Anchete

Ce se întâmplă atunci când corupția și incompetența ajung la rangul de politici de stat? Banii publici sunt devalizați iar societatea ajunge în pragul dezastrului.
Ancheta
Imagine
În Armată, încă din perioada marilor performanțe, nu toți militarii erau/ sunt suporteri ai echipei Steaua. Dinamovist pătimaș, rămas fidel grupării din Ștefan cel Mare este și... col. Răzvan Bichir, comandantul CSA Steaua. Ministrul apărării, Ciucă, cel care promovează, prioritar, ofițeri proveniți din Oltenia, este susținător declarat al „U” Craiova. Astfel, „binomul” Ciucă-Bichir aduce la un loc suporteri care uită de adversitate când obiectivul este exploatarea vechii rivale, Steaua.
Armata cheltuie discreționar, pentru achiziții de tehnică și echipamente, cât să asigure apărarea țării, pe hârtie. Cumpărăm vechituri, suținem modernizarea altor armate și contribuim la dezvoltarea industriei de armament a partenerului strategic. O stare de fapt cunoscută, acceptată și încurajată de politicieni, CSAT, Parlament sau DNA. Numai că la noi, Armata mai înseamnă ceva: un club sportiv, Steaua, cu un buget de peste 40 mil. euro din care 25 mil. euro oferite din banii contribuabililor.
Accesarea de fonduri europene, în România, se poate face doar dacă ai cum să „palmezi” câte ceva. Când nu poți, refuzi. Sigur că nu te duci la Bruxelles și spui că nu le vrei ci inventezi tot felul de pretexte până când expiră oferta de finanțare. Uite așa s-a întâmplat cu autostrăzi, aeroporturi, modernizarea instituțiilor publice, etc. În ceea ce privește Galațiul, după ce am privatizat SIDEX-ul până nu am mai putut, a venit acum și rândul portului. Să-l modernizăm sau nu? Nu.
Ne-am obișnuit ca mereu să mai descoperim câte o știre legată de modul absolut aiuritor în care statul se comportă față de propriul contribuabil. De fiecare dată primim asigurări că „totul se va rezolva”, că „birocrația va fi redusă”, că „abuzurile împotriva cetățenilor vor înceta”. Vă prezentăm acum un caz cu totul și cu totul ieșit din comun. O executare silită în anul de grație (pandemic) 2021 pentru o datorie de 28 de euro... din 2012.

„Cantacuzino”, locul în care catastrofa bate pas de defilare
de Edward Pastiaacum 3 luni
În ultimii ani, guvernele, indiferent de culoarea politică, au distrus pas cu pas tot ceea ce mai era funcțional în Institutul Cantacuzino. Au evitat să-l modernizeze, să finanțeze echipe de cercetare și să ofere sprijinul necesar astfel încât institutul să fie eficient. Acum a devenit doar fabrică de generali. În cel mai „nefericit” caz doar ieși la pensie cu un venit gras. Singurul lucru nou construit acolo este... o clădire de birouri.

Furnalul datoriilor: Liberty Galați a „topit” 3 mil. de certificate de emisii CO2 (5)
de Edward Pastiaacum 6 luni
Situația combinatului siderurgic gălățean devine critică pe măsură ce resursele financiare ale companiei se scurg către conturile principalului acționar GFG Alliance. La începutul lunii martie, reprezentanții Departamentului de Mediu și cei ai Departamentului Financiar din cadrul combinatului siderurgic gălățean au descoperit că s-au „topit” 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea totală a acestora fiind estimată la peste 120 de mil. euro.

Furnalul datoriilor: Ultimul asalt la 250 mil. euro, bani publici (4)
de Edward Pastiaacum 7 luni
Ultimele informații vehiculate în zonele guvernamentală și bancară națională ne creionează un scenariu sumbru potrivit căruia GFG Alliance, proprietarul Liberty Galați, ex-SIDEX, nu mai reprezintă la acest moment o companie solvabilă pentru accesarea creditelor pe care le solicită (chipurile pentru susținerea Liberty Galați sau a altor companii din grup. În realitate,strict pentru rambursarea creditelor datorate Greensill Bank Germania).

Ministrul Costel Alexe: tablă contra electrocasnice
de Pan Themisacum 8 luni
Costel Alexe este un vajnic apărător al intereselor naționale. Asta dacă sunt în avantajul lui personal. Și al celorlalți care-l protejează, vezi cazul noului preşedinte al Administrației Fondului de Mediu, Ştefan-Andrei Cazacu. Unde sunt muulți bani, nu este vorba doar de investiții în pubele ecologice. Iar dacă mai consultăm și declarațiile de avere scrise de Costel Alexe, ajungem la casa de nebuni. Nimic nu pare să se potrivească acolo. În special sumele de bani.

Primarul din Bucșani, Giurgiu: cazierul trece, cu donații (2)
de Edward Pastiaacum 9 luni
În primul episod referitor la primarul ales în comuna Bucșani din Giurgiu, Dan Păsat, vă pomeneam despre cum poți participa la alegeri cu un ditamai cazierul în spate. Poți, chiar ușor atâta timp cât același spate este sprijinit de toată protipendada politică din județ. Și nu numai. Când vine vorba de interese personale, nu se mai ține cont de culoarea politică. După cum veți vedea, fie că ești afiliat PNL, ca domnul „primar” Păsat, fie că ești consilier PSD, votul merge „cum ne-am înțeles”.

Primarul din Bucșani, Giurgiu: câinii latră, cazierul trece (1)
de Edward Pastiaacum 10 luni
Votul este exercițiul democratic pentru care au murit mii de români în decembrie 1989. Votul liber, despre asta vorbim. Libertatea de alege, pentru comunitate, oameni corecți, muncitori. Numai că una am vrut, alta a ieșit. Și asta din cauza unor politicieni al căror unic interes este cel personal și a unor „sincope” în Justiție. Asta ca să ne exprimăm gingaș. Cazul pe care-l vom prezenta astăzi, într-un prim episod, este cel al proaspătului primar ales în localitatea Bucșani din județul Giurgiu.

Furnalul datoriilor. Cum poți transforma oțelul în fier vechi.
de Pan Themisacum 1 an
Finanțările obscure ale mogulului oțelului, Sanjeev Gupta, ar putea trimite Combinatul siderurgic de la Galați la fier vechi. Statul român ia parte cu o deosebită nonșalanță la promisiunile unui „miliardar pe datorie”. Și, așa cum în repetate rânduri s-a spus, pandamia este, pentru unii, un bun prilej de îmbogățire. Iar pentru oamenii de rând, un bun prilej de șomaj. Însă asta nu interesează pe nimeni.

„Conflict” la graniță: Ungaria vrea să gestioneze singură fondurile europene comune
de Homo Ziaristicusacum 1 an
România și Ungaria gestionează în comun fonduri europene în valoare de aproximativ 189 milioane de euro, alocate prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020. Programul este implementat în perioada de programare 2014-2020, în zona de graniță româno-ungară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state partenere.

„Ciuma” nu are culoare politică. Epurări ca în anii 50 la Dezvoltare
de Pan Themisacum 1 an
Ion Ștefan, cunoscut mai degrabă ca „ministrul Grindă”, a început o amplă acțiune de restructurare în Ministerul Dezvoltării. Inițial, cel puțin 300 de oameni au fost vizați de această acțiune și, la prima vedere, având în vedere aparatul de stat plin de sinecuri politice, vestea ar fi trebuit să ne bucure. Numai că Ion Ștefan, șeful Ministerului Dezvoltării, nu face lucrurile așa cum ne-am fi așteptat cu toții – transparent, legal și corect din punct de vedere profesional.

Poluarea la ea acasă. Cum Dorina și cu Nelu au poluat Costelu’
de Pan Themisacum 1 an
De cele mai multe ori, când apare o criză, reflexul cultural românesc este să privim către conducătorii instituțiilor responsabile și să cerem, invariabil, demisia acestora. Inclusiv în situațiile în care respectivii ocupau funcția de doar de câteva zile.

Produsele românești, „butaforii” de milioane pentru PSD
de Homo Ziaristicusacum 1 an
Corpul de control al Ministerului Agriculturii a trimis Parchetului concluziile în cazul magazinelor Gostat înființate prin Casa de Comerț Unirea, proiectul fostului lider PSD Liviu Dragnea, pus în practică de Petre Daea. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros și a fost citat de Agerpres.

Baronii din Tulcea, puși la zid de Justiție!
de Homo Ziaristicusacum 1 an
Justiția a demontat dur abuzurile baronilor PSD de Tulcea împotriva agricultorilor din Delta Dunării. În premieră, judecătorii Curții de Apel Constanța au obligat Consiliul Județean Tulcea, condus de Horia Teodorescu, să reînnoiască contractul de concesiune a peste 600 de hectare de teren. Asta după ce baronii PSD încălcaseră cu bună știință clauzele de prelungire a concesiunii.

Acestea sunt toate deocamdată.