Opinii

Libertatea de exprimare este bunul cel mai de preț al unei societăți democratice. Garantul unei societăți în care dialogul nu ajunge semn de slăbiciune.
Opinie
Imagine
Nu sunt un fan al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Asta nu înseamnă că nu-l admir. Pentru puterea lui de a fi un politician atipic. A vorbit parlamentarilor din cele mai puternice state ale lumii. Dar nu s-a dat în lături nici să vorbească (prin intermediul) Parlamentului României. Nu i s-a părut ceva sub notorietatea lui. Nu i s-a părut înjositor să-și recunoască greșeala de a fi minimizat rolul minorităților. Și a promis că va rezolva această chestiune. Chiar este mare lucru.
„Patriot” în flancul estic al NATO
de Homo Ziaristicus acum 2 luni
Vizita vicepreședintelui american Kamala Harris în România și Polonia s-a finalizat în moduri diferite. Astfel, sprijinul concret pe care îl acordă Statele Unite Poloniei constă în două baterii „Patriot” pe care le-a și livrat dealtfel. Plus 4.700 de militari trimiși suplimentar, peste cei 5.000 care sunt deja staționați în Polonia.
Nu de puține ori legea se modifică după bunul plac sau nu se aplică, iar Constituția este redusă la nivelul unei broșuri opționale. Așa s-a întâmplat și la Camera Deputaților vizavi de un act normativ care viza doar o modificare de structură organizatorică. Numai că s-a ajuns, printr-o modificare ilegală, ca toate doctoratele scrise și susținute până în 2011 să fie „grațiate” de o potențială acuzație de plagiat.
Criza noastră continuă merita o recunoaștere, o formalizare prin care să-i recunoaștem importanța. Dacă tot traversăm vremuri tulburi cineva s-a gândit că este momentul să desăvârșească emanciparea Armatei de sub controlul societății civile și să legalizeze abuzurile. Un pachet de „alterări” legislative pe care MApN îl avea pregătit de ceva timp. Încă din perioada de tristă amintire în care ministerul era condus de actualul premier. N-a fost să fie. Izolat și sabotat, Dîncu pare revoltat.

Războiul lor, luptele noastre, conflictul tuturor
de Pan Themisacum 2 luni
Războiul din Ucraina nu mai este doar o ciocnire între armate. Termeni ca „hibrid” sau „asimetric” sunt deja eufemisme pentru ce se întâmplă. Războiul de lângă noi este total. Armatele sunt doar o parte din confruntare. Cea mai urâtă și care provoacă cele mai mari tragedii. Războiul informațional nu face decât să amplifice efectele ciocnirilor politice și a sancțiunilor economice. Războiul este o decizie eminamente politică. Doar suferința și dramele sunt ale popoarelor.

Pandemia, cruciada în care am înfrânt
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
La aproape 2 ani de la impunerea stării de alertă, prelungită ilegal în fiecare lună, Iohannis a hotărât că putem renunța. Întâiul epidemiolog al țării a decis, iarăși, că am răpus pandemia. La 10 zile de când frontiera cu Ucraina este asaltată de vecinii noștrii groful de la Cotroceni s-a deplasat într-o tabără de refugiați. Când dacă nu acum? Era aglomerat și multă disperare zilele trecute, iar el era foarte ocupat. Între timp s-a comutat și Arafat de pe modulul „pandemie” pe cel de „război”.

Decuplați de război, ancorați în corupție
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Prăbușirea unui MiG-21 este o drama care se întâmplă aproape anual în România. „Transmit condoleanțe ofițerilor răpuși în atacul cu elicopter” a fost traducerea oficială, de la Cotroceni, a regretelor exprimate de președintele Comisiei Europene după tragedia aviatică din județul Constanța. Cam ăsta este nivelul de profesionalism al angajaților cu care se înconjoară liderii noștri. De la președinte și premier până la miniștri sau șefi de direcții.

Guvernul, între comisie și task force
de Homo Ziaristicusacum 2 luni
Suntem țara comisiilor, comitetelor și grupurilor de lucru. Conducători sunt incapabili să își asume responsabilitatea deciziilor importante. Toți sunt doctori în promisiuni și angajamente, toate ulterior încălcate. Incompetența și incapacitatea de a lua decizii, oportun și eficient, se ascund ușor în spatele unui „task force”. Politicieni care se urcă pe dramele celor mulți, în speranța unui plus de imagine. Le lipsește decența și nu evită politizarea, chiar dacă sunt copiii cei care suferă.

Întrebări despre noi
de Edward Pastiaacum 2 luni
„Unde se va opri Putin?”, este întrebarea rostită cel mai des în aceste zile. Întărită de afirmația „armata rusă este la câțiva kilometri de România”. Oare de ce nu ne întrebăm ce vom face noi, România, de acum încolo? Încotro o apucăm? Suntem pregătiți să înfruntăm noua ordine mondială? Noile reguli? Pentru că despre asta ar trebui să fie vorba: despre România. Nu despre Ucraina, Rusia, SUA, Argentina, Italia, Germania, Ungaria sau Congo.

Justiția între celeritate și oportunitate
de Pan Themisacum 2 luni
Războiul e un bun prilej pentru acoperirea subiectelor care provoacă neliniște în sferele puterii. În România procurorii sunt magistrați și au drepturi egale cu judecătorii. Un stat eșuat, în care autoritatea este exercitată discreționar. Legal procurorul este doar un angajat al statului care are, incontestabil, o subordonare politică. Constituția e fermă „Justitia se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecatorești stabilite de lege.”

„No, ni mă la el!”
de Pan Themisacum 2 luni
Din seria „Vasilică, unde te duci tu așa de inopinat, circumspect și reflexiv?” avem parte de un nou episod. Ministrul apărării din România a participat, personal, la ceremonia de semnare a unor documente la sediul Alianței din Bruxelles. A ținut chiar un discurs. Momentul va rămâne păstrat drept expresie a efortului și vocației noastre de a ne afirma ca lideri regionali. Furnizori de umbrele de securitate.

Specialistul „nu că spun, dar mă pricep”
de Homo Ziaristicusacum 3 luni
Când primul „influencer” va fi ales liderul națiunii ar putea să păstreze o debara, în spatele biroului prezidențial, pentru câțiva concetățeni mai convenționali în abordare. Chiar dacă aceștia din urmă nu au milioane de urmăritori, ținute extravagante și vocabularul redus la neologismele unei engleze aproximative. Mercenar sau arnăut. Influencer sau endorser. Diferă doar denumirea, secolul și instrumentele de constrângere a maselor. Unii prin violența fizică, alții prin retorica imposturii.