Opinii

Libertatea de exprimare este bunul cel mai de preț al unei societăți democratice. Garantul unei societăți în care dialogul nu ajunge semn de slăbiciune.
Opinie
Imagine
„Văd, în viitorul nu foarte îndepărtat, apropierea unei crize care mă neliniștește (...) când mă gândesc la siguranța țării mele. Ca urmare a războiului, corporațiile au fost instituite, o perioadă a corupției la nivel înalt va urma și puterea financiară a țării va fi folosită pentru a dezvolta acest nou regat până când întreaga bogăție va ajunge pe mâinile câtorva (...)” sunt cuvintele lui A. Lincoln către col. W. F. Elkins în noiembrie 1864, anticipând un viitor pe care noi îl trăim deja.
Neuronul cu șină: politica „tăierilor” fără fond
de Edward Pastia marți, 23 februarie 2021
Criza de management devine din ce în ce mai urâtă. Mai periculoasă. O să mă refer în special la anunțurile publice vizavi de „planurile de restructurare”. Nu mai contenesc. Și toate vorbesc despre tăieri de salarii, reduceri de cheltuieli. Sigur, și acest tip de decizie poate avea rolul ei. Sigur că în momentul în care constați că, la bugetari, raportul directori/salariați este de 1 la 10 față de 1 la 20 în Vest, primul impuls este să tai. Sigur că este în regulă să reduci cheltuielile inutile.
Scrisoare deschisă către realizatorii de televiziune
de Pan Themis vineri, 19 februarie 2021
Motto: De ce să lași adevărul să strice o știre bună? Dragă jurnalistule, oriunde te-ai afla, știu că nu ai habar de existența mea, a militarului român, dar aud că ești tare frământat de veniturile mele actuale și mai ales cele viitoare, așa că încerc să îți alung neliniștile. Îți scriu din Afganistan. NU, nu sunt mercenar și nu am plecat pentru bani. Legea mă obligă să particip la astfel de misiuni, „pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin convenții și tratate internaționale”.
Două Corpuri, lovite de măCiucă
de Pan Themis luni, 15 februarie 2021
Știri peste care trecem indiferenți, doar pentru că nu anunță iminența Apocalipsei sau nu sunt despre Cîțu și Șoșoacă, sfârșesc în anonimat. Faptul că, recent, într-o dezbatere cu tema „Idei noi pentru NATO 2030”, secretarul general al Alianței anticipa subiecte ale următorului Summit - schimbările climatice și încălzirea globală - n-a impresionat pe nimeni. „Schimbările climatice ne pun în pericol securitatea” sublinia Jens Stoltenberg. Fără ecou în spațiul românesc obosit de pandemie.

Onoarea care bântuie „Guvernul meu”
de Pan Themismiercuri, 10 februarie 2021
Când Aristotel a spus că întregul poate să fie superior sumei părțiilor sale, în mod cert a avut în minte Guvernul Cîțu. În materie de inteligență colectivă și de superioritate a grupului față de de individ Iohannis a făcut din „Guvernul meu” o alternativă serioasă la „Românii au talent”.

Incompetența, indolența și impertinența – secretul unei afaceri de succes în Armată
de Pan Themismarți, 2 februarie 2021
Cine spune că România trăiește pe datorie habar nu are de inconștiența politicienilor și conducătorilor noștri. Avem atât de mulți bani încât ne permitem să sponsorizăm generos incompetența, indolența și impertinența personalului de decizie din majoritatea sectoarelor de activitate. Când ai bani pentru un cal de curse și tu cumperi un măgar pe care îl vopsești să arate ca Bator a lui Lipan ești fericit dacă scapi doar cu apelativul de incompetent.

„Aproape” o escadrilă de avioane F-16. Toate sub „bereta NATO”
de Pan Themismarți, 26 ianuarie 2021
România exporta, în 2012 (și 2013), armament în valoare de 108 mil dolari. Anual. Bine, să nu ne păcălim, nu era din producția noastră recentă ci doar o încercare disperată de înlocuire a tehnicii prăfuite cu una modernă „compatibilă NATO”. Pentru că tot ce se întâmplă în Armată trebuie să fie „NATO”. Avem în normele de echipare „beretă” sau alte articole de „tip NATO”, o inepție pentru că nicăieri printre membrii Alianței nu există așa ceva. NATO nici măcar nu are armată pe care să o echipeze.

Și eu mă vaccinez!
de Pan Themisluni, 18 ianuarie 2021
Până să se înfiripe comunismul în România, pe la apusul primului conflict global de la începutul secolului trecut, ne-au promis francezii ajutor. Și au trimis! Un general cu experiență vastă în Algeria și Indochina, să ne organizeze... retragerea. Având în vedere „victoriile" din Indochina, probabil chiar era omu' specialist în retrageri. Aproape francofon (în grădiniță), mi-am schimbat brusc orientarea, din solidaritate cu înaintașii, când am aflat câte țepe ne-au tras francezii în istorie!

Derogarea indexării pensiilor militare. O bătălie ne-eroică
de Pan Themismiercuri, 6 ianuarie 2021
Motto: „Nimeni nu se atinge de drepturile militarilor. Cel puţin, nu pe mandatul meu. Armata trebuie să rămână întotdeauna în afara jocului politic”, Nicolae Ciucă, 5 nov 20. Pensiile speciale fac deliciul schimburilor de păreri, între analiști, habarniști și fripturiști, la intervale care țin de agenda politică. Pensiile militarilor sunt amestecate în acest malaxor al inepțiilor despre cât de just este să beneficiezi de o pensie decentă dacă ai jurat să-ți aperi țara „chiar cu prețul vieții”.

Paradoxul „Ciucărfield”: general în rezervă dar ministru „activ”
de Pan Themisluni, 14 decembrie 2020
Nu e minunat un popor care nu învață nimic din istorie? Eu cred că e pur și simplu fascinant! Poporul nostru e încă și mai mult, este fabulos! De secole ridicăm la rang de artă și cultură națională amnezia colectivă. Adăugăm zilnic valențe noi zicalei „siluită, bătută și cu banii luați” pentru că, nu-i așa, nu ajunge să fii t… tuturor, esențial e să fii și proastă! Suntem atât de profund concentrați să ne lamentăm și să investim în jalea națională, încât de unde timp și creier pentru altceva?!

Un Institut Cantacuzino unde Ciucă se Oprea
de Pan Themismiercuri, 9 decembrie 2020
Armata României, condusă cu entuziasm de „eroul” de la Nasiriyah, onorabilul Nicolae-Ionel Ciucă, este cam singura din NATO și probabil printre puținele din lumea modernă, care nu are acces la un pachet de hrană standardizat, pe care să-l distribuie ostașilor pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teren. Mult lăudata încercare de externalizare, susținută de un alt ilustru ministru/general, Gabriel Oprea, a adus Armata în situația de a se hrăni prin catering, ca o corporație care se respectă.

Onorabilul ministru/general: născut talent... distrus speranță!
de Pan Themisvineri, 4 decembrie 2020
În rândul unor comentatori, „influenceri” sau analiști se rostogolește o întreagă isterie despre un onorabil domn Ciucă, profesionistul desăvârșit, ministrul cu perspective să devină premier sau specialistul pe „burta” căruia încearcă PNL să își șlefuiască imaginea! Mai lipsea fotografia generalului ajuns politician (sau mai bine zis a politicianului care s-a ascuns sub uniforma de militar) la panoul cu „angajatul lunii”!

Speranța a murit prima. Cine urmează?
de Edward Pastiavineri, 30 octombrie 2020
Mulți dintre noi ne așteptam, prin martie-aprilie, ca această pandemie să ne facă mai buni, mai prietenoși, mai aproape de problemele altora. Chiar și un pic mai performanți. Aiurea... Suntem din ce în ce mai câinoși, ba nu, mai hiene. Iar Murphy chiar a fost un mare vizionar: „Suma inteligenței pe planetă este constantă numai că populația se află mereu în creștere”. Ajunge mai puțin, la mai mulți. Ba chiar unii se și împrumută de ceva IQ, prea par pe „negativ”.

COVID-19 în Spania: o furtună previzibilă?
de Homo Ziaristicusvineri, 23 octombrie 2020
„The Lancet” a ieșit cu o analiză despre sistemul medical spaniol, despre modul în care acesta a reacționat în pandemie. Se referă și la modul în care autoritățile au gestionat criza COVID 19 în perioada martie-iunie 2020. Sunt trase câteva concluzii dramatice iar articolul a zguduit la propriu lumea politică de la Madrid. În plus, mass-media din Peninsula Iberică a deschis toate jurnalele cu acest material. Poate că va citi și cineva de la noi concluziile „The Lancet”. Subtitlurile ne aparțin.

„Comorbiditatea” nr. 1 la români: guvernantul cu obraz gros
de Edward Pastialuni, 21 septembrie 2020
S-ar putea să interpretați că mă adresez unei guvernări de o anumită culoare. Nu. Tuturor. În special celor cu obrazul gros. Așadar, acum am putut vedea sistemul în toată splendoarea lui. Să fii pozitiv la SARS-COV2, indiferent de vârstă, nu este ușor. Ai stat în casă, ai purtat mască, te-ai izolat, nu ai fost la mare, nici măcar la terase. Ghinion.

Relansarea Morgana. Despre programe „de lemn”
de Edward Pastiajoi, 2 iulie 2020
Guvernul și-a prezentat programul pentru relansarea economică. L-am citit, l-am răsucit, am comparat cifre, m-am uitat pe alte programe să văd ce e nou și ce e vechi... Și seamănă așa de bine... chiar și cu o hotărâre din 1998 a ministrului de atunci, Traian Băsescu. Înșira, și promitea, dezvoltarea infrastructurii: 9.600 km de autostrăzi și drumuri expres până în 2015. Documentul lansat recent conține sute de cifre, sume amețitoare, promisiuni. Țara din lapte și miere.

Costurile pandemiei pentru români: insulte, boli și o factură uriașă
de Edward Pastiavineri, 19 iunie 2020
Nu fac parte din categoria celor care cred că SARS-COV 2 este o invenție. Chiar cred că este o amenințare serioasă. Respect regulile impuse vizavi de limitarea răspândirii noului coronavirus. Cu toate acestea... În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID 19 se intensifică amenințările guvernanților la adresa cetățenilor – „reinstituim starea de urgență”, „dacă nu respectați regulile veți fi în pericol”, „până în august, la creșterea numărului de cazuri de acum, se vor bloca spitalele”.

Murphy și economia. Doar vorbe de duh
de Edward Pastialuni, 18 mai 2020
Un proverb coreean spune așa: să nu crezi nimic din ceea ce auzi și doar jumătate din ceea ce vezi. Sigur, planeta asta este plină până la refuz cu vorbe de duh pe care nimeni nu le bagă în seamă.

Distanțare sau abrutizare socială?
de Pan Themismiercuri, 15 aprilie 2020
Inteligența colectivă a unei societăți nu este suma cunoștințelor și aptitudinilor membrilor săi și nici măcar suma posibilităților intelectuale ale fiecărui membru, ci este rezultatul legăturilor și conexiunilor dintre aceștia. Nu suma IQ-rilor dă valoare grupului cât capacitatea membrilor de a acționa împreună, de a-și sincroniza și coordona punțile de legătură, de a contribui fiecare la binele și bunăstarea comune.

Borfașul de pe acoperiș
de Pan Themismarți, 31 martie 2020
În “Husarul de pe acoperiș”, un roman despre epidemia de holeră din Franța anului 1832, personajul principal străbate sate devastate de boală și suferință, descoperind dragostea și moartea, eroismul și lașitatea, devotamentul și oportunismul, fraternitatea și tradarea. În România anului 2020, încremenită în pandemia de coronavirus, o gașcă de borfași a preluat puterea.