Cadou de la Primărie către locuitori, de 1 Aprilie

de Edward Pastia acum o săptămână
Eveniment
Imagine
Vă aduceți aminte de ziua în care Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că de la 1 aprilie 2022 se majorează cu 130% prețul gigacaloriei? Adică 330 de lei pentru 1 Gcal? Dacă nu, nu contează. Pentru că 1 aprilie este... 1 aprilie, „ziua păcălelilor”!
Grofii „vechi și noi” de la Sibiu: Daniela Cîmpean
de Homo Ziaristicus acum 2 săptămâni
Începând cu vara lui 2016, la frâiele judeţului Sibiu s-a instaurat un regim administrativ condus de „doamna preşedintă” Daniela Cîmpean (aceasta este titulatura cu care ai voie să i te adresezi) și al cărui management se dovedeşte a fi unul bazat pe alte considerente decât cele de eficienţă a utilizării banului public.
Nu sunt un fan al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Asta nu înseamnă că nu-l admir. Pentru puterea lui de a fi un politician atipic. A vorbit parlamentarilor din cele mai puternice state ale lumii. Dar nu s-a dat în lături nici să vorbească (prin intermediul) Parlamentului României. Nu i s-a părut ceva sub notorietatea lui. Nu i s-a părut înjositor să-și recunoască greșeala de a fi minimizat rolul minorităților. Și a promis că va rezolva această chestiune. Chiar este mare lucru.
La început ne-am pus întrebarea de ce prețul la pompă al carburanților a luat-o razna. 7 lei per litru era deja de neconceput pentru mulți dintre șoferi dar, mai ales, pentru producătorii de alimente și bunuri și pentru prestatorii de servicii. Apoi a început războiul în Ucraina și pragul psihologic „7.99/litru” ni s-a părut acceptabil. Ba am dat și iama în benzinării pentru a ne face stocuri de carburant.

„Patriot” în flancul estic al NATO
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Vizita vicepreședintelui american Kamala Harris în România și Polonia s-a finalizat în moduri diferite. Astfel, sprijinul concret pe care îl acordă Statele Unite Poloniei constă în două baterii „Patriot” pe care le-a și livrat dealtfel. Plus 4.700 de militari trimiși suplimentar, peste cei 5.000 care sunt deja staționați în Polonia.

Doctoratele de până-n 2011, „grațiate” de un deputat
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Nu de puține ori legea se modifică după bunul plac sau nu se aplică, iar Constituția este redusă la nivelul unei broșuri opționale. Așa s-a întâmplat și la Camera Deputaților vizavi de un act normativ care viza doar o modificare de structură organizatorică. Numai că s-a ajuns, printr-o modificare ilegală, ca toate doctoratele scrise și susținute până în 2011 să fie „grațiate” de o potențială acuzație de plagiat.

Un popor cu Armata privatizată, pe persoană fizică
de Pan Themisacum 2 luni
Criza noastră continuă merita o recunoaștere, o formalizare prin care să-i recunoaștem importanța. Dacă tot traversăm vremuri tulburi cineva s-a gândit că este momentul să desăvârșească emanciparea Armatei de sub controlul societății civile și să legalizeze abuzurile. Un pachet de „alterări” legislative pe care MApN îl avea pregătit de ceva timp. Încă din perioada de tristă amintire în care ministerul era condus de actualul premier. N-a fost să fie. Izolat și sabotat, Dîncu pare revoltat.

Războiul lor, luptele noastre, conflictul tuturor
de Pan Themisacum 2 luni
Războiul din Ucraina nu mai este doar o ciocnire între armate. Termeni ca „hibrid” sau „asimetric” sunt deja eufemisme pentru ce se întâmplă. Războiul de lângă noi este total. Armatele sunt doar o parte din confruntare. Cea mai urâtă și care provoacă cele mai mari tragedii. Războiul informațional nu face decât să amplifice efectele ciocnirilor politice și a sancțiunilor economice. Războiul este o decizie eminamente politică. Doar suferința și dramele sunt ale popoarelor.

Pandemia, cruciada în care am înfrânt
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
La aproape 2 ani de la impunerea stării de alertă, prelungită ilegal în fiecare lună, Iohannis a hotărât că putem renunța. Întâiul epidemiolog al țării a decis, iarăși, că am răpus pandemia. La 10 zile de când frontiera cu Ucraina este asaltată de vecinii noștrii groful de la Cotroceni s-a deplasat într-o tabără de refugiați. Când dacă nu acum? Era aglomerat și multă disperare zilele trecute, iar el era foarte ocupat. Între timp s-a comutat și Arafat de pe modulul „pandemie” pe cel de „război”.

Decuplați de război, ancorați în corupție
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Prăbușirea unui MiG-21 este o drama care se întâmplă aproape anual în România. „Transmit condoleanțe ofițerilor răpuși în atacul cu elicopter” a fost traducerea oficială, de la Cotroceni, a regretelor exprimate de președintele Comisiei Europene după tragedia aviatică din județul Constanța. Cam ăsta este nivelul de profesionalism al angajaților cu care se înconjoară liderii noștri. De la președinte și premier până la miniștri sau șefi de direcții.

Guvernul, între comisie și task force
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Suntem țara comisiilor, comitetelor și grupurilor de lucru. Conducători sunt incapabili să își asume responsabilitatea deciziilor importante. Toți sunt doctori în promisiuni și angajamente, toate ulterior încălcate. Incompetența și incapacitatea de a lua decizii, oportun și eficient, se ascund ușor în spatele unui „task force”. Politicieni care se urcă pe dramele celor mulți, în speranța unui plus de imagine. Le lipsește decența și nu evită politizarea, chiar dacă sunt copiii cei care suferă.

Întrebări despre noi
de Edward Pastiaacum 2 luni
„Unde se va opri Putin?”, este întrebarea rostită cel mai des în aceste zile. Întărită de afirmația „armata rusă este la câțiva kilometri de România”. Oare de ce nu ne întrebăm ce vom face noi, România, de acum încolo? Încotro o apucăm? Suntem pregătiți să înfruntăm noua ordine mondială? Noile reguli? Pentru că despre asta ar trebui să fie vorba: despre România. Nu despre Ucraina, Rusia, SUA, Argentina, Italia, Germania, Ungaria sau Congo.