Analize

Este locul în care poți găsi articole pertinente care să-ți sugereze soluțiile cele mai bune din punct de vedere personal și organizațional. Despre tendințe și fapte asociate.
Analiza
Imagine
Acest text este unul invidios și legat direct de inteligenţă. De celebrul IQ. În română se citeşte „aichiuuu”, Cred că nu va mai dura mult şi aşa se va şi scrie. Am senzaţia că omul cel mai deştept de pe planeta asta a fost cel care a inventat acest coeficient, IQ-ul. Un studiu relativ ştiinţific, sub umbrela unor tactici de marketing uluitoare, a ajuns să fie un reper valoric mondial. Puţini ştiu numele „inventatorului”: psihologul german William Stern, în 1912.
Armata lui Papuc și țara lui Papură Vodă
de Homo Ziaristicus acum 1 săptămână
În ultimii ani, nu de puține ori subiectele unor dezvăluiri sau investigații ale mass media au declanșat o… liniște imperială și o indiferență princiară. „Lasă-i, bă, să facă spume! Ce, s-a întâmplat ceva? Noi ne vedem de treabă că doar nu ne-om împidica de niște sărăcii de la ziar sau TV?! În câteva zile uită toți de subiect”. Poate nu uită dacă le aducem aminte, cu obstinație!
De câteva ori s-au auzit murmure prin mass media despre suspendarea președintelui. Discret și fără a deranja foarte mult, subiectul a fost repede ascuns sub breaking news-urile zile. Sfânta pandemie și criza perpetuă pe care o traversează România l-au transformat într-un tabu despre care abia se șoptește. Oricum ar fi inutil. În fața atacului asupra Constituției de clanul lui Iohannis, sub comanda lui Cîțu, ce s-ar mai putea face? Ei sunt câteva sute, poporul e singur.
Legea unui popor vulnerabil. La politică
de Pan Themis acum 2 săptămâni
Intrarea României în Uniunea Europeană și NATO au fost privite, de majoritatea poporului, ca pe o garanție a asanării clasei politice. Atât de mult încearcă politicienii noștri, de peste 3 decenii, să producă belșug poporului încât doar Uniunea Europeană ne mai poate salva. Din nefericire, ei nu se bagă, doar asistă. Așa că vom sfârși sufocați de bunăstare, iar UE și NATO se vor întreba siderate cum de încă mai respirăm.

Câți pentru unul? Cîțu pentru toți!
de Pan Themisacum 1 lună
Nimic nu ne mai suprinde! Până și banalul ”orice este posibil” pare un palid eufemism pentru România. Acceptăm indiferenți căderea într-un abis de unde nu vom mai ieși. Coborârea ne este prezentată drept execursie către Paradis, iar noi aplaudăm. Privim siderați, dar lipsiți de reacție, cum abaterile de la normalitate ne sunt prezentate ca firești. Pentru a ne demonstra toleranța și generozitatea suntem obligați să suportăm deviații de la moralitate și decență. Și o facem cu seninătate.

Operațiunea „Cer deschis” la granița cu Ucraina
de Pan Themisacum 1 lună
Faptul că istoria se repetă este mai banal decât apetența lui Cîțu pentru împrumuturi. Se întâmplă evenimente care aduc aminte de altele similare, la nivel global și național. Afganistanul pare un alt Vietnam. Tulburările interne ne întorc cu peste 20 de ani în timp. În aparență sunt coincidențe, în realitate este rezultatul unei politici catastrofale. În România, președintele și politicienii au făcut din poporul amorf și lipsit de reacție prizonierul clanurilor interne și al stăpânilor externi.

Efectele comunicării haotice în pandemie: psihoze în masă
de Edward Pastiaacum 1 lună
Monitorizând zilnic studiile apărute pe tema SARS-COV2 (și afecțiunii asociate) declarațiile oficialilor și, implicit, titlurile din presa națională, riști ori să renunți la orice măsură de protecție, ori să te ascunzi în gaură de șarpe. Asistăm la un dezastru informațional iar principalul efect este creșterea neîncrederii în acțiunile guvernamentale. Pe de altă parte, provoacă pagube însemnate în mediul economic privat - care va continua să pună „în așteptare” orice plan de dezvoltare.

Generalul Svejk și legendara „bătălie” de la Arcul de Triumf
de Pan Themisacum 2 luni
Puterea îmbată! Este deja un truism, o realitate de care niciun individ ajuns în vârful Puterii nu a reușit să se elibereze. Indiferent cât de modest se prezintă la început, sau cât de discret ar încerca să se manifeste public, toți sfârșesc prin a-și hrăni vanitatea cu o prezență cât mai consistentă în lumina reflectoarelor. Sunt exerciții de imagine, construite pe minciună, impostură și manipulare, ale unor indivizi care încearcă să-și ascundă, astfel, petele din dosar și scheletele din dulap.

Poporul strînge cureaua. Politicul banii.
de Pan Themisacum 2 luni
Nu are bani Guvernul și, implicit, România? Este adevărat, nu prea are. Trebuie să facem însă o precizare: nu are pentru poporul român. Nu are pentru cetățeanul onest care, din taxe și impozite, contribuie conștiincios la formarea unui buget pe care un clan ajuns la putere îl cheltuiește discreționar. Nu are pentru cei loviți de inundații - vor primi doar 4.000 lei ajutor de la stat, două conserve și câțiva litri de apă.

Armata pumnului în gură
de Pan Themisacum 2 luni
În România educația, sănătatea și armata sunt lăsate la discreția unor grupuri de interese și au în conducere persoane de o moralitate și un caracter îndoielnic. Cîmpeanu, Mihăilă și Ciucă sunt expresia politicii dâmbovițene și definiția arivistului contemporan. Dintre toți, însă, Ciucă se detașează nu doar prin lipsa onoarei și ipocrizie, dar, mai ales, printr-o atitudine veroasă și vindicativă.

Agricultura. Peștele, oaia și afumătura.
de Pan Themisacum 3 luni
Mitul că România ar fi fost cândva „grânarul Europei” mai alimentează doar patriotismul de conjunctură. Adevărul este că sunt țări cu potențial agricol mult superior, în timp ce noi nu am reușit niciodată să gestionăm corespunzător resursele pe care ni le oferă mediul și relieful. În ultimii 30 de ani agricultura a generat mai puține știri decât vedeta mass media de astăzi, vaccinarea, într-o singură zi. Cât despre interesul guvernanților, acesta a fost și rămâne scăzut spre inexistent.

Cum l-a făcut eroul de la Nasiriah profet pe Caragiale
de Pan Themisacum 4 luni
„El a pus sabia în teacă, salută milităreşte şi merge într-un colţ al salonului unde, pe două mese, pe canapea, pe foteluri şi pe jos, stau grămădite fel de fel de jucării. Dintre toate, maiorul alege o trâmbiţă şi o tobă. Atârnă toba de gât, suie pe un superb cal vânăt rotat, pune trâmbiţa la gură şi, legănându-se călare, începe să bată toba cu o mână şi să sufle-n trâmbiţă.”

Pușca și cureaua lată…
de Pan Themisacum 4 luni
În România majoritatea este expertă în politică, fotbal și agricultură. Cum fotbal și agricultură nu mai avem, unii s-au reorientat. Printre bloggeri, vloggeri, influenceri etc. s-a înfiripat și „analistul militar”. Un personaj care, după ce a văzut două documentare despre război, se simte autorizat să-și dea cu părerea despre securitatea globală. Așa aflăm că „flancul estic” (sic!) este vital pentru liniștea Alianței, dar America rămâne singura speranță.

Armata, societate pe acțiuni. Iresponsabile
de Pan Themisacum 4 luni
Un incompetent numit într-o funcție (publică), trăiește permanent teama să nu-i fie descoperite limitele. Din instinct va promova indivizi mai incompetenți, de o statură morală și profesională inferioare lui. Se va înconjura de lingușitori și obedienți care să-i alimenteze orgoliul și să-i consolideze convingerea că funcția nu-l covârșește, ba ar putea aspira la una mai mare. Este spirala în care România a intrat de mulți ani, iar dezastrul tot mai accentuat din toate domeniilor confirmă asta.

Baronii locali și anvergura lor națională (1): Mircea Toader
de Edward Pastiaacum 4 luni
România a avut toate șansele să ajungă un stat decent (civilizat și democratic). Numai că, în ultimii 30 de ani, s-a confruntat cu tot felul de „infecții” care i-au distrus viitorul, la propriu. Una dintre „boli” a fost provocată, categoric, de baronii locali. O tagmă bine cunoscută dar prea puțin ajunsă în vizorul instituțiilor statului. Pentru aducere aminte, o să vă prezentăm periodic câte un baron local. Astăzi, unul dintre cei mai longevivi: Mircea Toader „de Constanța”.

Triunghiul puterii și Sinistra Treime
de Pan Themisacum 5 luni
Șef al Apărării, gl. (rz.) dr. Ciucă Ionel Nicolae, actual ministru, și-a făcut din profesionalizarea Armatei și a promovărilor care să cultive meritocrația și performanța, cheia de boltă a întregii cariere politico-militare. Da, ați înțeles bine, ministrul a fost, într-o viață de care cu greu își aduce aminte, camarad cu mulți din actualii rezerviști sau militari în activitate. Între timp este doar un politruc demagog și ipocrit. Cât despre transparență și meritocrație, mai glumește și Ciucă.

Cu tancul prin diplomație
de Pan Themisacum 5 luni
Expansiunea capitalismului neoliberal, de cele mai multe ori sub forma destabilizării echilibrului financiar și al pieței muncii, a fost motorul globalizării. La un alt nivel, al omului de rând, globalizarea a însemnat altceva. Un proces în care influența majorității a devenit aproape nulă pe măsură ce mecanismele democratice, pentru a sprijini o idee sau manifesta împotriva celor care ne guvernează, au fost diluate sau deturnate de interesele corporațiilor și organizațiilor internaționale.

„Cantacuzino”, 100 de ani: Depozit. Fabrică de generali. Firmă de curierat.
de Pan Themisacum 5 luni
De la Voltaire cu „nu sunt de acord cu ce spuneţi, dar mă voi bate ca să aveţi dreptul de a o spune" până la Ion Rațiu și celebrul „voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine", istoria a reținut personalități pentru care polemica și dezbaterea nu au fost doar manifestări ale democrației cât mai ales expresii ale unui nivel cultural și intelectual, necesare unei societăți care se dorește evoluată.

Armata română, la prima înfrângere: bătălia din Ghencea
de Pan Themisacum 5 luni
Performanțele obținute de gloriile sportive ale cluburilor Steaua și Dinamo depășesc în efecte vitriolul din cuvintele celor care încă le mai înjură statutul lor departamental. Au scris istorie, au umplut stadioane și săli de sport, au scos mii de suporteri în stradă și ne-au ținut, deseori plini de speranță, în fața televizoarelor, chiar dacă erau asociate cu imagini totalitare. Sunt, însă, rodul unei altfel de organizări sociale și, mai ales, supuse altor coordonate ale fenomenului sportiv.

Crede și nu cerceta. Paradox biblic pentru o realitate modernă
de Edward Pastiaacum 5 luni
În plină pandemie, și la un an de la declanșarea ei, românii au de înfruntat nu numai virusul în sine ci și grozăvia unei comunicări de-a dreptul odioase. Cetățenii nu pot face altceva decât să accepte sacrificii și să înghită pe nerăsuflate măsuri restrictive fără a li se pune la dispoziție date, analize ori studii. Adică informații de natură medicală, rezultate din cercetări locale, vizavi de modul în care se răspândește virusul SARS-COV2, cum poate fi limitată epidemia și cum se tratează.