Analize

Este locul în care poți găsi articole pertinente care să-ți sugereze soluțiile cele mai bune din punct de vedere personal și organizațional. Despre tendințe și fapte asociate.
Analiza
Imagine
La început ne-am pus întrebarea de ce prețul la pompă al carburanților a luat-o razna. 7 lei per litru era deja de neconceput pentru mulți dintre șoferi dar, mai ales, pentru producătorii de alimente și bunuri și pentru prestatorii de servicii. Apoi a început războiul în Ucraina și pragul psihologic „7.99/litru” ni s-a părut acceptabil. Ba am dat și iama în benzinării pentru a ne face stocuri de carburant.
America și Rusia și-au disputat permanent supremația globală. Au transferat competiția inclusiv în spațiul extra terestru. Doi dintre cei mai mari jucători de șah ai tuturor timpurilor sunt un american și un rus. Foarte mulți își imaginează cum ar fi fost o confruntare între Bobby Fischer și Gary Kasparov. Anduranța și precocitatea lui Fischer versus longevitatea și recordurile lui Kasparov. Astăzi avem Joe Biden versus Vladimir Putin.
Geostrategia care ne golește farfuria
de Homo Ziaristicus acum 2 luni
Occidentul este determinat să aplice sancțiuni drastice Rusiei, ripostă la o eventuală invadare a Ucrainei. Dincolo de amenințările belicoase și declarațiile de solidaritate, Vestul are temeri. Strategia lui Putin, de a transforma Rusia într-o fortăreață, a avut în vedere tocmai situațiile în care politica sa agresivă va genera reacții ferme. Indiferent cine crede că poate câștiga, în realitate toți beligeranții pierd. Pagubele colaterale nici nu sunt luate în calcul. Aici intră România.
În distopia lui George Orwell, 1984, Ministerul Păcii cultiva războiul, Ministerul Iubirii tortura și Ministerul Adevărului minciuna. Unele corporații farmaceutice au fost criticate pentru implicarea în activități ilegale. Dare de mită, trafic de influență, medicamente distribuite fără aprobare sau fără comunicarea efectelor adverse. Etica și integritatea cauționează încrederea, într-o societate așezată pe valori morale oneste. Altfel, când banii guvernează, adevărul ajunge să fie placebo.

România, un Donbas pe care și-l dispută Guvernul și poporul
de Pan Themisacum 2 luni
„Sărbătorim” curând 3 luni de când PNL și PSD dezbat ce măsuri ar trebui luate pentru a ne scoate din crizele pe care le traversăm. NATO are 30 de membri. Un fleac să decidă, unanim și oportun, soluții pentru a neutraliza acțiunile Rusiei. La București e veselie mare. Se celebrează crizele sanitară și cea de securitate. În spatele lor se pot ascunde mai ușor altele care macină dramatic țara: criza economică și cea politică. Românul suportă zilnic indolența și indiferența guvernanților.

Așteptându-l pe Putin
de Pan Themisacum 2 luni
Teatrul absurdului, o piesa pe care tot mai puțin credibil o joacă cei care speră cu nerăbdare într-un război. Pacea ar trebui să aducă liniște majorității și condiții pentru reflecții asupra capacității liderilor de a furniza prosperitate. Războiul este benefic doar unei minorități, care se îmbogățește din dramele celorlalți. De cele mai multe ori politicienii și oamenii de afaceri alimentează retorica războiul, iar soldații sunt cei care se roagă ca acesta să nu se întâmple.

Carta albă a ... cosmetizării
de Pan Themisacum 3 luni
În materie de promisiuni și angajamente avem cea mai puternică armată din lume. Majoritatea liderilor își iau angajamente cu entuziasmul secretarului de partid comunist. „Militarii sunt cea mai importantă resursă pentru apărare” este declarația de dragoste pe care fiecare ministru se simte dator să o facă publică din primele zile de mandat. „Nu voi face politică” este tot o declarație, de onoare. Națiunea ar trebui să fie liniștită. Președintele veghează, Guvernul lucrează.

Alerta. Starea noastră cea de toate zilele
de Homo Ziaristicusacum 3 luni
În fiecare zi căutăm argumente care să ne alimenteze speranța că pandemia se apropie de sfârșit. Imunitatea de turmă sau obediența turmei contează mai puțin sintagma, doar să-i spună cineva coronavirusului că ne-am cam săturat. De mască, de aberații sau de tentațiile de ne apleca mai serios asupra unor teorii ale conspirației. Prea e bine pentru cei bogați și tot mai rău pentru săraci. Prea vin valuri la comandă și variante fără număr. Prea mult... „prea ca la țară!”

Dezinformare, manipulare sau cenzură?
de Pan Themisacum 3 luni
Dezbaterea nu este sinonimă cu antivaccinismul. Nici îndoiala pe care o inspiră comunicatele unor persoane lipsite de profesionalism nu este rezultatul incapacității majorității de a discerne între bine și rău. În Agora antică toți cetățenii aveau dreptul să vorbească, indiferent de starea lor materială. Ideea că democrația are nevoie de un câine de pază elimină însăși esența noțiunii. Cu atât mai mult cu cât câinele îi este credincios stăpânului care-i dă mâncare.

Cifrele care ne aduc prosperitate
de Pan Themisacum 3 luni
Indiferent cât de mult se agită sau încearcă să mai pară relevanți, unii argați și-au consumat vigoarea politică. Mulți nici nu au avut vreodată. Frământările interne din PNL și cele sociale din țară lasă indiferentă opoziția din Guvern, PSD. Sunt, totuși, și vești care provoacă insomnii partidului roșu. Guvernarea a fost tentantă doar pentru miliardele din PNRR, altfel se odihneau, nu le tulbura nimeni somnul parlamentar. Incompetența echipei câștigătoare generează neliniște ciolacilor.

PSD sau Partidul Sondajelor Dedicate
de Homo Ziaristicusacum 3 luni
Faptul că parte din mass media reprezintă, fără perdea, interesele partidelor politice nu mai este o noutate. Deontologia profesională a rămas o sintagmă utilizată doar de nostalgici sau inconștienți. Fiecare partid politic a încercat, discret sau agresiv, să-și subordoneze cel puțin o televiziune și cât mai multe publicații online. Cei care sunt conștienți că menținerea la putere depinde de controlul și manipularea maselor accesează și alte instrumente, mai sofisticate.

"Cantacuzino". Cronica unui eșec anunțat
de Homo Ziaristicusacum 3 luni
Nerușinarea politicienilor nu are limite. De la declarații elucubrante la manelism intelectual și decizii arbitrare, nimic nu le este străin, degradant sau compromițător. Au convingerea imunității. Față de lege, de oprobiul opiniei publice, de propria conștiință, de morală sau decență. În sprijinul lor, o parte importantă a mass media depune eforturi pentru a le spăla imaginea și a limita pagubele pe care le produc. Din inconștiență, incompetență și impertinență.