Eternul providențial – Ciucă al americanilor

Două partide cu pretenții, infrastructură și cel mai mare număr de membri reușesc să propună premier al României un individ ca Nicolae Ionel Ciucă. Bine, alternativa ar fi fost Ciolacu sau Cîțu așa că era timpul să ne demonstreze că se poate și mai rău. Totuși, Ciucă premier este confirmarea faptului că în România niciodată nu se termină acest „mai prost nu se poate”. O carieră construită pe controverse, un general care și-a trădat camarazii și haina militară, un politician format de PSD și promovat de PNL, un individ fără viziune și realizări, un personaj incapabil să rostească mai mult de 3 cuvinte fără a pierde din coerență, pe scurt – Ciucă.  

Am trecut fără Guvern prin valul 4 (mai bine, altfel cine știe ce nenorociri se mai întâmplau). Am asistat cum România este negociată, la bucată, de o gașcă de corupți, doar pentru că trebuia tot Ciucă să ajungă premier. Cine naiba s-a îndoit vreo clipă că n-ar fi Patraulea premierul când ordinul partenerului strategic era clar? Își permite vreunul din politicienii noștri să miște în front? Mai fac ei așa niște „fente”, dar sunt doar la derută. Altfel, ei au primit demult indicațiile și nu pot ieși din coordonatele deja trasate. 

Nulitatea fără concurență a politicii românești ajunge în cele din urmă premier. Unul pe care nici partidele care îl propun nu-l respectă, dar pe care îl acceptă pentru că unde-i ordin nu-i tocmeală. Ce să spună maimuțoiul Zewa despre macroeconomie sau politici sociale, când el nu a reușit să dezvolte nimic din ce a condus în ultimii 7 ani?! Și-a trădat camarazii, apropiații și cam pe toți cei cu care a interferat. Fără scrupule sau remușcări. Cred că toți suntem conștienți că așa cum a făcut praf Armata acum are șansa să facă țara pulbere. Are cineva curajul unei evaluări corecte a Armatei după 7 ani cu Ciucă? 

Oamenii aștia (Ciolacu, Grindeanu, Tudose sau Cîțu, Bogdan, Boc) se privesc vreodată în oglindă? Realizează cum sunt transformați în lavete de curățat podeaua sau sunt ostateci? Marcele, Vasilică, Sorine! clipiți des de 3 ori, la următoarea  ieșire în public, și venim să vă salvăm. 

Au re-evaluat evaluarea și au schimbat modificarea

Dacă vreodată trăiește cineva o greață de care ar dori să se elibereze cel mai natural vomitiv sunt declarațiile unor lideri din PNL și PSD, puternic sprijiniți de președinte.  

„Am convenit împreună că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție. Din multiple motive, ce țin de cunoaștearea arhitecturii statului român, de situația pandemică, de parteneriatele statului român și de asemenea de capacitatea sa managerială”, a declarat Rareș Bogdan. Partenerul de coaliție Cocolino Marcel nu s-a lăsat impresionat și a zis să pluseze cu un agramatism mai evident. Ciolacu s-a dezlanțuit: „Joi vom avea un guvern investit (sic!). Vrem sa construim un guvern funcțional și o coaliție care să fie toată lumea mulțumită”.

Mai întâi, în ce-l privește pe Rareș Bogdan, am înțeles că el a inventat rotativa. Cum își schimbă declarațiile la fiecare 5 minute așa se vor suci și premierii, în ritm de manele, când pe stânga când pe dreapta.  Interesant era să convină… separat. Așa, împreună, e aproape plictisitor, chiar dacă sună a pleonasm ordinar. Cum o fi evaluat Rareș Bogdan capacitatea managerială și cunoștințele despre „arhitectura statului român” pe care le poseda legenda de la Nasiriah, doar el știe. Probabil la fel cum în urmă cu 24 de ore Vasilică Cîțu era singura lui opțiune de premier.  

Din partea lui Marcel nu aveam pretenția unui discurs elevat. El, care o privea admirativ pe Veorica  lu' Dăncilă când tortura limba română, de multă vreme dorește să-și etaleze ignoranța. De la „orice om îi este teamă de o plângere penală” a Veoricăi până la „o coaliție care să fie toată lumea mulțumită” a lui Marcel deja se simte în aer progresul socialist. Ce năstrușnică mai e și limba română. Cum îi „chinuiază” pe unii!

În politica românească, cel puțin la vârful celor două partide, nu există niciun politician cu caracter și coloană vertebrală. Sunt niște fătălăi care reclamă anumite „dotări” doar pentru că poartă pantaloni. Cum este posibil să lingi cu atâta „pohtă” acolo unde scuipai în urmă cu câteva zile? Cum este posibil să spui ieri „că ca Cîțu nu e niminea” (suntem convinși că exact așa se exprimau în intimitate), iar astăzi să descoperi că nu există soluție pentru România decât un individ care și-a construit imaginea pe minciună, trădare și trafic de influență?

Dacă am fi mai virulenți și ne-am pierde decența, de care duc lipsă politicienii, am spune că sunt niște nesimțiti, fără morală și coloană vertebrală. Dar nu suntem, așa că îi considerăm doar lipsiți de onoare și capabili să susțină orice pentru bani, la ordin sau pentru un moment efemer de relativă glorie. 

„Marcele, apasă pe buzunar că iar îți sar banii de țigări! Nicușoare, te doare locul? Că doar inima ți-am scos-o. Eu verific permisul de intrare la Pianu de Jos.”  

„Fără poezie viața e pustiu”

Nimeni nu a reușit o definiție completă a politicianului român cum ne-a relevat confesiunea lui Rareș Bogdan dintr-un moment de sinceritate. „Cu cât eşti mai prost, mai imoral, mai linguşitor, mai grobian, mai ticălos, mai curvă şi obligatoriu corupt, ai şanse să devii politican de top", sunt cuvintele unui individ care a avut un puseu de onestitate nudă atunci când le-a rostit. Să mai spună cineva că Rareș nu e vână de poet. Cine mai stăpânește metaforele ca el?

Rareș Bogdan îi definește, perfect, pe toți cei care astăzi ne anunță, prin vocea lui Cocolino că „săptămâna viitoare România va avea Guvern.” Nu Marcele, România nu mai are foarte curând șansa unui Guvern, voi veți reuși să vă împărțiți cumva sferele de influența astfel încât, măcar câteva luni, să nu va mai certați de la ciolan. Prin primăvară se va trezi vreun nemulțumit care să declanșeze o altă criză și vom fi, iarăși, martorii teatrului de prost gust căruia voi îi spuneți „negociere”. Aiurea! NU ați negociat nimic! Știați încă de acum 6 săptămâni cine, unde și cum va avea zona din care să se conecteze la conducta cu bani publici.  

Cât de sărace sunt partidele astea dacă nu pot promova decât ariviști și escroci în funcțiile de conducere? Trăim un deja-vu al anilor 90, când eșalonul doi comunist s-a înșurubat agresiv în funcții de conducere și vindea țării iluzia democrației. Astăzi, eșalonul doi al celor două partide își varsă frustrările peste popor, dar sunt bucuroși că au ajuns în zona de decizie. Vorba vine, ei oricum nu iau nicio decizie. Nu fac decât să asculte ce le este ordonat de la Cotroceni sau, mai ales, de peste ocean. Niciun politician al celor 2 partide nu-și permite să gândească singur. Rareori ies din casă fără să primească aprobare. 

Având în vedere că au unit stânga cu dreapta și au ca obiectiv să domnească peste țară încă mulți ani de acum înainte, soluția ar fi să fuzioneze într-un partid cu o doctrină de „dreapta-stânga-mprejur”. Partidul Comunist Rotativ și-ar propune reinventarea partidului unic (PCR) sub flamura unor principii flexibile și care se modifică, zilnic, în funcție de dispoziția oratorului. 

Numai niște personaje profund corupte, vulnerabile și total lipsite de busolă morală își pot schimba opiniile de la o oră la altă. Să spui astăzi ceva pentru că în mai puțin de 24 de ore să afirmi cu seninătate exact opusul trebuie să fii total lipsit de bună-cuviință și bun-simț. Sau consideri că cei care te ascultă sunt atât de proști încât înghit absolut orice. Până la urmă despre asta este vorba, o lipsă totală de respect și decență, din partea unor indivizi care nu au țară, sunt doar niște mercenari în slujba banilor și a intereselor străine.