Analize

Este locul în care poți găsi articole pertinente care să-ți sugereze soluțiile cele mai bune din punct de vedere personal și organizațional. Despre tendințe și fapte asociate.

Roșia Montană și Neagra Manipulare

de Homo Ziaristicus acum 4 luni
Analiza
Imagine
Ar trebui să ne bucurăm pentru că, în sfârșit, a fost închis dosarul Roșia Montană? Greu de spus. Am rămas și fără aur și fără Roșia Montană ca zonă istorică, turistică. Sigur, contractul de exploatare era dezavantajos, riscurile de mediu erau mari. Statul român, într-un final, și-a făcut datoria, a închis dosarul „pe zero”. Pe de altă parte , apropo de societatea civilă, zona a fost dată uitării. Nu s-a investit nici măcar un leu acolo, în refacerea localității și a obiectivelor istorice.
730 de zile de război în Ucraina. Un conflict care amintește de perioada 1935-1945. Atunci, Franța și Anglia l-au crezut pe Hitler când spunea că nu are de gând să atace pe nimeni. Și așa i-au permis să distrugă mai multe state europene. Acum, Franța, Germania sau Turcia au căzut în aceeași capcană, întinsă de un alt personaj malefic, Vladimir Putin. Mai mult, câteva state NATO au făcut afaceri cu RuZia, în domeniul militar, de zeci de miliarde USD. Mai aveam să le vindem și avioane de luptă.
Mutul rupe Pământul
de Edward Pastia acum 5 luni
Comunicarea precară este cea mai mare problemă cu care se confruntă Europa și SUA în această perioadă. Greu de dovedit cine este artizanul acestui fenomen. Cert este doar că folosește forțelor interesate în a destabiliza grav societățile democratice. Fie că este vorba de Rusia, China sau alții. Mai adaugi puțină prostie și ai imaginea completă a haosului care ne guvernează viața.
Televiziunile de știri și site-urile care se respectă s-au întrecut în a prezenta principalele măsuri fiscal-bugetare ale „reformei Ciolacu”. Multe calcule, aceleași scumpiri. Dar foarte bine au făcut. În consecință, am „șansa” de a vă aduce aminte CE-I LIPSEȘTE acestei „revoluții fiscal-bugetare”. Pentru că, fără toate cele de mai jos, nu ne rămâne decât să ne delectăm cu încă o reformă de tip „ciolan”. Aceeași goană după resurse.

Bugetul, lista cu dorințe pentru Moșu! Finanțe „copy-paste”
de Edward Pastiaacum un an
„A fost aprobat bugetul pentru 2023. O știre banală dacă nu te-ai uita peste cifre”. Așa am început și anul trecut. Și acum doi ani. Pot continua: este bugetul cu cel mai mare PIB din istorie (313,55 mld. euro, chiar și la un curs euro de 5 lei!) și venituri la buget de 109 mld. euro, în creștere cu 21 mld. euro. Se spune, în legea bugetului, că vor crește încasările din TVA cu 20%. Cum?? Singura explicație ar fi legată de nerambursarea TVA.

Ce „uită” Putin: Vestul a „atacat” Rusia cu mii de miliarde
de Edward Pastiaacum un an
În cadrul discursului său cu ocazia anexării ilegale a 18% din Ucraina, Vladimir Putin a spus că Vestul, sau „Occidentul decadent”, a vrut mereu să distrugă RuZia, să o „omoare”, să-i fure resursele. Însă orice om al planetei, dacă are bunul simț să se documenteze un pic, realizează imediat cât de mare este aberația. Singura vină a Occidentului este că a vrut să „distrugă” RuZia pompând acolo „câteva” mii de miliarde de euro.

2 luni de litoral, 10 luni de turism irosit
de Edward Pastiaacum un an
Litoralul românesc a ajuns un fel de paria în economia românească. Românii preferă destinațiile externe iar patronii de pe litoral se „plâng” că nu au ce face vizavi de investiții, prețuri, calitate, pentru au doar 2 luni la dispoziție să facă bani. Cam astea sunt datele problemei. Și singura scuză.

Prețul carburanților: efectul unei „furtuni perfecte”
de Edward Pastiaacum 2 ani
La început ne-am pus întrebarea de ce prețul la pompă al carburanților a luat-o razna. 7 lei per litru era deja de neconceput pentru mulți dintre șoferi dar, mai ales, pentru producătorii de alimente și bunuri și pentru prestatorii de servicii. Apoi a început războiul în Ucraina și pragul psihologic „7.99/litru” ni s-a părut acceptabil. Ba am dat și iama în benzinării pentru a ne face stocuri de carburant.

Alerta. Starea noastră cea de toate zilele
de Homo Ziaristicusacum 2 ani
În fiecare zi căutăm argumente care să ne alimenteze speranța că pandemia se apropie de sfârșit. Imunitatea de turmă sau obediența turmei contează mai puțin sintagma, doar să-i spună cineva coronavirusului că ne-am cam săturat. De mască, de aberații sau de tentațiile de ne apleca mai serios asupra unor teorii ale conspirației. Prea e bine pentru cei bogați și tot mai rău pentru săraci. Prea vin valuri la comandă și variante fără număr. Prea mult... „prea ca la țară!”

Dezinformare, manipulare sau cenzură?
de Pan Themisacum 2 ani
Dezbaterea nu este sinonimă cu antivaccinismul. Nici îndoiala pe care o inspiră comunicatele unor persoane lipsite de profesionalism nu este rezultatul incapacității majorității de a discerne între bine și rău. În Agora antică toți cetățenii aveau dreptul să vorbească, indiferent de starea lor materială. Ideea că democrația are nevoie de un câine de pază elimină însăși esența noțiunii. Cu atât mai mult cu cât câinele îi este credincios stăpânului care-i dă mâncare.

Cifrele care ne aduc prosperitate
de Pan Themisacum 2 ani
Indiferent cât de mult se agită sau încearcă să mai pară relevanți, unii argați și-au consumat vigoarea politică. Mulți nici nu au avut vreodată. Frământările interne din PNL și cele sociale din țară lasă indiferentă opoziția din Guvern, PSD. Sunt, totuși, și vești care provoacă insomnii partidului roșu. Guvernarea a fost tentantă doar pentru miliardele din PNRR, altfel se odihneau, nu le tulbura nimeni somnul parlamentar. Incompetența echipei câștigătoare generează neliniște ciolacilor.

PSD sau Partidul Sondajelor Dedicate
de Homo Ziaristicusacum 2 ani
Faptul că parte din mass media reprezintă, fără perdea, interesele partidelor politice nu mai este o noutate. Deontologia profesională a rămas o sintagmă utilizată doar de nostalgici sau inconștienți. Fiecare partid politic a încercat, discret sau agresiv, să-și subordoneze cel puțin o televiziune și cât mai multe publicații online. Cei care sunt conștienți că menținerea la putere depinde de controlul și manipularea maselor accesează și alte instrumente, mai sofisticate.