Bani am fi avut, PNRR-ul ne lipsea

La nivel guvernamental se cam cunosc rezoluțiile anului 2022.

Mai întâi, este evident va curge lapte și miere prin PNRR. Banii vor năvăli peste România mai agresiv decât hoardele migratoare. De fapt cam asta se va întâmpla, miliarde de euro se vor rostogoli prin discursurile politicienilor, ne vor fi fluturați ca un succes al actualei administrații și apoi se vor topi în neantul de unde au apărut. Politicienii români au inventat moneda virtuala, așa că Bitcoin să plătească licență. Sute de miliarde au fost cheltuite, anual, pe promisiuni care n-ar fi fost acoperite nici cu bugetul cincinal al partenerului strategic.

O guvernare neo-liberală, dar care desfășoară o politică cripto-comunistă, ne flutură 29 mld. euro (din care jumătate sunt împrumuturi pe care tot națiunea le plătește) ca singura speranță de relansare economică a țării. În fapt, ce relansare economică să avem când nici măcar nu ne-am lansat vreodată într-o direcție clară? 

PNRR, alături de diferența până la cele 80 mld. euro, promise de președintele dezbinării noastre în toamna anului 2020, nu sunt bani câștigați la loterie pe care altfel nu i-am fi avut. Fondurile structurale există de 15 ani la dispoziția noastră, iar PNL a contractat, doar în ultimii doi ani, împrumuturi care depășesc valoarea a două PNRR-uri. Prin urmare nu fondurile ar fi fost neapărat problema cât onestitatea și profesionalismul cheltuirii lor. 

Ne-am îndeplinit constant în ultimii 5 ani promisiunea acelui 2% pentru Apărare. În fapt, am alocat peste 5% pentru că sistemul național de apărare include și ministerul de interne sau serviciile, nu doar armata. Am mai adus în discuție faptul că bugetul anului 2022 alocă mai mulți bani apărării (în integralitate) decât sănătății sau dezvoltării, iar creșterea la educație este nesemnificativă în raport cu necesarul. 

Avem parte doar de achiziții inutile sau caricaturale pentru armată și investiții în infrastructura serviciilor secrete care vor permite o mai bună monitorizare a populației. O populație bolnavă și lipsită de educație este ușor de controlat și manipulat. De ce ar avea nevoie un Guvern militar de cultură sau cunoașterea limbii române? Dottore Ciucă, premierul-general ne anunță că „este vorba de o sumă foarte importantă de bani, 30 miliarde de euro, pe care trebuie să-i accesionăm”, așa că nu e glumă cu PNRR-ul ăsta. Inovația lingvistică vine după ce președintele Iohannis făcea trimitere la „crizatorii” care s-au opus reformelor, iar ministrul educației, dottore Cîmpeanu, propunea ore … „remediale”.  

Între Bulă și bula istoriei

În timp ce va umple România cu banii din PNRR, Guvernul liberalo-pesedist se va ocupa și de liniștea socială a țării. Mai întâi vor crește pensiile cu sume cuprinse între cincizeci de bani și doi lei, iar parte din populație va primi un ajutor financiar pentru acoperirea creșterilor de prețuri de pe piața energiei. Mare mândrie mare pentru Guvernul Ciucă este faptul că 2,5 milioane de români vor beneficia de ajutorul unic de 1200 lei pentru pensionarii cu pensii mai mici de 1600 lei. Oglinda sărăciei, 40% din pensionarii României au venituri lunare sub costul unui bilet de avion până la Bruxelles. 

Bulă, pensionar, întrebat cum se descurcă răspunde „Ce să fac, încerc şi eu să supravieţuiesc”. Replica trebuie să fi venit de la Guvern „O să regreți amarnic”!

Pensionarii vor primi un ajutor egal cu câți bani încasează premierul Ciucă zilnic, din pensie și indemnizația de ministru. Bine, pensionarii ăștia cu 1200 lei ajutor de la stat nu au limuzină la scară plătită tot din bani publici. Doar costul combustibilului pentru mașina care-l plimbă pe Ciucă, de când ocupă funcții înalte, în armată sau Guvern, ar fi acoperit necesarul pentru indexarea cu 10% a pensiilor sub 2000 de lei pentru 100.000 de pensionari. Dacă mai adăugăm uzura și celelalte cheltuieli de întreținere sau solda/ salariul șoferului realizăm că puteam „accesiona” fonduri pentru creșterea pensiilor tuturor beneficiarilor din Craiova și comunele limitrofe pentru un cincinal.

După ce va asigura belșug pensionarilor Guvernul Ciucă se va arăta foarte preocupat și de situația salariaților. Pentru că sectorul bugetar este căpușa celui privat se vor realiza condițiile pentru ca prăpastia dintre cele două categorii de salariați să dispară. Mai exact se vor depune eforturi pentru ca nimeni să nu primească nici cât să acopere scăderea puterii de cumpărare. Cât despre creșterea nivelului de trai, nici nu avem voie să rostim sintagma. Foarte curând vor fi cuvinte pe care Guvernul militar condus de generalul Ciucă le va interzice. Prosperitate, bunăstare sau trai decent vor fi monitorizate de structurile de specialitate ale serviciilor secrete la fel cum se întâmplă acum cu unele cuvinte „cheie” gen vaccinare, coronavirus sau … drepturi fundamentale.  

Nu învățăm din istorie, ba chiar ne place ironia ei.

Nicolae Ceauşescu, 20 decembrie 1989: ”Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată, în această zi, de Comitetul Politic Executiv, privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotărât, în această dimineaţă, ca începând de la 1 ianuarie să

 majorăm, în cursul anului viitor, retribuţia minimă de la 2.000 de lei la 2.200 de lei. Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800, la 900 de lei. Am hotărât, totodată, ca pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei. Vom creşte, de asemenea, ajutorul social de la circa 500, la 800 de lei, ceea ce vom asigura în acest fel condiţiuni bune, corespunzătoare, de muncă şi de viaţă pentru toţi cetăţenii patriei noastre. Aceste măsuri demonstrează cu putere că, pe măsura dezvoltării economiei, facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual, al poporului, potrivit hotărârilor Congresului Partidului.”

Un discurs pe care Ciucă îl păstrează lângă carnetul de membru al Partidului Comunist Român.

Pandemia salvează România

La fel cum se întâmplă în pragul fiecărei crize pandemice Guvernul Ciucă a promis deja măsuri sanitare care vor salva poporul de la încă o mare nenorocire. Pandemia este deja o realitate de care se pare că vom rămâne legați încă mult timp, așa că ne mai trezește din amorțire doar câte un val și o altă tulpină. Pînă se epuizează alfabetul grecesc și trecem la cel Khmer, care are… 74 de litere. De la începutul pandemiei s-au schimbat 3 premieri, dar starea de alertă a fost de neclintit. Nu a ajutat decât îmbogățirea unor oportuniști, dar măcar a fost mai consecventă decât orientarea clasei politice de dreapta mutată spre stânga și apoi de jur- împrejur. 

În ce privește coronavirusul și inocularea cu serul salvator stăm liniștiți. Avem convingerea că Arafat și Gheorghiță veghează. Puțini sunt militarii care să fi depus atâta pasiune și efort personal într-o campanie cum a reușit colonelul Gheorghiță, mareșalul de pe frontul de luptă cu pandemia și … anatomia. "După infecţia cu SARS-CoV-2, după COVID, ştim că există acest risc de sindrom inflamator … care interesează cel puţin două organe, foarte frecvent fiind interesată şi inima, şi cordul...” declară comandantul vaccinării. Să mai spună cineva că Valerică nu are mai multe inimi.

După ce rezolvă „accesionarea” banilor din PNRR, elimină „crizatorii” de pe scena politică și ridică orele „remediale” la rang de programă școlară Ciucă, Iohannis și Cîmpeanu promit să studieze și limba română. Simultan cu cei doi lei aruncați pensionarilor și de alte două parale speranțe salariaților, liberalii și social-democrații promit că ne dau și nouă firimituri, din ce fură ei. După ce trece pandemia sau în pauza dintre două valuri, președintele, premierul și serviciile promit că vor căuta să nu ne mai păcălească tot denumind lipsa democrației „stare de alertă”. Pur și simplu vor elimina cuvântul din dicționar. Oricum au ei grijă să ridice agramatismul la nivel de calificare obligatorie pentru politicienii de la vârful țării. 

În multe țări pandemia a produs dezechilibre. Economic, social sau politic pandemia a redesenat societatea și a generat schimbări ireversibile. Pentru unii dintre locuitorii planetei pandemia a însemnat ieșirea dintr-o normalitate confortabilă. Nu e cazul în România. Pandemia le oferă politicienilor noștri șansa de a finaliza proiectul ultimilor 30 de ani, distrugerea țării. Poporului îi oferă scuza de a privi indiferent cum îi fuge țara de sub picioare. În fapt, rezoluția anului 2022 este… potopul după noi.