția este de asemenea o chestiune presantă, din ce în ce mai mulți politicieni de acolo militând pentru un referendum de independență față de Marea Britanie. Scoțienii s-au pronunțat deja împotriva BREXIT în proporție de peste 55%. 

Nu este clar care vor fi efectele BREXIT asupra economiei Marii Britanii dar deja se estimează pierderi de peste 2.000 de miliarde de lire în următorii 5 ani prin mutarea unor părți importante ale pieței financiare londoneze în Germania și Franța (lucru deja parțial întâmplat). 

România-UK: o legătură economică șubredă

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia românească, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România în 2018, potrivit unei analize realizate de KeysFin.

În România există peste 1.600 companii cu acționariat din Regatul Unit, potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1.300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei în 2018, potrivit startupcafe.ro.