Valoarea totală a programului menit să relanseze economia Uniunii Europene este de 1.850 miliarde de euro. Din care 750 de miliarde de euro strict pentru redresare după blocajul provocat de pandemie și 1.100 de miliarde buget alocat prin Cadrul Financiar Multianual 2012-2027. România va primi 33 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde vor fi bani nerambursabili. Pentru comparație, Italia va primi 81 de miliarde iar Spania 77.

Graficul alocărilor

Demn de reținut ar mai fi ceva. Există 9,4 miliarde de euro puși deoparte pentru întărirea sistemelor medicale comunitare. Să putem răspunde crizelor sanitare, de-acum înainte. 

Vestea proastă este că sunt două obstacole, din punctul nostru de vedere. Unul la nivel de UE, unde 4 state se opun acestui plan considerându-l costisitor și inechitabil, un harakiri economic. Cei 4 sunt Austria, Olanda, Danemarca și Suedia. Evident, poate tot dintr-un acces de solidaritate europeană, guvernele respective NU au venit cu o alternativă serioasă. 

Cine să ne facă proiectele de dezvoltare?

Al doilea obstacol ține de noi. Ca să intrăm în posesia celor 33 de miliarde de euro trebuie să facem programe, proiecte. Altfel nu primim nimic și, probabil, banii vor fi redistribuiți. În ceea ce privește aceste programe, știm foarte bine antecedentele țării noastre. Este, în multe situații, principalul motiv din cauza căruia nu am accesat bani europeni.

Termenul pentru depunerea proiectelor ar fi aprilie 2021 dacă planul Comisiei Europene va trece de votul din Parlamentul European și va primi acordul parlamentelor naționale din cele 27 de state membre.