Cu tancul prin diplomație

de Pan Themis joi, 15 aprilie 2021
Analiza
Imagine
Expansiunea capitalismului neoliberal, de cele mai multe ori sub forma destabilizării echilibrului financiar și al pieței muncii, a fost motorul globalizării. La un alt nivel, al omului de rând, globalizarea a însemnat altceva. Un proces în care influența majorității a devenit aproape nulă pe măsură ce mecanismele democratice, pentru a sprijini o idee sau manifesta împotriva celor care ne guvernează, au fost diluate sau deturnate de interesele corporațiilor și organizațiilor internaționale.
Am exersat Apocalipsa
de Edward Pastia luni, 12 aprilie 2021
„Lumea, ca întreg, este o mare mizerie. Oamenii, individual vorbind, mai pot valora câte ceva”. Nu sunt vorbele mele, sunt ale unui supraviețuitor al Holocaustului. Ei bine, sunt exact vremurile în care iese tot la suprafață. Este clar că ne apropiem de faza finală a extincției. Extincția moralității, pentru început.
Unii vor ignora, alții vor ierta, cei mai mulți vor uita. Memoria colectivă este mai scurtă decât onoarea generalului ajuns ministru. Altfel nu ar fi posibil ca PDL să revină la guvernare, ascuns sub galbenul din PNL. Nici ca PSD să mai guverneze după orbecăială produsă de „Triunghiul Bermudelor”, Grindeanu-Tudose -Dăncilă, sau după opoziția, „made in Ciolacu”, strălucitoare prin absență. Pe asta mizează întreaga clasă politică, pe memoria scurtă și mărinimia nesfârșită a poporului român.
De la Voltaire cu „nu sunt de acord cu ce spuneţi, dar mă voi bate ca să aveţi dreptul de a o spune" până la Ion Rațiu și celebrul „voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine", istoria a reținut personalități pentru care polemica și dezbaterea nu au fost doar manifestări ale democrației cât mai ales expresii ale unui nivel cultural și intelectual, necesare unei societăți care se dorește evoluată.

Alegerile parlamentare, văzute printr-un altfel de program
de Edward Pastiamiercuri, 25 noiembrie 2020
Candidații „vedetă” din PNL, PSD, USR pot arăta și altfel. Sunt și ei oameni, cu obsesii și slăbiciuni. Sigur că prin ochii unui artist în domeniul editării de imagine alegerile se pot vedea într-un mod la care nu ne-am prea gândit până acum. Una peste alta, „actorii” procesului electoral din 6 decembrie vor avea apoi un rol uriaș în „filmul” reconstrucției post-pandemie. Că vor câștiga sau nu vreun Oscar, mai puțin ne interesează. Ar fi suficient să câștige, prin fapte, respectul românilor.

Infodemia: incapacitatea guvernanților de a EXPLICA
de Edward Pastialuni, 5 aprilie 2021
Nu avem nici cea mai mică dorință de a ne face viața mai ușoară. Înțelegem că merge greu comunicarea dar, totuși, dacă vrei ca omul să facă sacrificii, trebuie să-i spui și de ce. Mai jos aveți câteva dintre întrebările care au apărut în ultima vreme și care, evident, au rămas fără răspuns. Nu se grăbește nimeni, nu se-nghesuie nimeni.

Armata română, la prima înfrângere: bătălia din Ghencea
de Pan Themisduminică, 4 aprilie 2021
Performanțele obținute de gloriile sportive ale cluburilor Steaua și Dinamo depășesc în efecte vitriolul din cuvintele celor care încă le mai înjură statutul lor departamental. Au scris istorie, au umplut stadioane și săli de sport, au scos mii de suporteri în stradă și ne-au ținut, deseori plini de speranță, în fața televizoarelor, chiar dacă erau asociate cu imagini totalitare. Sunt, însă, rodul unei altfel de organizări sociale și, mai ales, supuse altor coordonate ale fenomenului sportiv.

Santinela, ștampila și bănuții de război
de Pan Themisluni, 29 martie 2021
Una din cele mai transparente instituții din România promite să fie Ministerului Apărării Naționale, sub conducerea înțeleaptă a eroului de la Nasiriah, legendarul general/ministru Nicolae Ionel Ciucă. După ce ne-a demonstrat că sunt inutile atacurile cibernetice asupra Armatei (de ce să spargi ușa dacă tot ai cheia?) suntem pe cale să aflăm că informațiile militare sunt pe mâini bune dacă a fost nevoie de doi ani pentru a se descoperi cum un general cu 2 stele ne lăsa fără banii de război.

Crede și nu cerceta. Paradox biblic pentru o realitate modernă
de Edward Pastialuni, 29 martie 2021
În plină pandemie, și la un an de la declanșarea ei, românii au de înfruntat nu numai virusul în sine ci și grozăvia unei comunicări de-a dreptul odioase. Cetățenii nu pot face altceva decât să accepte sacrificii și să înghită pe nerăsuflate măsuri restrictive fără a li se pune la dispoziție date, analize ori studii. Adică informații de natură medicală, rezultate din cercetări locale, vizavi de modul în care se răspândește virusul SARS-COV2, cum poate fi limitată epidemia și cum se tratează.

Planul „Guvernului Meu” minus „reziliența și relansarea voastră”
de Pan Themisvineri, 26 martie 2021
Înaintea alegerilor parlamentare eram anunțați, de către ex-premierul Orban, că „suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă a ţării noastre de la intrarea în UE”. Minunea era posibilă pentru că „Preşedintele a realizat o performanţă fără precedent în cadrul unor negocieri extrem de dificile”. O națiune întreagă a ridicat ode la adresa conducătorului iubit, cel care s-a luptat nemțește cu balaurul hulpav din pădurile Bruxelles-ului, i-a smuls comorile și le-a dăruit poporului său.

Neuronul cu șină. Clinica de doctori „made in UNAp”
de Pan Themisluni, 22 martie 2021
SNDD, Strategia Națională de dezvoltare Durabilă, este biletul către doctorat al unui angajat fără realizări concrete. Luminița Ghiță, o doamnă fără absolut niciun fel de studii, cunoștințe, experiență sau activitate în zona politico-militară, la nivel național sau internațional, care nu stăpânește clar conceptele, produce confuzii și se întoarce invariabil la singura zonă de confort „dezvoltarea durabilă” își susține, și va obține, un doctorat în „Informații și securitate națională”.

Furnalul datoriilor: Liberty Galați a „topit” 3 mil. de certificate de emisii CO2 (5)
de Edward Pastialuni, 22 martie 2021
Situația combinatului siderurgic gălățean devine critică pe măsură ce resursele financiare ale companiei se scurg către conturile principalului acționar GFG Alliance. La începutul lunii martie, reprezentanții Departamentului de Mediu și cei ai Departamentului Financiar din cadrul combinatului siderurgic gălățean au descoperit că s-au „topit” 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea totală a acestora fiind estimată la peste 120 de mil. euro.

Povestea unei ȘTIRI. Când este scrisă de cine trebuie
de Pan Themisvineri, 19 martie 2021
În ultimele zile, o știre veche dar convenabilă când este rostogolită în interesul cauzei, a ținut loc de breaking news pentru mare parte din mass media. Există însă o problemă: știrea este din 8 ianuarie 2021, a fost prezentată de Metropola TV, iar MApN a răspuns încă de atunci, confirmând informația. De altfel și pe site-ul știre9.ro apare foarte clar la rubrica „Exclusiv”. Până și fotografia cu nefericitul general este, coincidență sau nu, aceeași.

„Dosarul medical” national. Un an în stare… de nimic
de Pan Themismiercuri, 17 martie 2021
Am ajuns să ne surprindă bunul simț elementar (altfel, #grobianșinesimțit), să ne panicăm dacă un politician nu ne insultă inteligența (păi nu toți fac asta?) și să ne fie teamă de ieșirile publice ale celor de la Putere (dacă nu ne ceartă sigur mai anunță o interdicție). Păe de altă parte, în lipsă de alte sărbători, am ajuns să celebrăm un an de stare de urgență și alertă (altfel de istorie nici nu mai avem).

Apostolii corupției, pseudo doctori în științe
de Pan Themisluni, 15 martie 2021
În „Interviuri pentru eternitate”, Tudor Gheorghe dădea glas temerilor într-un uriaș strigăt de disperare: „Totdeauna oamenii valoroși sunt în minoritate, totdeauna mediocritatea se unește”. Dacă este să mergem către politica românească, la nivelul Puterii, situația este mai nuanțată. Cei care ne condamnă la sărăcie și ne umilesc, cei care mint zilnic și ne sfidează cu aroganța lor, cei cărora nu le pasă ce rămâne după ei sunt câteva sute sau mii, în timp ce poporul, ei bine, poporul e singur.

Venea un Țanțoș la serviciu. În Vinerea verde
de Edward Pastiavineri, 12 martie 2021
Ce taaree! Avem „vinerea verde”! După „vinerea neagră” era și timpul ca România să fluture cârcotașilor luminița de la capătul tunelului! Mai ales că unii dintre guvernanții noștri au marșat imediat la idee.

„Dosarul medical” Sibiu. Afaceri de pandemie (în familie)
de Pan Themismiercuri, 10 martie 2021
A devenit banal să-l auzim pe președinte anunțând prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Sunt convins că numărul celor care știu ce presupune această stare este mai mic decât cel obținut de „partidul meu” la ultimele alegeri parlamentare. De data asta, însă, am fost anunțați că se va restrânge și perioada în care avem voie să circulăm pe timpul nopții. Așa că, de la ora 22.00, toată populația în casă. Este ora la care virusul devine sălbatic și se răspândește fără discernământ.

«Să aducem mai mult NATO în România!»
de Edward Pastialuni, 8 martie 2021
Lectura unui comunicat de presă de pe site-ul MApN ar putea produce traume chiar și celor obișnuiți cu o minimă rigoare a exprimării. Dacă „Bătălia de la Nassiriah” a lăsat urme grele în conștiința eroului Nicolae Ionel Ciucă, modul în care adună cuvintele în propoziții este evident expresia admirației pentru dadaism. Prezent la recenta autoevaluare a Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, ministrul Ciucă a reușit să atingă extazul oratoric.

Bărbații din Partidul Social Democrat (1)
de Pan Themisvineri, 5 martie 2021
Mărinimos, Iohannis a promis că ne scapă de „ciuma roșie” și ne-a propus „febra galbenă”. A propus ca alternativă o majoritate în care interesele oricui sunt mai bine reprezentate decât cele ale propriului popor. Pentru că era un partid al baronilor locali, pentru că încuraja grupuri de afaceri, pentru că structurile locale şi centrale erau saturate de susţinătorii săi, pentru că deşi au câştigat alegerile n-au reuşit să facă nimic notabil în ţară, PSD a fost trimis în opoziție.

România sub invazia corporațiilor și dictatura multinaționalelor (1)
de Pan Themisluni, 1 martie 2021
„Văd, în viitorul nu foarte îndepărtat, apropierea unei crize care mă neliniștește (...) când mă gândesc la siguranța țării mele. Ca urmare a războiului, corporațiile au fost instituite, o perioadă a corupției la nivel înalt va urma și puterea financiară a țării va fi folosită pentru a dezvolta acest nou regat până când întreaga bogăție va ajunge pe mâinile câtorva (...)” sunt cuvintele lui A. Lincoln către col. W. F. Elkins în noiembrie 1864, anticipând un viitor pe care noi îl trăim deja.

Clanul secretarilor
de Pan Themisvineri, 26 februarie 2021
Austeritatea este un concept utilizat aproape invariabil de guvernarea incapabilă să asigure bunăstare majorității. Și este concentrată pe îmbogățirea clanurilor care îi servesc interesele. PSD a impus liderul regional, un moșier pentru care județul era o feudă exploatată în interes personal. PNL/ PDL și USR-/+ sunt, cu foarte puține excepții, partidele care au făcut din austeritate, înghețari, derogări, amânări, obiective personale. Fără legătură cu viața reală și chiar propriile promisiuni.