Roșia Montană și Neagra Manipulare

de Homo Ziaristicus acum 4 luni
Analiza
Imagine
Ar trebui să ne bucurăm pentru că, în sfârșit, a fost închis dosarul Roșia Montană? Greu de spus. Am rămas și fără aur și fără Roșia Montană ca zonă istorică, turistică. Sigur, contractul de exploatare era dezavantajos, riscurile de mediu erau mari. Statul român, într-un final, și-a făcut datoria, a închis dosarul „pe zero”. Pe de altă parte , apropo de societatea civilă, zona a fost dată uitării. Nu s-a investit nici măcar un leu acolo, în refacerea localității și a obiectivelor istorice.
730 de zile de război în Ucraina. Un conflict care amintește de perioada 1935-1945. Atunci, Franța și Anglia l-au crezut pe Hitler când spunea că nu are de gând să atace pe nimeni. Și așa i-au permis să distrugă mai multe state europene. Acum, Franța, Germania sau Turcia au căzut în aceeași capcană, întinsă de un alt personaj malefic, Vladimir Putin. Mai mult, câteva state NATO au făcut afaceri cu RuZia, în domeniul militar, de zeci de miliarde USD. Mai aveam să le vindem și avioane de luptă.
Mutul rupe Pământul
de Edward Pastia acum 4 luni
Comunicarea precară este cea mai mare problemă cu care se confruntă Europa și SUA în această perioadă. Greu de dovedit cine este artizanul acestui fenomen. Cert este doar că folosește forțelor interesate în a destabiliza grav societățile democratice. Fie că este vorba de Rusia, China sau alții. Mai adaugi puțină prostie și ai imaginea completă a haosului care ne guvernează viața.
Dacă te uiți la știri mai mult de 60 de minute ajungi să iei prânzul cu masca de gaze pe față și cu pușca de asalt în poală. Ești supus unui asalt informațional cum rar s-a mai văzut. Evident, nu sunt un general român pensionat ca să fiu expert în-tot-și-n-toate și să vă luminez despre cauzele acestui „atac” mediatic. Bănuiesc că așa TREBUIE. Spaima vine odată cu fiecare cartuș tras, fiecare rachetă-n zbor către țintă, fiecare tunel în care ai avea o șansă să zărești „luminița”.

Oamenii lui „NU”
de Edward Pastiaacum 5 luni
De fiecare dată când vine vorba să facem ceva „la scară națională” începem să căutăm motive (cât mai multe) „să NU facem x sau y”. De ce oare nu începem cu „să DA...”? Este mai ușor să găsim argumente contra? Așa pare... însă asta ar fi cea mai mică problemă.

Cum se „prăbușește” un aeroport nou-nouț. Ghid de proaste practici
de Homo Ziaristicusacum 8 luni
Directorul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, Alexandru Anghel, a fost demis de Consiliul de Administrație al AIBG. Motivele, potrivit presei locale, sunt lipsa de comunicare și transparență în luării unor decizii, neîndeplinirea unor sarcini transmise, dar și acțiuni care au adus prejudicii funcționării aeroportului, ba chiar a pus în pericol funcționarea acestuia.

Vinovăția, prea des la persoana a treia
de Edward Pastiaacum 9 luni
Câteva întrebări mă tot macină de ceva timp. Oare ce este în neregulă cu noi, oamenii? Ne-am atins cumva limitele? Mă uit la protestele palestinienilor (sau suporterilor acestora). Cum îi deosebesc pe aceștia de cei care au permis Hamas să ucidă femei și copii/bebeluși? Am încercat să găsesc în mulțimile de prin Londra, Madrid, Paris sau Berlin o lozincă, o ceva din care să reiasă că este „condamnat terorismul” sau măcar „noi nu suntem Hamas”. Nu am găsit.

Reforma „Ciolanu”. Sau ce-i lipsește „revoluției fiscal-bugetare”
de Edward Pastiaacum 9 luni
Televiziunile de știri și site-urile care se respectă s-au întrecut în a prezenta principalele măsuri fiscal-bugetare ale „reformei Ciolacu”. Multe calcule, aceleași scumpiri. Dar foarte bine au făcut. În consecință, am „șansa” de a vă aduce aminte CE-I LIPSEȘTE acestei „revoluții fiscal-bugetare”. Pentru că, fără toate cele de mai jos, nu ne rămâne decât să ne delectăm cu încă o reformă de tip „ciolan”. Aceeași goană după resurse.

Prostia Naturală vs Inteligența Artificială. Adevărul absolut
de Edward Pastiaacum un an
Îngrijorarea privind „ascensiunea” Inteligenței Artificiale este, fără doar și poate, justificată. De ce? Pentru că în buna tradiție a „știrii apocalipsă”, IA se va revolta împotriva Creatorilor și ne va ucide pe toți. De ce IA ar „trăi” pentru acest singur scop în „viața” ei? Cu ce o încurcăm? Nu are nevoie de apă, nu are nevoie de hrană. Nici măcar de pat. O poate ploua, poluarea nu o afectează. Avem atât de puține de împărțit. Poate e proastă... atunci de ce-i spune Inteligență Artificială??

Politrucii combat pentru controlul ASF, nu pentru salvarea RCA
de Edward Pastiaacum un an
Nu se aștepta nimeni la cine știe ce dezbatere publică pe tema eșecului societăților emitente de RCA dar parcă de data aceasta s-a întrecut măsura. Dacă se continuă în același ton, este clar că în România nu se va mai putea vorbi, curând, de asigurări auto obligatorii. Tot ce s-a înțeles, în ultimele zile de dezbateri televizate, linșaje și interese exprimate fără nici un discernământ, este că ASF a distrus RCA-ul în România. Să-și dea demisia. „Ca să o luăm noi”, parcă ar spune politrucii.

DOREL, „inteligența artificială” de la CFR: locomotiva fără mecanic
de Edward Pastiaacum un an
Se vorbește foarte mult (nimic ieșit din comun) despre „neatenția” mecanicului de locomotivă care a provocat ciocnirea unui tren de pasageri de un tren de marfă. Uluitor însă, nu se scoate o vorbă despre faptul că pe locomotivele din România există UN SINGUR mecanic pentru o garnitură de tren. Dacă i se face rău și rămâne cu piciorul pe acea pedală de frânare automată? Dacă are o problemă tehnică gravă ce nu poate fi rezolvată altfel decât „în doi”?

1 an de la sfârșitul Erei Civilizate
de Edward Pastiaacum un an
Sunt convins că exact asta comemorăm: sfârșitul Erei Civilizate. Mileniul III, 24 februarie 2022, este momentul în care un stat din Europa decide că are nevoie de „spațiu vital” și atacă o țară vecină. Discuțiile ar trebui să se oprească aici pentru că nimic nu justifică o astfel de acțiune. Este înfiorătoare, teribilă.