Dan Păsat este un politician român, emanat de fostul PD-L undeva la începutul anilor 2000. Numai că, într-un final, mai exact în 2013, cariera lui politică părea să se fi terminat brusc – DNA a obținut condamnarea acestuia la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Inclusiv la plata a peste 1,8 milioane de lei, despăgubiri pentru contracte frauduloase cu statul. Unde? În Giurgiu, comuna Vărăști. 

Am spus „părea că s-a terminat cariera lui politică” pentru că, în 2020, a revenit în forță. Dan Păsat a poposit la Bucșani, tot în Giurgiu. Poate pentru că vorba aia, câinii din Giurgiu latră dar cazierul se mai uită. Poți fi și reabilitat. Dan Păsat a profitat că primarul în funcție s-a prăpădit la începutul acestui an și s-a instalat pe lângă viceprimarul Ionel Chivuleț. Nici nu a fost greu, având în vedere relațiile pe care le are la nivel de județ: poliție, politicienii de rang înalt, chiar foști miniștri.

Pre-campanie pe bani grei

Ce poate fi mai ușor decât să atribui contracte cu statul iar tu să nu semnezi nimic pentru că ai deja un „paravan” în persoana viceprimarului? Mai nimic. Și uite așa, 1,5 milioane de lei s-au dus pe tot felul de contracte. Rapid, nu s-a pierdut timpul. De exemplu, a fost publicat de primărie un contract de „achiziționare balast” pe 3 august a.c la ora 09.20. La 09.22 era deja atribuit. Asta da viteză. Bine, asta nu ar fi mare știre în România politicienilor de tip nou, cu școala anilor 90. Ci faptul că era vorba de o lucrare mai amplă, de pietruire a unui drum. 1 milion de lei, bani, nu glumă. Numai că nu s-a regăsit piatra pe drumul în cauză!

Bani publici „atribuiți” de Primăria Bucșani

  • Contract de 1 milion de lei – pietruire a unui drum - 14 iulie 2020, ora 12.37: închiriere autobasculantă – atribuire 15.43 - 3 august 2020, ora 09.20: achiziționare balast – atribuire 09.22
  • Parc de joacă din satul Podișor: 38.700 lei
  • Construire sediu primărie, localitatea Bucșani: 125.790 lei, fără TVA
  • Servicii de pază: 16,8 lei/oră fără TVA (14 bodyguarzi)

Și sunt doar câteva exemple. Am mai putea menționa, de exemplu, terenul de fotbal din Vadu Lat, loc în care s-au adus, pe hârtie, 80 de mașini de pământ. După operațiune, locul părea, cel mult, „asezonat” cu două basculante de moloz. 

Cazierul și alegerile

Revenind asupra trecutului lui Dan Păsat, fostul parlamentar a fost încarcerat în 2013. A executat atunci 3 ani de închisoare. Orice om de bună credință s-ar fi gândit că restricțiile impuse de instanță, cum ar fi posibilitatea de a fi ales, de a exercita funcții publice, vor dispărea atunci când se va face reabilitarea, care este un proces în instanță, nu o simplă decizie administrativă. Numai că Dan Păsat nu a cerut asta. Nici măcar nu i-a... păsat. Așa a și candidat și, cu ajutorul a vreo 400 de flotanți din comună a și câștigat ca independent. Sigur, „independent” în culoare galbenă. 

Era de așteptat ca mulți să protesteze în fața acestui abuz. Cum să validezi, Tribunal din muncipiul Giurgiu, un primar cu cazier, un om care nu are dreptul să candideze, să ocupe funcții publice? Greu de explicat unui om normal. Pe de altă parte însă, dacă te gândești că vorbim despre un om care primește din „donații” nu mai puțin de 160 de hectare, care are 4 case de locuit și vreo 9 magazine, care are cunoștințe „sus-puse”, începi să faci legături nenaturale. Despre acestea însă, într-un episod viitor. 

Să mai spunem ceva, totuși. Având în vedere că în 2013 trebuia să returneze 1,8 milioane de lei, nu cumva din faptul că prejudiciul nu a fost recuperat nu poate cere nici reabilitarea? În plus, acum are două dosare penale pentru șantaj și coruperea alegătorilor, un dosar pentru trafic de influență, la DGA, un dosar pentru abuz în serviciu... în total vreo zece dosare penale. Vom vedea în episoadele următoare.

 

Click aici pentru partea a II-a