Analize

Este locul în care poți găsi articole pertinente care să-ți sugereze soluțiile cele mai bune din punct de vedere personal și organizațional. Despre tendințe și fapte asociate.
Analiza
Imagine
Televiziunile de știri și site-urile care se respectă s-au întrecut în a prezenta principalele măsuri fiscal-bugetare ale „reformei Ciolacu”. Multe calcule, aceleași scumpiri. Dar foarte bine au făcut. În consecință, am „șansa” de a vă aduce aminte CE-I LIPSEȘTE acestei „revoluții fiscal-bugetare”. Pentru că, fără toate cele de mai jos, nu ne rămâne decât să ne delectăm cu încă o reformă de tip „ciolan”. Aceeași goană după resurse.
„A fost aprobat bugetul pentru 2023. O știre banală dacă nu te-ai uita peste cifre”. Așa am început și anul trecut. Și acum doi ani. Pot continua: este bugetul cu cel mai mare PIB din istorie (313,55 mld. euro, chiar și la un curs euro de 5 lei!) și venituri la buget de 109 mld. euro, în creștere cu 21 mld. euro. Se spune, în legea bugetului, că vor crește încasările din TVA cu 20%. Cum?? Singura explicație ar fi legată de nerambursarea TVA.
În cadrul discursului său cu ocazia anexării ilegale a 18% din Ucraina, Vladimir Putin a spus că Vestul, sau „Occidentul decadent”, a vrut mereu să distrugă RuZia, să o „omoare”, să-i fure resursele. Însă orice om al planetei, dacă are bunul simț să se documenteze un pic, realizează imediat cât de mare este aberația. Singura vină a Occidentului este că a vrut să „distrugă” RuZia pompând acolo „câteva” mii de miliarde de euro.
Litoralul românesc a ajuns un fel de paria în economia românească. Românii preferă destinațiile externe iar patronii de pe litoral se „plâng” că nu au ce face vizavi de investiții, prețuri, calitate, pentru au doar 2 luni la dispoziție să facă bani. Cam astea sunt datele problemei. Și singura scuză.

Prețul carburanților: efectul unei „furtuni perfecte”
de Edward Pastiaacum un an
La început ne-am pus întrebarea de ce prețul la pompă al carburanților a luat-o razna. 7 lei per litru era deja de neconceput pentru mulți dintre șoferi dar, mai ales, pentru producătorii de alimente și bunuri și pentru prestatorii de servicii. Apoi a început războiul în Ucraina și pragul psihologic „7.99/litru” ni s-a părut acceptabil. Ba am dat și iama în benzinării pentru a ne face stocuri de carburant.

Alerta. Starea noastră cea de toate zilele
de Homo Ziaristicusacum un an
În fiecare zi căutăm argumente care să ne alimenteze speranța că pandemia se apropie de sfârșit. Imunitatea de turmă sau obediența turmei contează mai puțin sintagma, doar să-i spună cineva coronavirusului că ne-am cam săturat. De mască, de aberații sau de tentațiile de ne apleca mai serios asupra unor teorii ale conspirației. Prea e bine pentru cei bogați și tot mai rău pentru săraci. Prea vin valuri la comandă și variante fără număr. Prea mult... „prea ca la țară!”

Dezinformare, manipulare sau cenzură?
de Pan Themisacum un an
Dezbaterea nu este sinonimă cu antivaccinismul. Nici îndoiala pe care o inspiră comunicatele unor persoane lipsite de profesionalism nu este rezultatul incapacității majorității de a discerne între bine și rău. În Agora antică toți cetățenii aveau dreptul să vorbească, indiferent de starea lor materială. Ideea că democrația are nevoie de un câine de pază elimină însăși esența noțiunii. Cu atât mai mult cu cât câinele îi este credincios stăpânului care-i dă mâncare.

Cifrele care ne aduc prosperitate
de Pan Themisacum un an
Indiferent cât de mult se agită sau încearcă să mai pară relevanți, unii argați și-au consumat vigoarea politică. Mulți nici nu au avut vreodată. Frământările interne din PNL și cele sociale din țară lasă indiferentă opoziția din Guvern, PSD. Sunt, totuși, și vești care provoacă insomnii partidului roșu. Guvernarea a fost tentantă doar pentru miliardele din PNRR, altfel se odihneau, nu le tulbura nimeni somnul parlamentar. Incompetența echipei câștigătoare generează neliniște ciolacilor.

PSD sau Partidul Sondajelor Dedicate
de Homo Ziaristicusacum un an
Faptul că parte din mass media reprezintă, fără perdea, interesele partidelor politice nu mai este o noutate. Deontologia profesională a rămas o sintagmă utilizată doar de nostalgici sau inconștienți. Fiecare partid politic a încercat, discret sau agresiv, să-și subordoneze cel puțin o televiziune și cât mai multe publicații online. Cei care sunt conștienți că menținerea la putere depinde de controlul și manipularea maselor accesează și alte instrumente, mai sofisticate.

"Cantacuzino". Cronica unui eșec anunțat
de Homo Ziaristicusacum un an
Nerușinarea politicienilor nu are limite. De la declarații elucubrante la manelism intelectual și decizii arbitrare, nimic nu le este străin, degradant sau compromițător. Au convingerea imunității. Față de lege, de oprobiul opiniei publice, de propria conștiință, de morală sau decență. În sprijinul lor, o parte importantă a mass media depune eforturi pentru a le spăla imaginea și a limita pagubele pe care le produc. Din inconștiență, incompetență și impertinență.

Neutri față de noi înșine, indiferenți față de istorie
de Pan Themisacum un an
România este un stat decuplat de istorie. Un popor incapabil să-și aleagă lideri care să-l scoată din eternul marasm în care se zbatem. Privim cu invidie cum alte popoare renasc din cenușă sau pur și simplu își poartă cu mândrie identitatea națională. Noi avem parte doar de hiene și prădători. În mass media sau la vârful Statului, mercenari lipsiți de scrupule se arată dispuși să susțină orice sau pe oricine. De la începutul existenței noastre am venerat trădătorii.

În război cu... conflictul
de Homo Ziaristicusacum un an
Occidentul nu se teme de posibilitatea unui război în Ucraina, cât de încercările Rusiei de divizare și destabilizare a Europei. În România, un curent mediatic agresiv alimentează panica și nesiguranța. Se încearcă deturnarea atenției de la temele economice și sociale care provoacă seisme puternice la vârful puterii. Eforturile sunt de a induce nevoia susținerii unui Guvern, indiferent de costuri sau de promiscuitatea conducerii sale. Vine războiul și nu ne permitem instabilitate politică.