Eveniment

Citește cele mai importante noutăți, află despre evenimentele în derulare, luptă pentru accesul la o informație de calitate.

Jurnal medicinal: Interviu cu Sars Cov al 2-lea

de Edward Pastia miercuri, 17 februarie 2021
Eveniment
Imagine
Acesta este un interviu. Orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare dar bine intenționată. Nu a suferit nici un animal în timp ce l-am scris, poate câțiva guvernanți, trecuți sau prezenți. Urmează informații și fapte care nu vă pot afecta emoțional. Poate doar dacă ați votat. Cum cu cine?
Afaceri cu moartea: sclavia „modernă”
de Edward Pastia luni, 8 februarie 2021
Unii dintre noi ar spune că nu mai există sclavie în vremurile noastre. Din păcate însă, zeci de milioane de oameni de pe planetă încearcă să scape de „sclavia modernă”. Într-un clasament publicat de Global Slavery Index, primele 10 țări din lume în care sclavia este încă o politică de stat sunt: Coreea de Nord, Eritrea, Burundi, Republica Central-Africană, Afghanistan, Mauritania, Sudanul de Sud, Pakistan, Cambodgia și Iran. Acestea „dețin” 75% din forța de muncă exploatată în condiții inumane.
Minority SafePack: un proiect eșuat
de Edward Pastia luni, 18 ianuarie 2021
Comisia Europeană a decis, recent, să ignore cererile a peste un milion de cetățeni europeni și rezoluția Parlamentului European și să nu inițieze legislație pentru protejarea minorităților naționale în cadrul inițiativei Minority SafePack. Prin decizia sa, Comisia a întors spatele minorităților indigene, cetățenilor semnatari, Parlamentului European, care a adoptat o decizie în favoarea unei mari majorități și mai multor guverne și regiuni naționale de sprijin.
Politica dezastrului, acum 150 de ani. De Mihai Eminescu
de Edward Pastia vineri, 15 ianuarie 2021
O întrebare aparent fără nici o capcană – cine a fost întâiul analist economic al României? Ei bine, răspunsul nu este unul uşor şi este nevoie de o informaţie ajutătoare: astăzi se împlinesc 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Câţi dintre noi şi-ar fi imaginat că autorul „Luceafărului” a publicat zeci de analize care au vizat zona bugetar-fiscală, pieţele de capital, sistemul bancar, agricultura, sau a studiat relaţia dintre muncă, productivitate şi dezvoltarea societăţii?

Reuters l-a încurcat pe Ludovic Orban cu Viktor Orban
de Edward Pastialuni, 7 decembrie 2020
Agenția de știri Reuters a dat știrea cu demisia lui Ludovic Orban, premierul României. Numai că la știrea respectivă a atașat o fotografie cu premierul Ungariei. Nu știm dacă este de bine sau de rău, cert este că Budapesta nu este București. Și nici invers. Dar poate devenim celebri când vor trebui să pună fotografia noului premier, cel cu fake news-ul despre o așa-zisă bătălie de la Nassiriah, Irak.

TOP 170 vaccinuri SARS-COV2. România încă luptă cu gripa.
de Edward Pastiajoi, 19 noiembrie 2020
De aproape 11 luni, o întreagă planetă așteaptă să fie gata vaccinul care va pune capăt pandemiei. Mai ales că noul coronavirus (impropriu spus „nou”, este deja vechi) bagă, din nou, sute de milioane de oameni într-o nouă carantină. Totală sau parțială, amănuntele nici nu mai au importanță. Cert este că pierderile de vieți omenești dar și cele provocate economiei mondiale devin insuportabile și creează frustrări uriașe oamenilor.

Laserul de la Măgurele: Cum se „corupe” o rază de lumină
de Pan Themisluni, 10 august 2020
Proiectul celui mai mare laser din lume se numește „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)”. Este situat în orașul Măgurele, județul Ilfov, are o alocare de 320 milioane euro și este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. În cadrul acestui proiect va mai fi dezvoltat un sistem de de fascicul gamma.

Sarmizegetusa Regia, jefuită și din punct de vedere contabil
de Pan Themisduminică, 28 iunie 2020
137,25 milioane de lei. Sau 28,3 milioane euro. Ce credeți că reprezintă această valoare? Un stadion? O nouă investiție în industria textilă românească? Un hotel? Realizarea unui site pentru guvern? Nici pe departe. Reprezintă „valoarea la zi” a Sarmizegetusei Regia, capitala Daciei. Fosta. „Reușita” aparține Consiliului Județean Hunedoara, încurajat de „experți” ai statului român. Sigur că nu folosește, poate doar dacă vrei s-o vinzi vreunui intreprinzător ca să caute liniștit brățări dacice.

SPANIA. Noul coronavirus „circulă” din martie 2019!
de Edward Pastiavineri, 26 iunie 2020
SARS COV 2 exista pe planetă cu un an înainte de declararea pandemiei de către OMS. Concluzia aparține unor cercetători spanioli din Barcelona. Care vor fi efectele acestei descoperiri, rămâne de văzut. Cert este însă că informația răstoarnă toate teoriile existente la acest moment. În plus, dacă virusul ar fi fost descoperit la timp, nu s-ar fi ajuns în situația actuală, spun cercetătorii de la Universitatea din Barcelona.

Solidaritatea europeană, financiar vorbind: 1.850 mld. euro
de Edward Pastiajoi, 28 mai 2020
Planul de stimulare economică propus de Comisia Europeană pentru statele membre este cel mai ambițios de până în prezent. Cel puțin așa îl numesc analiștii externi. Poate la fel de ambițios precum Planul Marshall, mai spun aceștia. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a fost cea care a prezentat în această săptămână, la final de mai 2020, modul în care a fost gândit planul de stimulare economică.

Despre ISTORIE: România, țara care nu-și permite EROII
de Edward Pastiaduminică, 10 mai 2020
9 mai 1945. Un moment care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial. O catastrofă care a arătat, de-a lungul a 6 ani, că umanitatea a eșuat. Un dezastru soldat cu peste 55 milioane de morți. Au trecut 75 de ani și, din păcate, dramele celor care au trăit, au luptat și au murit în acea perioadă, militari sau civili, încep să fie uitate.

Ford și-a reluat producţia la Craiova
de Daniel Ștefanluni, 4 mai 2020
Ford România, cel mai mare angajator privat din Craiova şi al doilea mare producător de automobile din ţară după Dacia, îşi reia de astăzi activitatea, după şase săptămâni de pauză.

COVID 19: România primește „sărăcie” de la UE: 800 mil. euro!
de Edward Pastiamiercuri, 15 aprilie 2020
800 de milioane dintr-un total de 100 miliarde de euro! Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice a anunțat astăzi, odată cu cifrele privind prima rectificare bugetară din acest an, suma pe care o va primi, probabil, de la Uniunea Europeană: doar 3,8 miliarde de lei din totalul sumelor alocate la nivel comunitar pentru întărirea sistemelor medicale și susținerea șomajului tehnic.

Cum arată „relaxarea fiscală” la ceas de pandemie? Subțire.
de Edward Pastiamarți, 14 aprilie 2020
Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat măsurile pe care le au în vedere pentru reducerea presiunii fiscale asupra firmelor și altor contribuabili. Aceștia le pot accesa în perioada stării de urgență dar și 30 de zile după.

Viitorul sună bine în Zona Euro. În România, viitorul e pe „mute”
de Edward Pastiavineri, 10 aprilie 2020
Unele guverne aplică în general doar măsuri locale, de multe ori menite a depăși strict blocajul din prezent. Altele „cântăresc” greutatea momentului cu doi-trei pași în avans. Ce se va întâmpla după... cred că va fi valabil proverbul românesc „ban la ban trage”. Greu de estimat acum pierderile la nivel mondial dar în mod sigur vom vorbi de pagube de ordinul miilor de miliarde.

Starea de urgență. Principalele prevederi.
de Edward Pastiamiercuri, 18 martie 2020
Școlile vor fi închise pe perioada stării de urgență. Dacă va fi nevoie, pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.)

Rețeta unei catastrofe, made in Romania. Cum ne vede Comisia Europeană.
de Edward Pastiamiercuri, 26 februarie 2020
În raportul de țară al Comisiei Europene se menține îngrijorarea privind capacitatea țării noastre de a mai recupera câte ceva din pașii înapoi făcuți în perioada 2017-2019, în timpul guvernării PSD, partid condus în acea perioadă de Liviu Dragnea. Sunt foarte puține lucruri menționate ca fiind pozitive și o listă întreagă de aspecte negative asupra cărora România trebuia deja să acționeze.

Armata Română a „cucerit” un loc în topul celor mai puternice din lume
de Edward Pastiavineri, 21 februarie 2020
Suntem pe locul 39 din 138 de state analizate în clasamentul celor mai dotate forțe militare de pe mapamond. Vestea bună ne-a dat-o publicația Global Firepower care a publicat topul anual. Dintre țările din fostul bloc comunist ne-au luat-o înainte Cehia și Polonia. Mai exact, au rămas poziționate mai bine decât țara noastră. Topul celor de la Global Firepower are în vedere dotările, bugetul anual alocat apărării și numărul de militari. În precedentul clasament ne-am aflat pe locul 40.

România: (al)chimia unui dezastru comercial
de Edward Pastiaduminică, 16 februarie 2020
Din nefericire pentru guvernanții români, există un singur model economic pe planetă. Iar acesta este „guvernat” de câteva reguli de bază: produci, vinzi, obții profit. Banii obținuți îi reinvestești, faci iar profit. Nu cheltui mai mult decât ai sau, dacă o faci, trebuie să ai grijă ca deficitul să fie de fapt o consecință a investiției nu un obicei de consum. Și tot așa, în general trebuie să ai producție, mai multe piețe, inclusiv internă, să te asiguri mereu că marfa ta este cea mai bună.

BREXIT. Ce urmează? O listă extrem de lungă de noi provocări.
de Homo Ziaristicusvineri, 31 ianuarie 2020
Lucrurile nu sunt tocmai simple, chiar dacă există, în sfârșit, un acord oficial de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. O istorie de aproape jumătate de secol, 47 de ani mai exact, se încheie astăzi. Așadar, va trebui agreat un alt acord, acela de participare la piața unică europeană. Acordul în cauză va trebui aprobat de părți până la finalul acestui an. Altfel, există riscul ca relațiile bilaterale UE-UK să fie întrerupte brutal, cu efecte financiare imprevizibile de ambele părți.