„Șmecherul” din sursă externă

Îi vedem pe stradă, în grupuri de câte 2-3, chiar 4. Băieții cu barba și freza „profesional” aranjate, fetele cu machiaj și manichiură pe care și le admiră constant. Uniforma este atent modificată, astfel încât pantalonii strîmți ai băieților să lase câțiva centimetri de vedere la gleznă, iar cei ai fetelor să scoată în evidență formele. Fumând, cu un pahar de cafea într-o mână și telefonul în cealaltă. Sunt noua generație de polițiști, majoritatea proveniți prin angajarea din sursă externă, în urma unui proces de selecție superficial și trimiși să supravegheze aplicarea legii pe care nu o cunosc. 

În ultimii 3 ani Poliția Română oferă zilnic dovezi ale corupției și putregaiului care a cuprins ireversibil structurile ei, de la vârf până la cel mai puțin însemnat post comunal. O simplă încercare de exercitare a drepturilor legitime, constituționale, este suficientă pentru a avea imaginea Poliției Române. Banala depunere a unei plângeri se poate transforma într-o dramă pentru cel care încearcă o astfel de aventură. Încercările agresive de a convinge petentul să renunțe la plângere sau modul în care agentul, cu grave carențe de limba română, încearcă să dicteze textul declarației, sunt doar câteva din instrumentele utilizate cu intenția de intimidare a… inconștientului. Astfel, rezultatul, de cele mai multe ori, este promisiunea de a evita, pe cât posibil, și gândul de a cere ajutorul Poliției Române.

La intervale tot mai scurte, primim dovezi ale incompetenței și incapacității de îndeplinire a atribuțiilor fundamentale, ale celor care inspiră orice, mai puțin „încredere și siguranță”. Asta când nu sunt evidente complicitatea și tolerarea faptelor ilicite ale clanurilor interlope sau grupărilor infracționale. Altfel, rareori avem parte de soluții ale numeroaselor încălcări ale legilor. 

Poliția județului Olt și a orașului Caracal nu au fost în stare să intervină în timp util pentru a salva viața unei fete care a reușit să apeleze 112. Actualul comisar șef Georgian Drăgan fiind acuzat chiar de răspândirea de fake news la acea vreme. Poliția Orașului Onești, susținută palid și tardiv de cea a întregului județ Bacău, a fost umilită de doi bătrînei care au ținut ostateci doi bărbați pe care ulterior i-au ucis. Poliția județului Arad nu a fost în măsură nici după un an de zile să aibă o pistă concretă după explozia unei mașini, într-un atac evident mafiot. Politia Giurgiu și cea din Bolintin Vale sunt acuzate, de către ministrul de interne, veșnicul Bode, ca fiind „în cârdășie cu puterea politică locală și câteodată  cu infractorii de la nivel local”. Un polițist din Buzău drogat se duce, în uniforma de serviciu, la prostituate, nu plătește după care produce un dublu accident. Altul, din București, merge la manichiură în timpul orelor de program. Exemplele sunt doar cele care au captat atenția mass media, dar situațiile sunt mult mai multe.

Poliția Română, între nesiguranță și neîncredere

Accidentul în care a fost implicat fostul ministru al transporturilor, actualul ministru de interne, după ce a ținut o vreme capul de afiș a sfârșit în uitare. Bode nu a plătit cu scaunul abuzul de putere, chiar a fost „transferat” de la Transporturi la Interne. Scuza, de-a dreptul idioată, că dormea pe bancheta din spate și habar nu avea de slalomul șoferului limuzinei ministeriale, ignorând siguranța în trafic și prevederile Codului Rutier, nu face decâ să demonstreze că puțin le pasă. Pot spune sau face orice pentru că oricum nu se întâmplă nimic.

La fel se întâmplă și în cazul subalternului ministrului de interne, agentul Constantin Popescu, cel care a fost „retras” de la locul accidentului de către colegi, ca să nu răcească, după ce a accidentat mortal o fetiță care traversa pe o trecere de pietoni. Încercările de mușamalizare a cazului sau măcar de atenuare a impactului mediatic sunt cel puțin insultătoare. Imaginea agentului de Poliție, care după ce a provocat accidentul lovea cu piciorul în corpul neînsuflețit al unui copil, va rămâne pentru multă vreme, însă, emblematică pentru Poliția Română.

Accidente auto se întâmplă zilnic, unele din ele cu urmări tragice. Din nefericire nu puține sunt situațiile când teribilismul, lipsa de experiență, viteza sau neatenția sunt cauzele unor drame care altfel ar fi putut ușor fi evitate. Când, însă, într-un accident este implicat un lucrător al Poliției, iar comportamentul acestuia oscilează între reprobabil și condamnabil realizăm cât de departe suntem de o societate civilizată. Una în care Poliția și autoritățile să fie în serviciul cetățenilor nu sursa unor abuzuri și acțiuni care umilesc și terorizează populația.

Am fost anunțați că agentul era în misiune, că ducea niște citații sau că se îndrepta către o școală unde ar fi trebuit să verifice modul de respectare a regulilor în pandemie. Unii superiori ai individului au avansat ideea că un polițist se află în misiune pe întreaga perioadă a celor 8 ore de program. Un fals susținut și de fostul agent de poliție ajuns astăzi parlamentar, Dumitru Coarnă. Nu ne surprinde că respectivii nu fac diferența între misiune, sarcini și atribuții conform fișei postului. La câtă școală au și cum se ocupă funcțiile în Poliție e mare lucru faptul că știu să scrie. 

Peste câteva zile accidentul va ieși din zona de interes a mass media. Agentul de circulație va fi suspendat si va aștepta acasă finalizarea unui proces care va dura câțiva ani. În cele din urmă va primi o pedeapsă … cu suspendare. Se va constată că vinovate sunt și copilele care, deși au văzut mașina de Poliție, au alergat pe trecerea de pietoni când aveau și soluția de a se opri. Va rămâne doar drama familiei care și-a pierdut copilul și a unei societăți în care Poliția, dacă nu este complice la infracțiuni, este autoarea acestora. 

Împuterniciți, în slujba Puterii

În Inspectoratul General al Poliției Române din 60 de funcții de conducere, doar 25 sunt încadrate de titulari, 24 ofițeri sunt împuterniciți, iar 11 funcții sunt neocupate. Procentul de funcții ocupate prin împuternicire se menține aproape la toate nivelurile Poliției Române. Situația permite un „control” strâns al personalului care este astfel pus în imposibilitatea exercitării depline, fără constrângeri, a atribuțiilor funcționale. Mai permite și promovarea artificială a unor tineri dincolo de nivelul profesional și de experiență. Este și situația purtătorului de cuvânt al Poliției Române, comisar-șef de poliție Georgian Drăgan, împuternicit director la Cabinetul Inspectorului General al Poliției Române. 

Georgian Drăgan lucrează în Poliția Română din 2012, după absolvirea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, parcurgând toate gradele de la subinspector de poliție până la comisar șef, echivalentul unui colonel în Armată. La 32 de ani, un ofițer de poliție care a fost doar purtător de cuvânt (cu excepția câtorva luni, la începutul carierei) reușește să obțină, în mai puțin de 10 ani, 6 avansări pentru care altfel ar fi fost nevoie, legal, de 20 de ani. Nimic surprinzător atâta timp cât Gelaledin Nezir, un alt legendar purtător de cuvânt din Poliție și Armată, a primit 3 stele, fiind avansat chestor-şef adjunct.

Actualul șef al Poliției Capitalei, recent avansatul chestor Bogdan Berechet, a ajuns să fie numit în funcție după un concurs promovat cu nota 7.76, în condițiile în care nota minimă era 7. Un an și jumătate a ocupat Berechet funcția prin împuternicire, timp insuficient totuși pentru acumulări profesionale necesare obținerii unei note care să-l recomande pentru funcția cea mai importantă din Poliția Capitalei. Împuternicit succesiv de două ori director general al Direcției Generale de Poliție Municipiului Bucureși (DGPMB), n-a mai avut legal posibilitatea unui al treilea mandat de 6 luni. Așa că a fost împuternicit director general-adjunct, iar în absența unui director general a ocupat temporar atribuțiile șefului DGPMB.

A mai fost o încercare de ocupare prin concurs a postului de director general al DGPMB, la începutul anului 2021. Procesul a fost suspendat înainte de susținerea examenului, fără a fi furnizate motivele sau măcar baza legală. A fost suficient timp, însă, pentru a fi eliminat din competiție Radu Gavriș, cel care la acea vreme reprezenta un concurent serios pentru Berechet. După ce în ianuarie 2021 Gavriș a fost surprins la Hanul lui Manuc, încălcând regulile din pandemie, acesta a făcut obiectul unei cercetări disciplinare care l-a împiedicat să mai participe la concurs. De remarcat că Berechet nu a fost totuși singur la concurs. Aproape că i-a produs emoții Constantin Ion, un ofițer de logistică care a obținut nota finală 5,50. Cometariile sunt doar exerciții de retorică. Aceasta este imaginea și situația reală a Poliției. Un șut în lege și cetățean. 

Nu există soluții pentru recalibrarea Poliției, pentru revenirea acesteia în interiorul coordonatelor firești. Imediat după revoluție, foștilor lucrători ai Miliției, le era teamă să iasă din clădirile în care își aveau birourile. Astăzi ei cultivă și provoacă, tot mai des, teroare și nesiguranță în societate. Cum să se reformeze un sistem care de la vârf până la bază este definiția corupției, a intereselor oneroase și a eludării, în mod brutal, a cadrului legal? Sub conducerea și/ sau coordonarea unei clase politice incapabilă de decizii ferme și reforme reale, Poliția Română se va degrada constant. Alături de ea întreaga societate. Să nu credem că am atins fundul prăpastiei. Căderea continuă.