Anchete

Ce se întâmplă atunci când corupția și incompetența ajung la rangul de politici de stat? Banii publici sunt devalizați iar societatea ajunge în pragul dezastrului.
Ancheta
Imagine
Directorul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, Alexandru Anghel, a fost demis de Consiliul de Administrație al AIBG. Motivele, potrivit presei locale, sunt lipsa de comunicare și transparență în luării unor decizii, neîndeplinirea unor sarcini transmise, dar și acțiuni care au adus prejudicii funcționării aeroportului, ba chiar a pus în pericol funcționarea acestuia.
Începând cu vara lui 2016, la frâiele judeţului Sibiu s-a instaurat un regim administrativ condus de „doamna preşedintă” Daniela Cîmpean (aceasta este titulatura cu care ai voie să i te adresezi) și al cărui management se dovedeşte a fi unul bazat pe alte considerente decât cele de eficienţă a utilizării banului public.
De 6 ani auzim constant despre obligativitatea alocării a 2% pentru Apărare. Un angajament față de aliați, niciodată formalizat dar, onorat de partide. Și chiar suplimentat. Aparent, alte domenii au rămas cenușărese, pentru că Apărarea are prioritate. În 6 ani nu am finalizat nicio achiziție care să contribuie la realizarea unor capabilități reale și moderne de apărare. Avem proiecte și programe cu orizont 2040 sau chiar mai târziu.
Câteva exemple de manipulare a adevărului și de exploatare a portițelor legale în scopuri oneroase ne-au fost aduse în atenție prin mesaje primite la redacție. Mesaje care au fost trimise și către structuri de control sau investigații din MApN sau din afara acestuia. Rezultatele au fost dintre cele mai diverse. De la ignorarea totală a problemelor până la mușamalizarea acestora prin executarea unor controale formale sau superficiale.

Clubul Steaua, „tunul” dat Armatei României (2)
de Pan Themisacum 3 ani
În Armată, încă din perioada marilor performanțe, nu toți militarii erau/ sunt suporteri ai echipei Steaua. Dinamovist pătimaș, rămas fidel grupării din Ștefan cel Mare este și... col. Răzvan Bichir, comandantul CSA Steaua. Ministrul apărării, Ciucă, cel care promovează, prioritar, ofițeri proveniți din Oltenia, este susținător declarat al „U” Craiova. Astfel, „binomul” Ciucă-Bichir aduce la un loc suporteri care uită de adversitate când obiectivul este exploatarea vechii rivale, Steaua.

Clubul Steaua, „tunul” dat Armatei României (1)
de Pan Themisacum 3 ani
Armata cheltuie discreționar, pentru achiziții de tehnică și echipamente, cât să asigure apărarea țării, pe hârtie. Cumpărăm vechituri, suținem modernizarea altor armate și contribuim la dezvoltarea industriei de armament a partenerului strategic. O stare de fapt cunoscută, acceptată și încurajată de politicieni, CSAT, Parlament sau DNA. Numai că la noi, Armata mai înseamnă ceva: un club sportiv, Steaua, cu un buget de peste 40 mil. euro din care 25 mil. euro oferite din banii contribuabililor.

Ghid de scufundat un port la Dunăre. Varianta Galați
de Edward Pastiaacum 3 ani
Accesarea de fonduri europene, în România, se poate face doar dacă ai cum să „palmezi” câte ceva. Când nu poți, refuzi. Sigur că nu te duci la Bruxelles și spui că nu le vrei ci inventezi tot felul de pretexte până când expiră oferta de finanțare. Uite așa s-a întâmplat cu autostrăzi, aeroporturi, modernizarea instituțiilor publice, etc. În ceea ce privește Galațiul, după ce am privatizat SIDEX-ul până nu am mai putut, a venit acum și rândul portului. Să-l modernizăm sau nu? Nu.

Planul național de distrugere a rezilienței (și răbdării) unui popor
de Edward Pastiaacum 3 ani
Ne-am obișnuit ca mereu să mai descoperim câte o știre legată de modul absolut aiuritor în care statul se comportă față de propriul contribuabil. De fiecare dată primim asigurări că „totul se va rezolva”, că „birocrația va fi redusă”, că „abuzurile împotriva cetățenilor vor înceta”. Vă prezentăm acum un caz cu totul și cu totul ieșit din comun. O executare silită în anul de grație (pandemic) 2021 pentru o datorie de 28 de euro... din 2012.

„Cantacuzino”, locul în care catastrofa bate pas de defilare
de Edward Pastiaacum 3 ani
În ultimii ani, guvernele, indiferent de culoarea politică, au distrus pas cu pas tot ceea ce mai era funcțional în Institutul Cantacuzino. Au evitat să-l modernizeze, să finanțeze echipe de cercetare și să ofere sprijinul necesar astfel încât institutul să fie eficient. Acum a devenit doar fabrică de generali. În cel mai „nefericit” caz doar ieși la pensie cu un venit gras. Singurul lucru nou construit acolo este... o clădire de birouri.

Furnalul datoriilor: Liberty Galați a „topit” 3 mil. de certificate de emisii CO2 (5)
de Edward Pastiaacum 3 ani
Situația combinatului siderurgic gălățean devine critică pe măsură ce resursele financiare ale companiei se scurg către conturile principalului acționar GFG Alliance. La începutul lunii martie, reprezentanții Departamentului de Mediu și cei ai Departamentului Financiar din cadrul combinatului siderurgic gălățean au descoperit că s-au „topit” 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea totală a acestora fiind estimată la peste 120 de mil. euro.

Furnalul datoriilor: Ultimul asalt la 250 mil. euro, bani publici (4)
de Edward Pastiaacum 3 ani
Ultimele informații vehiculate în zonele guvernamentală și bancară națională ne creionează un scenariu sumbru potrivit căruia GFG Alliance, proprietarul Liberty Galați, ex-SIDEX, nu mai reprezintă la acest moment o companie solvabilă pentru accesarea creditelor pe care le solicită (chipurile pentru susținerea Liberty Galați sau a altor companii din grup. În realitate,strict pentru rambursarea creditelor datorate Greensill Bank Germania).

Ministrul Costel Alexe: tablă contra electrocasnice
de Pan Themisacum 3 ani
Costel Alexe este un vajnic apărător al intereselor naționale. Asta dacă sunt în avantajul lui personal. Și al celorlalți care-l protejează, vezi cazul noului preşedinte al Administrației Fondului de Mediu, Ştefan-Andrei Cazacu. Unde sunt muulți bani, nu este vorba doar de investiții în pubele ecologice. Iar dacă mai consultăm și declarațiile de avere scrise de Costel Alexe, ajungem la casa de nebuni. Nimic nu pare să se potrivească acolo. În special sumele de bani.