Gheorghiță „Rapel”, un expert în conferințe

Disperarea cu care multe „somități” medicale refuză să se desprindă de scaunele directoriale, căpușând pe mai departe sistemul, este unul din motivele pentru care nu putem, încă, spera la servicii medicale de calitate. Știrile despre modul în care corifeii apocalipsei pandemice sunt sponsorizați de companiile din Big Pharma nu sunt doar simple evenimente de presă. Datele sunt publice, iar reacția palidă a „vinovaților” nu face decât să confirme. 

Listele cu sponsorizări, pe care le primesc medicii pentru participarea la diferite evenimente, majoritatea externe, cuprind mii de nume și sute de milioane de lei. Unele ridică serioase semne de întrebare privind onestitatea celor care astăzi încearcă să se erijeze în „influenceri” ai luptei împotriva pandemiei. 

Imaginea eșecului vaccinării în România este, fără discuții, colonelul Gheorghiță Valeriu. Un ilustru mediocru al medicinei care a beneficiat, în ultimii 5 ani, de 62 contracte de sponsorizare în valoare totală de 135.172 lei. 

Jumătate din aceste sponsorizări s-au întâmplat în anul 2019. Nici anul debutului pandemiei nu a fost unul slab pentru prietenul unor firme producătoare sau distribuitoare de medicamente. An de an s-au îngrămădit ABBVIE, NEOLA Pharm, Merck, Sharp & Dohme sau mai cunoscuții Pfizer și Johnson&Johnson să sponsorizeze prezența la diferite activități a discipolului lui Streinu-Cercel. S-au straduit firmele să-și verse bunăstarea peste viitorul general al armatei, încât întrebarea firească este: ce marea expertiză are „eșecul vaccinării”? 

Este adevărat, obrazul subțire cu cremele și unguentele concernului american Johnson&Johnson se întreține, dar totuși, care să fie explicația? Din punct de vedere profesional nu are nicio realizare. Mare lucru dacă se găsesc 3-4 pacienți care să declare „pe mine m-a tratat Valerică, bun băiat”. Păi, nici nu avea când. Zilele de participare la conferințe, cele în care este și „șef lucrări” la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală se completează cu cele în care și-a elaborat cele peste 140 de lucrări științifice, majoritatea în colaborare cu foștii colegi de la Insititutul „Matei Balș”.

„Nu cred că ăstea sunt chiar mărgele, dar îmi stă bine, nu-i așa?””

Col. medic dr. Gheorghiță Valeriu se află în situația sancționată de art. 29 / Legea 176 / 2010 privind nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege sau Spitalul Militar Central refuză să le publice. În anul 2020 Valerică a fost numit șef al Centrului Medical de Intervenție Epidemiologică, anexă la SMC și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional. Ambele poziții cad sub incidența legislației care prevede obligații de integritate și transparență pentru cei care exercită funcții și demnități publice. Nu e cazul lui Gheorghiță. El nici măcar nu a declarat toate sponsorizările, când să mai completeze și declarația de avere?

Cum ajunge un ilustru mediocru să beneficieze de sponsorizări și să fie apoi numit „coordonator al campaniei de vaccinare”? La debutul pandemiei Valerică era doar un oportunist notoriu preocupat de aglomerarea CV -ului cu tot felul de activități extramedicale, dar mai puțin aplecat către pacient. Până să-l promoveze gr.mr. Ioniță Floretina în funcția de șef al unei structuri artificiale, fără activitate sau impact, Gheorghiță era pupilul lui Streinu Cercel. Cum ajunge un medic fără activitate să fie mai apreciat decât colegii săi din secția Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central? Unii dintre ei somități recunoscute în domeniu.

Munca este... cercel de aur

Începutul pandemiei ne aduce aminte de prezența permanentă a lui Adrian Streinu-Cercel prin studiourile de televiziune. Sau de mesajele controversate pe care le transmitea. De la solicitarea acestuia ca achizițiile din pandemie să fie exonerate penal înainte de a fi controlate, la contradicțiile din propriile declarații, eminența de la „Balș” ne-a produs mai multă confuzie decât liniște. După un timp s-a potolit. Mai mult l-a liniștit perspectiva unui mandat în Parlamentul României. S-a gândit că dacă tot nu are proprietatea declarațiilor și neagă mâine ce afirma ieri, îndeplinește condițiile minime de a fi trecut pe listele social-democraților. Pe un loc devenit eligibil. Institutul „Matei Balș” a pierdut un medic bun, cel puțin așa declară susținătorii din mass media, dar Parlamentul a câștigat un politician plin de “calități”. Și de sponsori.

În ultimii cinci ani Adrian Streinu Cercel, împreună cu fiica acestuia, Anca Streinu Cercel, au adunat din sponsorizări 425.000 lei (noi sau roni, ca să nu existe dubii). ABBVIE, NEOLA Pharm sau GILEAD SCIENCES și foarte des Pfizer sunt printre sponsorii familiei Streinu Cercel. Din cele 217 contracte de sponsorizare foarte puține sunt declarate de către cei doi beneficiari. Totuși, în anul 2020, Streinu Cercel a declarat că a câștigat, 167.408 lei de la UMF „Carol Davila” alți 161.270 lei de la Institutul Matei Balș, pe care îl conducea, încă 670.860 din contractele încheiate ca persoană fizică autorizată (PFI) și 100.844 de lei bani din activitati medicale și drepturi de autor. Un total de 1.100.382 lei a câștigat un medic în România anului 2020. Sau 225.000 euro, adică aproape 19.000 euro lunar. 

Colegă de generație și rezidențiat cu Gheorghiță „Rapel”, la Institutul „Balș”, Anca Streinu Cercel s-a dovedit la rândul ei o împătimită a conferințelor internaționale și a studiilor universitare. Interesante sunt cele două doctorate, ambele sub îndrumarea șefului de la Matei Balș, Adrian Streinu Cercel. În perioada 2005-2010, Anca Cercel parcurge doctoratul, imediat după absolvirea Facultății de medicină, cu tema  „Managementul terapeutic al hepatitelor virale acute VHB”. În perioada 2009-2013 are și Gheorghiță doctoratul cu tema „... predicția răspunsului la tratamentul antiviral […] la pacienții cu hepatită cronică cu VHB”. Merită parcurse cele două lucrări măcar pentru a studia ce poate produce pasiunea profesorului Cercel pentru hepatita VHB.

Institutul „Matei Balș” nu a reușit să ofere un răspuns corespunzător pandemiei, a furnizat însă un incediu în care numărul pacienților decedați se modifica după cum bătea vântul prin pletele lui Arafat. Sponsorizările celor din industria de medicamente au curs peste spital și peste medicii lui ... fără număr. Mai modest din fire, dr. Adrian Marinescu a avut parte doar de 28 contracte de sponsorizare în valoare totală de 50.830 lei. Era greu să răzbată printre protejații și familia lui Cercel. 

Beatrice Mahler, vocea pandemiei din partea Institutului „Marius Nasta”, a comis mai multe infracțiuni de fals pentru a ascunde banii primiți de la firmele de medicamente. La câte are pe cap Beatrice, ce mai contează firimiturile unor sponsorizări aproape transparente? Impusă cu forța la conducerea Institutului „Nasta”, de către ministrul pesedist Bodog, ocupă ilegal funcția și doar tergiversările justiției o mai mențin în poziția de „voce avizată a pandemiei”.  Nu-și declară foarte clar veniturile, dar firmele sponsor o ajută, uneori, pentru participarea la câte o activitate. A adunat și Beatrice 25 de contracte în valoare totală de 25.000 lei, dar ăsta este doar vârful icebergului, prietenii știu de ce!

Nici Alexandru Rafila, viitor fostă propunere de ministru sau premier al PSD, sau Carmen Dorobăț, fostă director al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași nu au scăpat de sponsorizări. Astra Zeneca se pare că este un alt mare admirator al medicilor români, astfel încât „specialistul” Rafila nu s-a putut ascunde de cecurile lor generoase. De la producătorul vaccinurilor care sunt/ nu sunt administrate a încasat Asociația Societatea Română de Microbiologie, 192.434 lei în doar doi ani, 2019 și 2020. „Asociația” îl are ca președinte pe unul din premieri prinși în rotativă Cîțu-Ciolacu, reprezentantul OMS în România, deputatul PSD Alexandru Rafila. În ultimii cinci ani Rafila și Asociația au reușit să atragă sponsorizări de 372.299 lei. În ce o privește pe Carmen Dorobăț, merită să amintim că a pierdut conducerea spitalului în urma unei condamnări de 3 ani cu suspendare pentru ... luare de mită.

„Ce-ai făcut în ultimii 5 ani?” „Am adunat sponsorizări!”

  • Dr. Adrian Streinu-Cercel și Anca Streinu-Cercel – 217 contracte în valoare totală de 425.000 lei
  • Dr Alexandru Rafila (Asociatia Societatea Română de Microbiologie) – 14 contracte în valoare totală de 372.299 lei
  • Col. Gheorghiță Valeriu - 62 contracte în valoare totală de 135.172 lei
  • Dr Adrian Marinescu - 28 contracte în valoare totală de 50.830 lei lei
  • Dr Beatrice Mahler 25 contracte în valoare totală de 25.000 lei

(Sursa: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/publicitate/sponsorizari-medicamente-de-uz-uman/) 

În ce măsură astfel de sponsorizări ridică suspiciuni de mită sau trafic de influență este obligația altora să se pronunțe, noi avem, însă, dreptul să le aducem în atenție. Trebuie reiterat că acestea sunt doar cele pe care unii sponsori le declară, dar toți cei menționați au activitate înregistrată ca PFI și toți prestează și pentru cabinete sau spitale private. Este o controversă asupra căreia societatea s-a mai aplecat. Cât de corect este pentru un medic, angajat al unui spital de stat, să lucreze și pentru unul privat? Sau cât de corect este când pacienții sunt racolați tocmai de la spitalul de stat?

Pacientul nu contează, sistemul se salvează 

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România sunt trecute parte din sponsorizările pe care toți acești medici le primesc de la companiile farmaceutice sau producătoare de medicamente. Multe, dacă nu majoritatea, sunt beneficii absolut personale, nu au nimic a face cu instituțiile de stat la care aceste eminențe sunt angajate. Spitalele, pentru că toți sunt angajați ai unor unități sanitare de stat, se prăbușesc sau se transformă în crematorii ad-hoc, dar medicii, care ne înspăimântă zilnic, prosperă pe mai departe. 

Managerii spitalelor și medicii generos sponsorizați nu au făcut grevă decât pentru salarii sau beneficii personale. Nu s-au revoltat pentru infecțiile nosocomiale care ucid mai mult decât gloanțele în Afganistan și nu au protestat pentru degradarea permanentă a infrastructurii. Și-au deschis firme și afaceri private către care și-au direcționat pacienții „vânați” în spitalele de stat. S-au îmbogățit și au căutat forme de protecție care să-i exonereze de abuz, malpraxis sau alte ilegalități. 

Majoritatea medicilor și personalului din sistemul sanitar românesc sunt dedicați pacientului, mulți dintre ei primind des gratitudinea celor pe care-i salvează. Paradoxul face ca aceștia să fie anonimi. Cei care ajung să înțeleagă sistemul și să-l exploateze pecuniar sunt cei care se prezintă ca fiind „voci avizate”. 

Vaccinarea și combaterea pandemiei sunt un eșec de proporții al clasei politice, dar, în egală măsură și al vocilor pandemiei. Gheorghiță, Streinu-Cercel, Mahler, Rafila sau Dorobăț ne vestesc aproape zilnic Apocalipsa. Atât. În rest niciunul nu-și asumă nimic. Nici măcar dosarele penale sau plângerile nu-i sperie. Sunt eterni. Dacă apare vreo problemă intervine Arafat și totul se mușmalizează. Avem corifeii pandemiei, e normal să avem și un cioclu de serviciu.