Problema este însă că pare puțin probabil ca alte state, precum Rusia, să fie măcar îngrijorate, dacă nu îngrozite, de acest „succes” al Armatei Române. Chiar dacă, potrivit GP, avem peste 70 de mii de militari activi și 50 de mii de rezerviști. În plus, aceștia dispun de aproape o mie de tancuri, zeci de elicoptere și două duzini de avioane de vânătoare.

RESURSELE ARMATEI ROMÂNE

  • 943 tancuri
  • 1.369 transportoare blindate
  • 26 avioane de vânătoare
  • 12 avioane de transport
  • 62 elicoptere

Global Firepower nu pomenește însă chestiuni esențiale pentru capacitatea de luptă a militarilor români. România nu mai fabrică praf de pușcă de ani buni (importă din Serbia, aliat oficial al Rusiei), aproape jumătate dintre cele 10 programe majore de înzestrare ale Armatei se „petrec” prin tribunale (vezi construcția celor 3 corvete sau construirea de avioane de luptă IAR Șoim 2) iar puterea de foc poate fi rezumată la maximum 2 zile de luptă.

Teoretic, țara noastră cheltuiește 5 miliarde de dolari anual pentru înzestrare (2% din PIB). Practic, abia dacă putem vorbi de sute de milioane anual. Pentru comparație, Cehia are un buget anual de 3 miliarde de dolari, mai puține dotări (la număr) dar se află pe locul 34. Polonia, cheltuie anual 12 miliarde de dolari și se află pe locul 21. Pentru liniștea țării noastre să mai spunem că Ungaria este abia pe locul 54. Cheltuie anual doar 2 miliarde de dolari pentru armată.

Și dacă tot suntem la capitolul comparații, amintim și de Statele Unite, țara de pe locul 1, cu un buget pentru „apărare” de 750 miliarde de dolari. Banii la vedere…. Iar Rusia, cea de pe locul 2, cheltuie pentru același lucru 48 de miliarde de dolari.