Analize

Este locul în care poți găsi articole pertinente care să-ți sugereze soluțiile cele mai bune din punct de vedere personal și organizațional. Despre tendințe și fapte asociate.
Analiza
Imagine
Mărinimos, Iohannis a promis că ne scapă de „ciuma roșie” și ne-a propus „febra galbenă”. A propus ca alternativă o majoritate în care interesele oricui sunt mai bine reprezentate decât cele ale propriului popor. Pentru că era un partid al baronilor locali, pentru că încuraja grupuri de afaceri, pentru că structurile locale şi centrale erau saturate de susţinătorii săi, pentru că deşi au câştigat alegerile n-au reuşit să facă nimic notabil în ţară, PSD a fost trimis în opoziție.
Clanul secretarilor
de Pan Themis vineri, 26 februarie 2021
Austeritatea este un concept utilizat aproape invariabil de guvernarea incapabilă să asigure bunăstare majorității. Și este concentrată pe îmbogățirea clanurilor care îi servesc interesele. PSD a impus liderul regional, un moșier pentru care județul era o feudă exploatată în interes personal. PNL/ PDL și USR-/+ sunt, cu foarte puține excepții, partidele care au făcut din austeritate, înghețari, derogări, amânări, obiective personale. Fără legătură cu viața reală și chiar propriile promisiuni.
Furnalul datoriilor: Jocurile de putere din siderurgie (3)
de Edward Pastia miercuri, 10 februarie 2021
Episodul 3 din „jurnalul” siderurgiei românești. Mai exact, cum a evoluat povestea celui mai important combinat, până în zilele noastre. Prima lună a anului 2021 a venit cu o serie de decizii stranii luate de Sanjeev Gupta pe platforma siderurgică gălățeană și mă refer aici la decizia de tragere pe linie moartă a lui Bogdan Grecu – CEO al Liberty Galați – și a lui Ionel Borș – country managerul combinatului siderurgic gălățean în perioada 2009-2021.
Vă mai aduceți aminte de Ordonanța de Urgență numărul 114? Cea redactată și publicată la final de an 2018 de PSD? Sau ați uitat deja? Nu ar trebui, ce a reușit să strice atunci faimosul act normativ pare că nu mai poate repara nimeni. S-a ales praful de exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, de investiții în energie sau în telecomunicații. Miliarde și miliarde de euro au rămas adânc îngropate în „subsolul civilizației românești” de tripleta Dragnea-Vâlcov-Tăriceanu.

„Comorbidități”: coronavirusul și epidemia legislativă
de Edward Pastialuni, 9 noiembrie 2020
Vă gândiți că virusul Sars Cov 2 are o istorie medicală, și atât. Ei bine, la noi, în România, are și o stufoasă viață... legislativă. Fiecare dintre noi a sperat, la începutul pandemiei, că normele și procedurile pe care pacienții cu Covid-19 trebuie să le urmeze, vor fi clare și eficiente. Nu. Totul este la mila birocrației.

Offset în România: o (ne)legiuire de 6 miliarde de euro
de Edward Pastiajoi, 29 octombrie 2020
Cei care se ocupă cu înzestrarea Armatei Române (a se citi „nu se ocupă”) au arătat voioși lumii cum au reușit ei să aducă în țară câteva zeci de transportoare blindate Piranha 5. Au uitat însă o precizare: contractul este de aproape un miliard de euro, are o întârziere de câțiva ani buni și are o componentă de offset incertă. Sigur că inițial se vorbea chiar de producerea transportorului în România, numai că intenția s-a pierdut pe drum.

COVID 19, populația și statistica
de Edward Pastiamarți, 20 octombrie 2020
Rata de infectare în București este subiectul momentului. Cu toate acestea, oficialii de contrazic, nimeni nu pare să cunoască numărul locuitorilor, nici chiar cum se calzulează. Însă, de această rată de infectare depind viețile a milioane de români. Numărul locuitorilor României este o enigmă încă de la finalizarea recensământului din 2011. Acum avem o problemă și cu numărul locuitorilor Capitalei. Nu știm câți sunt.

Furnalul datoriilor (2). Finanțări obscure în industria oțelului
de Pan Themisluni, 21 septembrie 2020
În primul material v-am expus un foarte posibil scenariu catastrofal în care poate intra Liberty Steel, ex-SIDEX. Rețeta dezastrului este simplă: puțină pandemie, ceva neatenție și nebăgare de seamă, plus incapacitatea unor autorități de a înțelege ingineriile financiare din ziua de azi. Și, oricum, patronul Gupta Sanjeev nu este ceea ce pare. Este interesat nu de buna funcționare a combinatului Liberty Steel Galați, ci de promovarea intereselor corporației care stă la baza „imperiului” său.

Manual de bătut cuie-n talpă. Neîncrederea în Stat (2)
de Edward Pastiasâmbătă, 20 iunie 2020
Puzderie de întrebări fără răspuns atunci când se vorbește despre noul coronavirus. Mai mult, românii sunt amenințați, insultați ori lăsați să „ducă pe picioare” alte afecțiuni, multe dintre ele grave. Nu știm nici câți români au decedat din cauza SARS-COV2, înainte de a începe vreun tratament. Așadar, autoritățile române par hotărâte să facă totul pentru multiplica neîncrederea în Stat, în instituțiile lui de bază.

Executarea silită, mic îndreptar de situație
de Pan Themismarți, 9 iunie 2020
Ce are de făcut un debitor persoană fizică sau persoană juridică atunci când este executat silit de către un creditor, Bancă, IFN sau recuperator de creanțe sau chiar de către ANAF? Ce facem dacă primim acte de executare silită?

Manual de bătut cuie-n talpă. Neîncrederea în Stat.
de Homo Ziaristicusluni, 25 mai 2020
Statul român nu s-a sinchisit prea tare, până acum, de lipsa încrederii cetățenilor în instituțiile care-l compun. Până la urmă de ce i-ar fi păsat, că doar „leafa merge, noi muncim cu drag”. Ne așteptam totuși ca în perioada stării de urgență să încerce o altă abordare.

Povești cu cifre. Despre manipulare și îndoctrinare
de Edward Pastialuni, 4 mai 2020
Se numea Mark Twain. Era scriitor, jurnalist. A publicat multe cărți și articole dar, printre altele, este de remarcat o maximă de-a lui: „Minciunile sunt de 3 feluri: mici și inofensive, gogonate și statisticile”. Mare dreptate pare să fi avut.

Pandemie: Avertismente din trecut. Ignoranța din prezent.
de Edward Pastiamiercuri, 22 aprilie 2020
Ar fi trebuit să fim pregătiți în fața noului coronavirus. Avertismente au existat încă din anii 80. Numai că, din păcate, lumea este condusă, în mare parte, de gargaragii, incompetenți și corupți. Așa că, principala preocupare a omenirii ar trebui să fie, odată trecută amenințarea, „distanțarea” de actuala clasă politică.

Cât „valorează” SARS-COV 2? Între 2.700 și 5.000 de miliarde de dolari.
de Edward Pastiamiercuri, 8 aprilie 2020
Încă din ianuarie se vorbește despre pierderile provocate de noul coronavirus economiilor mondiale. În fiecare săptămână au apărut estimări dar, până în urmă cu 1-2 săptămâni, marja de eroare era uriașă. Ce s-a schimbat? Marile economii ale lumii încep să anunțe, fiecare, un calendar al ieșirii din blocaj.

Virusul unei recesiuni (ne)anunțate
de Edward Pastiajoi, 27 februarie 2020
Discuțiile și analizele despre efectele coronavirusului în economie (mondială sau locală) țin capul de afiș în mai toate mijloacele de informare. Se trag „semnale de alarmă” și sunt lansate scenarii pe un ton care pornește de la „moderat” și ajunge, nu în puține cazuri, la „catastrofal”.