Separația puterii în stil liberal

În nicio țară civilizată un parlamentar nu este și membru al executivului. În vigoare încă din anul 1789 Constituția SUA este fermă cu faptul că „nici o persoană care deţine o funcţie sub autoritatea Statelor Unite nu va putea fi membru în vreuna din Camere atâta timp cât îşi continuă exercitarea funcţiei”. În Franța, Constituția de la 1958 este fără echivoc: „calitatea de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea mandatului de parlamentar”. În România, senatorul Florin Vasile Cîțu este umilit de prim-ministrul Cîțu Vasile Florin care afirmă, de la înălțimea corigentului ajuns profesor: „Guvernul are un apetit mai puternic pentru reformă, ceea ce înseamnă că de acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanţe. Eu voiam să facem reformă prin Parlament. (...) Decizia mea este aceea de a merge cu reforma prin ordonanţe de urgenţă.” În spiritul și linia directoare a celui care a vrut „Guvernul meu” și „Armata mea”, președintele dezbinării noastre, premierul Cîțu nu dă doi bani pe Parlament și îl doare la bască despre democrație sau Constituție. Este esența neo-liberalismului modern promovat de grupul de foști pedeliști și actuali trădători aliniați, pe trepte, în spatele lui Cîțu: «voi, păduchilor, trăiți pentru că vă permitem noi, așa că mai ușor cu Constituția și „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român”». Foarte puțini se revoltă după declarațiile care probează intenții neconstituționale ale premierului Cîțu, atunci de ce să ne surprindă deciziile dictatoriale?

În România „democrată” 17 din cei 21 de membri ai Guvernului sunt și parlamentari. Un procent de aproape 4% din Parlament se regăsește și în Guvernul României. Cam despre asta este separația puterilor în România modernă. Nu este clar votul acestora în cazul oricăror moțiuni de cenzură? Dintr-un Senat al României care are cu 36 de membri mai mult decât cel al SUA, senatorul Cîțu urmărește cu maximă atenție și exigență activitatea premierului Cîțu și nu rare sunt situațiile când îl admonestează, parlamentar, în… oglinda din baie. Într-un profund dispreț și cu insolența specifică boierului, parlamentarii și miniștri sunt excepțiile care pot cumula pensia cu salariul sau alte venituri pe care le plătește bugetul alimentat din munca celor „proști, dar mulți”. Legenda de la Nasiriah,  Ciucă al nostru, încasează lunar 18000 lei pensie de serviciu, iar Irina lui Cioloș (a nu se confunda cu cea a lui Dragnea), pe nume și Alexe, secretar de stat în MAI, are 14000 lei, pensie de serviciu anticipată parțială (la 40 de ani!). Cum legal nu putea beneficia de o astfel de pensie decât în urma hotărârii unei comisii de expertiză medicală care să o declare apt limitat, întrebarea firească este: ce suferințe ascunde doamna? Este incredibil câți arginți se adună din solda trădării! Doar în ultimul an, 2020, când a vândut haina militară pe confortul politic, doctorul Ciucă a ajuns să acumuleze bunăstare și opulență cât într-un cincinal anterior. Două depozite bancare cu valoare cumulată de aproape 200000 lei și  o Toyota RAV 4, nou-nouță, de peste 120000 lei, plus lichidarea a 3 împrumuturi, sunt cifrele care explică multe. Îl mai întreabă cineva despre cum a reușit soția, subofițer în rezervă, să fie chemată în activitate, ilegal, cu grad de ofițer, când achizițiile de tehnică inutilă trimit miliarde de dolari peste ocean?    

Noul PNL: Legenda de la Nasiriah și maestrul finanțelor din Noua Zeelandă 

„Să trăiți, bine!”

Un premier care se prezintă înconjurat de fostul PDL este firesc să continue linia doctrinară a lui Băsescu. Cîțu anunță de la tribuna Parlamentului „Românii sunt mai fericiţi. INS a anunţat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare.” Cât cinism și mai ales câtă obraznicie poate să emane dintr-un prim ministru care afirmă: „în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre «explozia» prețurilor”? Este incredibil cum individul care practic a blocat România atât ca ministru de finanțe, dar mai ales ca premier, ne scuipă cu nemernicie în ochi! Despre asta era vorba? În primul rând, noi suntem groapa de gunoi a Europei în toate privințele când vine vorba de alimente. În timp ce produse expirate sau de proastă calitate umplu supermarketurile deținute de firme străine, fermierii noștri își aruncă, disperați, producția pe câmp. Pentru că nu au acces în lanțurile de distribuție controlate de marile concernuri, foarte puțini producători locali reușesc să supraviețuiească, dar Cîțu dă din coadă de fericire că avem alimente ieftine. În al doilea rând, alimentele sunt, relativ, ieftine pentru că măcar unele din ele ar trebui să se coreleze cu puterea de cumpărare. «Explozia» prețurilor” înseamnă, însă, o creștere a tuturor prețurilor și asta în comparație cu veniturile care au fost, toate, înghețate. Avem cele mai mici venituri și cea mai mare rată a sărăciei din UE. Într-o țară în care peste 8 milioane de români nu-și pot permite să achiziționeze articole considerate necesare pentru a duce un trai decent e bucuros Cîțu că demontează un fake news? Producătorii noștri, agricoli sau din industria alimentară, au parte doar de indiferența și promisiunile palide ale „Guvernului meu”. Marile firme străine au parte de sprijinul și facilitățile unui cadru legislativ preferențial. Să mai spună cineva că nu suntem un popor ospitalier! Românii probabil chiar sunt fericiți! Au buzunarele goale, dar sunt fericiți. Altfel, individul ăsta ajungea de mult să alerge după elicopter!

Într-o perioadă în care multe orașe, inclusiv București, raportează zero teste pozitive România încă mai menține starea de alertă. Cui îi pasă? Atâta timp cât se fac achiziții și angajări preferențiale, starea de alertă este justificată. Gheorghiță, Prințesa Vaccinării, amenință că se supără rău pe comunitățile care nu se aliniază pentru vaccinare și din toamnă vor intra în carantină. Acum nu se poate. E cu UEFA 2020, cu Olimpiada de vară și vacanța parlamentară, dar să vezi ce se încordează virusul din toamnă, exact când încep școlile. Faptul că astăzi se identifică doar câteva cazuri de infectări zilnice este meritul furibundei campanii de vaccinare, pe care Iohannis, Câțu și Gheorghiță o declară un succes. Asta deși și-au stabilit pentru prima zi din iunie o țintă de 5 milioane de vaccinați, pe care o vor atinge în august. Dacă nici asta nu este dovadă de insultă asupra inteligenței poporului român…

La începutul anului „Guvernul meu” a emis H.G. nr. 31/ 3.02.2021 privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. Se aproba, astfel, cantitatea de 6.000 tone motorină, destinată sprijinirii agricultorilor afectați de secetă, în valoare de 18.300 mii lei. La distanță de 4 luni, H.G. nr. 648/ 16.06.2021 modifică doar articolul 1 din H.G. nr. 31/ 3.02.2021. Cantitatea de 6.000 tone motorină, destinată sprijinirii agricultorilor afectați de secetă este acum în valoare de 22.395 mii lei. Prin urmare Câțu decide că agricultorii din Moldova trebuie ajutați, dar cei din România pot aștepta plățile cuvenite, că doar n-au să se revolte pentru așa ceva?! Cu toate astea, în afară de creșterea cu 3 milioane lei a prețului, nici moldovenii nu au văzut motorina cum nici românii nu au văzut subvențiile. Asta și pentru că Vasilică este echidistant! În esență ajutorul lui merge doar către vest și către multinaționale.   

Apa trece, urșii rămân

Ploile și inundațiile, care par fără sfârșit în ultimile săptămâni, au lăsat mulți români fără case sau le-au afectat profund gospodăriile. Ce ne spune premierul Cîțu? Că le va acorda 4000 de lei dacă au casa distrusă în proporție de 75%. Puțin peste ajutorul de înmormântare. De unde atâta ură viscerală pe acești liberali și useriști încât tratează poporul mai rău decât argații în urmă cu 200 de ani? Poate fi înțeleasă, până la un punct, dorința de îmbogățire și parvenire a tuturor acestor trădători, dar să-ți urăști atât de tare poporul este deja patologic. O familie cu locuința afectată în proporție de 70% primește 2000 de lei din partea unui Guvern care este, în mare parte, responsabil pentru drama oamenilor. Nu sunt aduse în discuție fenomene extreme, ca cele din Cehia sau Germania, față de care nu putem decât să invocăm revolta naturii în fața inconștienței cu care ne degradăm constant planeta. În România necazul vine de la inundații produse de râuri care traversează zone cu defrișări ilegale sau din acumulări care se întâmplă în lipsa lucrărilor de protecție și regularizare a cursurilor de apă. Asta se întâmplă într-o perioadă care urmează unei ierni lipsită de zăpezile din urmă cu 15-20 de ani, altfel prăpădul ar fi fost apocaliptic. Se știe că unele râuri refulează istoric în urma unor cantități mari de precipitații, dar ministrul mediului este mai preocupat de o lege care să permită hăcuirea urșilor decât de nesfârșitele inundații. Urșii sunt o problemă, dar una provocată tot de inconștiența autorităților. Disperarea cu care se agită unii să facă din România destinație pentru safari este cel puțin suspectă. Până la urmă, decât să riște un zbor până în Etiopia sau Ghana, mai repede vin prinții Europei în România, la vânătoare. La noi totul este ieftin, spre gratis pentru străini.

Coaliția care susține „Guvernul meu” excelează prin impertinență și ipocrizie, dar este solidară când trebuie să-și apere accesul discreționar la resurse. Opoziția este impotentă politic, produce fraze anoste și este incapabilă să consolideze o reacție care să lase umbra unei speranțe către o alternativă mai bună. O altă rețetă de succes, pe care o aplică cei care încearcă să distrugă România, este promovarea în funcții, de conducere sau de decizie, a celor care sunt atât de vulnerabili încât ar fi capabili de orice pentru a-și mulțumi stăpânii sau obedienți până la extrem. De la vârful conducerii acestei țări, până la cel al partidelor parlamentare, majoritatea este formată din indivizi cu dulapul plin de dosare greu de ignorat, dar lipsiți complet de moralitate și integritate. În aceste condiții eșecul unei moțiuni de cenzură nu surprinde pe nimeni și era mai clar decât perspectiva de a produce măcar emoție. Cel puțin Lolek și Bolek (mai cunoscuți sub pseudonimul Ponta și Antonescu) aveau o elocvență și consecvență a discursului pe care Winnie the Pooh (aka Ciolacu Marcel) le atige doar când spune „Noapte bună, România”!