În spatele discursurilor apocaliptice ale Puterii se ascunde grija pentru imensul aparat de partid și preocuparea pentru căpușarea bugetului în detrimentul celor care îl alimentează. Firme ale partidului abonate la lucrări vitale de schimbare a bordurilor sau văruit copacii, directori sau inspectori în administrații locale sau naționale, funcționari publici cu un statut superior oricărui angajat din România sau consilieri personali, toți se înfruptă din buget cât este partidul la Putere, după care hibernează când trece în Opoziție. Între aceștia, secretarii de stat sau generalii reprezintă o categorie aparte. Un clan care conduce, din umbră sau la vedere, activitatea ministerelor sau unor instituții de stat și care, de cele mai multe ori, supraviețuiesc miniștrilor și guvernelor, încă mult după schimbarea acestora.     

Femeia-orchestră

În Ministerul Afacerilor Interne, secretar general  a fost numită, prin detașare, în ianuarie 2021, Ștefania Gabriella Ferencz. Povestea de succes a unei fete, din satul Coroieni de lângă Târgul Lăpuș, care ne demonstrează că viața, pentru unii, chiar este un roman. Imediat după ce a terminat o universitate privată și fără autorizare, la nici 23 de ani, datorită multiplelor calități și vastei experiențe, Ștefania ajunge director de cabinet al deputatului Emil Boc, în anul 2001. Peste 3 ani, Boc devine primar la Cluj, iar Ștefania este numită directoare peste două sinecuri, cabinetul primarului și Direcția generală de patrimoniu. În 2009 o găsim secretar de stat la SGG-ul premierului Emil Boc, iar în 2011, după ce este avansată la gradul de maior de ex-celebritatea Găbriel Oprea își începe ascensiunea către Consiliile de Administrație. De aici mai adună modesta sumă de 300.000 lei, noi. În 2012, câștiga peste 600.000 lei în calitate de Comisar la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. Rămâne lângă Boc, până în 2019, ca director general al Primăriei Cluj, de unde încasează anual peste 120.000, doar salariu. 

Revenirea liberalilor la putere, în toamna anului 2019, a avut pentru România efectul fanariot din secolul XVIII. La fel ca partidele din coaliție, domnul fanariot și camarila din jurul său erau disperați să recupereze cât mai repede investițiile făcute pentru numire și să strângă suficientă avere cât să trăiască în belșug după încheierea mandatului domnesc, deseori foarte scurt. Instalarea Guvernului Orban este momentul în care minunea blondă își descoperă vocația de secretar general. Mai întâi la Ministerul Transporturilor unde este numită și în 4 consilii de administrație, de unde adună peste 8.000 de euro pe lună. Mai apoi, pleacă Bode la Interne, merge și Ștefania secretar general al MAI. De remarcat modul în care „blonda lui Boc”, angajată în acte consilier parlamentar încă din 2019,  ajunge să ocupe funcții de secretar general, „temporar, prin detașare”. Ștefania este și un exemplu despre cum se obține ușor o diplomă de absolvire a cursului postuniversitar „securitate și apărare”, de la Colegiului Național de Apărare din cadrul UNAp, când „unchiul politic” este prim ministru. 

Locotenentul și bastonul de… secretar

O altă somitate a administrației publice centrale, Corvin Nedelcu, este numit să exercite, din data de 9 decembrie 2020, cu caracter temporar, funcția de secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor, de către prim-ministrul interimar, doctorul Nicolae Ionel Ciucă. Cei doi au împărțit aceeași cazarmă din Sibiu, apoi drumurile lor s-au despărțit pentru o perioadă. Corvin, după 2 ani în Armată a trecut la SPP unde a avut norocul să-i asigure protecție prim-ministrului Teodor Stolojan. Astfel, tânărul locotenent urma să se alăture unei lungi liste de protejați ai celui care, în mandantul său, a susținut deschiderea primului birou al Băncii Mondiale din București, în toamna anului 1991, într-o casă de pe strada Dacia. Un an mai târziu, imediat ce preda funcția de prim-ministru, „dragă Stolo”, o legendă a oportunismului local, ajunge economist şi senior economist la... Banca Mondială, în Washington D.C. Pentru Corvin apropierea de Stolojan urma să producă efecte peste câțiva ani, după așezarea comod la butoane a dreptei condusă de Băsescu-Boc. În perioada 2001 – 2009 activează, uneori simultan, prin câteva societăți comerciale, apoi își așează în CV o diplomă la Colegiul Național de Apărare și își pregătește trecerea către zona politică. Astfel, din 2009 începe cariera de secretar general a fostului sepepist. Mai întâi este numit secretar adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale, apoi secretar general la Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport și în cele din urmă secretar general al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, până în vara anului 2012.  Întreaga carieră de înalt funcționar public a lui Corvin se leagă de dreapta politică, pentru că anii 2012 – 2019 au fost o perioadă în care a ocupat poziții mai puțin spectaculoase, raportat la potențialul și pedigree-ul său. 

Sfârșitul anului 2019 a declanșat o explozie de oportunități pentru locotenentul lui Stolojan. Mai întâi este numit consilier al ministrului transporturilor, Lucian Bode, apoi membru în Consiliu de Administrație la Compania Națională „Aeroporturi București" și în cele din urmă președinte al Consiliului de Administrație al ROMATSA Bucuresti. Din perioada 2009 - 2012 îl apropie o sinceră prietenie de Barna Tánczos, cu care împarte nu doar pasiunea pentru sport, dar și dragostea pentru Ministerul Transporturilor. Înscăunarea lui Barna la Ministerul Mediului a reprezentat o adevărată provocare pentru Corvin. Să mai spună cineva că în România prietenia politică cunoaște granițe etnice! Astfel, în prima zi lucrătoare a noului an este emisă Decizia nr. 4/2021 a prim-ministrului privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detașare, de către Corvin a funcției de secretar general al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Domnul Nedelcu, consilier superior în cadrul Direcției generale organismul intermediar pentru transport, primește în mai puțin de o lună, succesiv, două funcții de secretar general „cu caracter temporar”, care se vacantează imediat ce ajunge el prin preajmă. Cu funcția de la Mediu, permanentizarea postului este doar o chestiune de formalități. Ministrul a delegat către Corvin atâtea atribuții și responsabilități încât este evident că își propune să-l păstreze mai mult decât a stat la Transporturi. Este un mod de asumare a răspunderii în Guvernul Câțu, miniștrii își delegă mai toate atribuțiile și responsabilitățile către secretari, de stat sau generali. În Ministerul Mediului nimic nu se întâmplă fără aprobarea lui Corvin. Directori sau specialiști cu experiență și expertiză sunt amenințați, mai des decât ne flutură Arafat starea de urgență, cu demiterea sau desfacerea contractului. Bine, nici una nici altă nu sunt legale fără motive și o cercetare disciplinară, dar scopul este atins: impunerea unui climat dictatorial. Între timp, secretarul general de la Mediu este încă președinte al Consiliului de administrație la ROMATSA și depune eforturi pentru redistribuirea locurilor în alte consilii de administrație, ca doar el nu muncește pe nasturi.   

Georgeta și mitraliera. Un fleac…

Venirea la putere a PNL a însemnat și întoarcerea la prima dragoste a Georgetei Gavrilă. În perioada 2005 – 2012, doamna Gavrilă a fost secretar general al Ministerului Apărării condus de liberalii lui Tăriceanu sau democrat - liberalii lui Boc. În același an, Georgeta, fire studioasă, a participat la un curs de engleză într-o bază militară din Canada, apoi în 2006 a absolvit Colegiul Național de Apărare de la UNAp, iar în 2007 cursul de generali la Colegiul de Apărare de la Roma. Pentru Geta, cursul de generali a fost firesc, doar ea însăși era deja „general”, adică secretar general, dar tot aia e. Destinul și familia politică îi oferă, în anul 2010, și o diplomă de doctor în Ştiinţe Militare la „fabrica de doctori” de la UNAp. Îndrumătorul tezei de doctorat „Marea Neagră – spaţiu de interes pentru securitatea şi apărarea Uniunii Europene” a fost amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General la acea vreme. Întreaga teză a fost redusă, într-o scrisoare deschisă adresată amiralului Marin de către col. (rz.) Petrache, în vara anului 2010, la patru cuvinte: „confuzii, necunoaștere, ignoranță, diletantism”. Scrisoarea, ca de altfel orice încercare de a accesa tezele de doctorat de la UNAp, sunt trecute sub tăcere de autorități și acoperite de o ceață deasă.  Doamna Gavrilă a mai fost 2 ani și prefect al Capitalei, pentru ca ultima funcție de secretar general să fie cea de la... Ministerul Transporturilor. Este evident că transporturile sunt un domeniu care produce funcționari publici de înaltă pregătire într-un ritm invidiat de oricare alt minister. În rest, infrastructură rutieră nu prea produce, doar beneficii pentru cei care știu să folosească sistemul. 

Influența lui Stolojan în noul PNL este la fel de puternică pe cât cea a lui Boc sau Antonescu. Acesta din urmă reușește să o impuna pe Georgeta secretar general la MApN în pofida opoziției aproape disperate a lui Ciucă. Revenită la Apărare, Georgeta s-a trezit într-o confruntare deschisă cu fostul secretar general, Codrin Munteanu. Numit, la propunerea ministrului apărării Mircea Dușa, în ianuarie 2013, Codrin a ocupat funcția până în ianuarie 2020, fiind transferat apoi inspector guvernamental în cadrul SGG. Pentru că îi servea interesele, la insistențele și cu sprijinul lui Ciucă, a fost umilit cu revenirea în minister pe o poziție de șef al unei  Direcții special înființate, în cadrul Secretariatului General al... MApN, în subordinea Georgetei. Ajutorul oferit lui Codrin este în fapt un măr otrăvit, în linie cu onoarea de care a dat dovadă dottore în întreaga sa carieră. Dacă ar fi onest poate și-ar aminti  că el însuși își datorează ascensiunea ministrului Dușa și deci PSD-ului. Având de ales între politrucul Ciucă și generalul Scarlat pentru conducerea Armatei, Dușa încearcă și acum păreri de rău pentru decizie. Pentru că și-a făcut din obediență și servilism politică de management, doctorul Ciucă o dorește plecată pe doctorița Gavrilă. Este și motivul pentru care cultivă o atmosferă ostilă între aceasta și Codrin Munteanu. Astfel, onorabilul domn Ciucă exercită presiune asupra Corpului de control pentru concluzii care să-i susțină insistențele pentru debarcarea doctoriței Gavrilă. Este de notorietate că Nicușor folosește Corpul de control doar ca instrument de presiune asupra celor care devin indezirabili, altfel l-ar vrea desființat. A fost și cazul comandantului Spitalului Militar din București, gl.mr. Ioniță Florentina, pe care a încercat să o înlăture din funcție încă de la începutul anului trecut, dar aici povestea este atât de interesantă încât merită un material separat. 

„Ashigarii” bugetari, baza clanurilor

Nu e foarte sigur ce se află în spatele unui personaj de succes, dar este o certitudine faptul că în fața funcției de secretar s-a așezat mai mereu perspectiva unei povești pline de realizări. De la foștii secretari de partid PCR la secretarii de stat și cei generali de prin ministere, eșalonul doi al conducerii este, de cele mai multe ori, zona în care puterea se manifestă despotic, unde sinecurile sunt împărțite exclusiv pentru propășire personală și care, politic sau administrativ, plătește cel mai puțin. Vom detalia, în alt material, cum viața bate filmul pentru alți norocoși ai sorții. Irina Alexe din MAI, secretar general adjunct la 29 de ani, revoltător, dar adevărat, avansată chestor (general) la 35 de ani, iese la pensie la 42 de ani, iar în prezent este secretar de stat la același minister. Teodor Dulceață este secretar general adjunct la Min. Mediului, fost consilier în cancelaria prim ministrului la 22 de ani, director adjunct la DLAF la 30 de ani și secretar general la Mediu la nici 32 de ani. Simona Cojocaru secretar de stat la MApN, doar pentru că servește interesele doctorului Ciucă. Lucrează de 23 de ani în minister, de 11 ani este șef de Direcție, funcție pe care o păstrează blocată când este numită director de cabinet al ministrului sau secretar de stat, după care revine să bulverseze politica de apărare a ministerului.    

 „Clanul secretarilor”, la fel ca „Frăția generalilor” (urmează), sunt poveștile de invidiat ale unor personaje care rareori ies din mediocritate altfel decât pentru a-și dovedi lăcomia și incompetența. Vom reveni.