Eveniment

Citește cele mai importante noutăți, află despre evenimentele în derulare, luptă pentru accesul la o informație de calitate.

CSAT: Români, treceți Kabulul!

de Edward Pastia acum 3 săptămâni
Eveniment
Imagine
Jurnaliștii s-au repezit să „împărtășească” publicului decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării de a „trimite” 200 de militari români „în Afganistan”. Trecem peste faptul că a fost luată o decizie în CSAT la 10 zile de la declanșarea crizei pe aeroportul din Kabul și ajungem la acuratețea informației. Și da, există râul Kabul. Ajunge chiar până-n Pakistan.
Observ că multă lume se grăbește să eticheteze ceea ce se întâmplă acum în Afganistan ca fiind „cea mai mare înfrângere de la războiul din Vietnam încoace”. Din punctul meu de vedere, exact aici este greșeala. Pe scurt, iată câteva dintre chestiunile care mie mi se par demne de o dezbatere a experților în domeniu. Evident, într-o asemenea situație, întrebările ridică alte întrebări și prea puține răspunsuri.
Alin Stoica, prefectul Capitalei, a aprobat cererea (!) primarului Sectorului 1 de instituire a stării de alertă din motive sanitare (criza gunoiului). Poate că într-o țară din Evul Mediu nu ar fi surprins pe nimeni această... aberație. Pentru că DEJA este instituită, LA NIVEL NAȚIONAL, o stare de alertă, tot din motive sanitare! Deci inclusiv pe teritoriul Sectorului 1! Este ca și cum România ar declara război Rusiei iar peste 3 luni ar veni prefectul de Dolj și ar declara și el război Rusiei.
Una din cele mai transparente instituții din România promite să fie Ministerului Apărării Naționale, sub conducerea înțeleaptă a eroului de la Nasiriah, legendarul general/ministru Nicolae Ionel Ciucă. După ce ne-a demonstrat că sunt inutile atacurile cibernetice asupra Armatei (de ce să spargi ușa dacă tot ai cheia?) suntem pe cale să aflăm că informațiile militare sunt pe mâini bune dacă a fost nevoie de doi ani pentru a se descoperi cum un general cu 2 stele ne lăsa fără banii de război.

Venea un Țanțoș la serviciu. În Vinerea verde
de Edward Pastiaacum 6 luni
Ce taaree! Avem „vinerea verde”! După „vinerea neagră” era și timpul ca România să fluture cârcotașilor luminița de la capătul tunelului! Mai ales că unii dintre guvernanții noștri au marșat imediat la idee.

„Dosarul medical” Sibiu. Afaceri de pandemie (în familie)
de Pan Themisacum 6 luni
A devenit banal să-l auzim pe președinte anunțând prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Sunt convins că numărul celor care știu ce presupune această stare este mai mic decât cel obținut de „partidul meu” la ultimele alegeri parlamentare. De data asta, însă, am fost anunțați că se va restrânge și perioada în care avem voie să circulăm pe timpul nopții. Așa că, de la ora 22.00, toată populația în casă. Este ora la care virusul devine sălbatic și se răspândește fără discernământ.

Jurnal medicinal: Interviu cu Sars Cov al 2-lea
de Edward Pastiaacum 7 luni
Acesta este un interviu. Orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare dar bine intenționată. Nu a suferit nici un animal în timp ce l-am scris, poate câțiva guvernanți, trecuți sau prezenți. Urmează informații și fapte care nu vă pot afecta emoțional. Poate doar dacă ați votat. Cum cu cine?

Afaceri cu moartea: sclavia „modernă”
de Edward Pastiaacum 7 luni
Unii dintre noi ar spune că nu mai există sclavie în vremurile noastre. Din păcate însă, zeci de milioane de oameni de pe planetă încearcă să scape de „sclavia modernă”. Într-un clasament publicat de Global Slavery Index, primele 10 țări din lume în care sclavia este încă o politică de stat sunt: Coreea de Nord, Eritrea, Burundi, Republica Central-Africană, Afghanistan, Mauritania, Sudanul de Sud, Pakistan, Cambodgia și Iran. Acestea „dețin” 75% din forța de muncă exploatată în condiții inumane.

Minority SafePack: un proiect eșuat
de Edward Pastiaacum 8 luni
Comisia Europeană a decis, recent, să ignore cererile a peste un milion de cetățeni europeni și rezoluția Parlamentului European și să nu inițieze legislație pentru protejarea minorităților naționale în cadrul inițiativei Minority SafePack. Prin decizia sa, Comisia a întors spatele minorităților indigene, cetățenilor semnatari, Parlamentului European, care a adoptat o decizie în favoarea unei mari majorități și mai multor guverne și regiuni naționale de sprijin.

Politica dezastrului, acum 150 de ani. De Mihai Eminescu
de Edward Pastiaacum 8 luni
O întrebare aparent fără nici o capcană – cine a fost întâiul analist economic al României? Ei bine, răspunsul nu este unul uşor şi este nevoie de o informaţie ajutătoare: astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Câţi dintre noi şi-ar fi imaginat că autorul „Luceafărului” a publicat zeci de analize care au vizat zona bugetar-fiscală, pieţele de capital, sistemul bancar, agricultura, sau a studiat relaţia dintre muncă, productivitate şi dezvoltarea societăţii?

Reuters l-a încurcat pe Ludovic Orban cu Viktor Orban
de Edward Pastiaacum 9 luni
Agenția de știri Reuters a dat știrea cu demisia lui Ludovic Orban, premierul României. Numai că la știrea respectivă a atașat o fotografie cu premierul Ungariei. Nu știm dacă este de bine sau de rău, cert este că Budapesta nu este București. Și nici invers. Dar poate devenim celebri când vor trebui să pună fotografia noului premier, cel cu fake news-ul despre o așa-zisă bătălie de la Nassiriah, Irak.

TOP 170 vaccinuri SARS-COV2. România încă luptă cu gripa.
de Edward Pastiaacum 10 luni
De aproape 11 luni, o întreagă planetă așteaptă să fie gata vaccinul care va pune capăt pandemiei. Mai ales că noul coronavirus (impropriu spus „nou”, este deja vechi) bagă, din nou, sute de milioane de oameni într-o nouă carantină. Totală sau parțială, amănuntele nici nu mai au importanță. Cert este că pierderile de vieți omenești dar și cele provocate economiei mondiale devin insuportabile și creează frustrări uriașe oamenilor.

Laserul de la Măgurele: Cum se „corupe” o rază de lumină
de Pan Themisacum 1 an
Proiectul celui mai mare laser din lume se numește „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)”. Este situat în orașul Măgurele, județul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. În cadrul acestui proiect va mai fi dezvoltat un sistem de de fascicul gamma.

Sarmizegetusa Regia, jefuită și din punct de vedere contabil
de Pan Themisacum 1 an
137,25 milioane de lei. Sau 28,3 milioane euro. Ce credeți că reprezintă această valoare? Un stadion? O nouă investiție în industria textilă românească? Un hotel? Realizarea unui site pentru guvern? Nici pe departe. Reprezintă „valoarea la zi” a Sarmizegetusei Regia, capitala Daciei. Fosta. „Reușita” aparține Consiliului Județean Hunedoara, încurajat de „experți” ai statului român. Sigur că nu folosește, poate doar dacă vrei s-o vinzi vreunui intreprinzător ca să caute liniștit brățări dacice.

SPANIA. Noul coronavirus „circulă” din martie 2019!
de Edward Pastiaacum 1 an
SARS COV 2 exista pe planetă cu un an înainte de declararea pandemiei de către OMS. Concluzia aparține unor cercetători spanioli din Barcelona. Care vor fi efectele acestei descoperiri, rămâne de văzut. Cert este însă că informația răstoarnă toate teoriile existente la acest moment. În plus, dacă virusul ar fi fost descoperit la timp, nu s-ar fi ajuns în situația actuală, spun cercetătorii de la Universitatea din Barcelona.

Solidaritatea europeană, financiar vorbind: 1.850 mld. euro
de Edward Pastiaacum 1 an
Planul de stimulare economică propus de Comisia Europeană pentru statele membre este cel mai ambițios de până în prezent. Cel puțin așa îl numesc analiștii externi. Poate la fel de ambițios precum Planul Marshall, mai spun aceștia. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a fost cea care a prezentat în această săptămână, la final de mai 2020, modul în care a fost gândit planul de stimulare economică.

Despre ISTORIE: România, țara care nu-și permite EROII
de Edward Pastiaacum 1 an
9 mai 1945. Un moment care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial. O catastrofă care a arătat, de-a lungul a 6 ani, că umanitatea a eșuat. Un dezastru soldat cu peste 55 milioane de morți. Au trecut 75 de ani și, din păcate, dramele celor care au trăit, au luptat și au murit în acea perioadă, militari sau civili, încep să fie uitate.

Ford și-a reluat producţia la Craiova
de Daniel Ștefanacum 1 an
Ford România, cel mai mare angajator privat din Craiova şi al doilea mare producător de automobile din ţară după Dacia, îşi reia de astăzi activitatea, după şase săptămâni de pauză.

COVID 19: România primește „sărăcie” de la UE: 800 mil. euro!
de Edward Pastiaacum 1 an
800 de milioane dintr-un total de 100 miliarde de euro! Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice a anunțat astăzi, odată cu cifrele privind prima rectificare bugetară din acest an, suma pe care o va primi, probabil, de la Uniunea Europeană: doar 3,8 miliarde de lei din totalul sumelor alocate la nivel comunitar pentru întărirea sistemelor medicale și susținerea șomajului tehnic.

Cum arată „relaxarea fiscală” la ceas de pandemie? Subțire.
de Edward Pastiaacum 1 an
Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat măsurile pe care le au în vedere pentru reducerea presiunii fiscale asupra firmelor și altor contribuabili. Aceștia le pot accesa în perioada stării de urgență dar și 30 de zile după.