Controlul sub zodia batistei pe țambal
Atât de multe s-au scris despre jaful de la CSA Steaua București, fără să se întâmple măcar un control, încât este normal ca abuzurile să capete proporții... pandemice. Singurul club departamental din NATO a devenit pușculița sinecuriștilor ocrotiți de ministru și sursă de venit pentru cei care îl administrează. În fapt, acesta este motivul pentru care, indiferent cât de mult se va scrie, nicio echipă a Corpului de control nu va fi trimisă de ministru cu obiective clare și precise. Eventualele controale vor încerca doar să afle cum se scurg informații din club și cine sunt cei care au curajul să denunțe practicile ilegale. Deocamdată Ciucă „al americanilor” refuză să ordone vreun control cum evită să își facă publică teza de doctorat.
În cele din urmă, cine să execute aceste controale? Corpul de control există doar pentru că într-o societate modernă conducerea trebuie să-și exercite toate funcțiile specifice, măcar pe hârtie. Altfel, de cele mai multe ori, ministrul este cel care solicită cosmetizarea controalelor până la exonerarea vinovaților și sancționarea celor care au avut curajul să denunțe derapajele. Corpul de control al MApN, tot mai deprofesionalizat, la 17 ani de când România este membru cu drepturi depline al NATO își trimite coloneii la Bruxelles însoțiți de translator. Nici Ucraina sau Egiptul nu mai procedează așa. Mai bine îl trimiteau pe Costel Alexe de la Iași. Ministru al mediului a fost, iar engleza o vorbește fluent... în limbaj microgestual. Turismul militar nu este împiedicat de pandemie, iar banii planificați trebuie cheltuiți, chiar dacă fără rost. Achiziții second hand, club sportiv, parade militare, turism și participare la Untold, la atât se reduce Armata lui Ciucă.
Delfinul din Ghencea se mută în Palatul Victoria
După toate dezvăluirile noastre nu s-a dispus niciun control și nu s-a luat nicio măsură de către eterna propunere de premier a lui Iohannis, Ciucă de la Plenița. Poate și pentru că mare parte din beneficiile pe care le oferă clubul Armatei se întorc, sub diferite forme, către conducerea ministerului. Zvonurile și bârfele despre cum contractele de activitate sportivă sunt semnate pe sume care includ și „comisionul” pe care antrenorii îl colectează pentru anumiți demnitari se pare că pot fi probate. Este de notorietate faptul că foarte mulți sportivi semnează pentru suma trecută în contract, dar sunt atenționați că vor încasa, în fapt, doar o parte.
Așa cum am mai scris, actualul comandant (împuternicit), col. Bichir Răzvan Ștefan, încă angajat al Corpului de control, avea el însuși contract privilegiat de închiriere a unui teren, pe o sumă derizorie, pentru a se bucura în tihnă de orele de recreere alături de prieteni. Cine să verifice contractele de închiriere și/ sau prestări servicii ale CSA Steaua? În Tunari, CSA Steaua a închiriat un teren pe care este amenajată o bază hipică. Ciucă „al americanilor” o oferă generos prietenilor din politică, și nu numai, care-și doresc etalate talentele hipice. Are nevoie Armata României de cai și bază hipică? Probabil, mai repede traversăm cursurile de apă cu atelaje trase de armăsari decât cu Piranha legendei de la Nasiriah.
Clubul Armatei are numeroase contracte încheiate cu sportivi din afara României. Sumele cumulează sute de mii de euro, dar nu toți sportivii străini ajung să se bucure integral de remunerațiile generoase. Este cazul unei tinere atlete din Kenya care ar fi trebuit să mai încaseze încă 80.000 de lei, conform contractului. Plata a fost amânată până la momentul în care sportiva a plecat din România. Probabilitatea recuperării banilor de către sportivă este redusă spre zero, dar pentru plata acestora cineva a semnat. Deși contractul nu a fost onorat, CSA Steaua a scăzut din buget valoarea întreagă a acestuia. Cine a luat banii?
Încă din vremurile în care uniforma militară nu-i limita aspirațiile politice, într-o perioadă în care era șeful Statului Major al Apărării, Nicușor Ciucă, obișnuia să-și întrețină fizicul atletic la bazinul de înot al CSA Steaua. Astfel, dimineața, pe răcoare, o întreagă piscină olimpică era la dispoziția primului general al Armatei care a făcut politică deși era militar activ. Încercările de modelare ale corpului ministerial, prin ședințe de înot, continua și astăzi. Sunt mai rare, dar tot în piscina CSA Steaua. În schimb intrarea se face pe lângă baza de reparații. Mult mai discret și ferit de ochii curioșilor.
Eterna împuternicire, un simulacru de legalitate
Col. Dragoș Barbu, exonerat de asocierea cu Stănescu și EximBank a reușit în cele din urmă să fie titularizat pe postul pe care era împuternicit de ceva vreme, șef al secției activitate sportivă de performanță. În stilul Armatei lui Ciucă, concursurile sunt doar un simulacru prin care se aruncă praf în ochii fraierilor. În fapt, de cele mai multe ori persoana care se dorește a ocupa funcția este împuternicită o perioadă după care se organizează un concurs „transparent”. Pe care îl câștigă, stranie coincidență, tocmai cel care era împuternicit. Este și situația Corpului de control care a avut un șef împuternicit aproape un an de zile. În tot acest timp Direcția Audit Intern avea un șef... detașat la Corpul de control. Practic Ciucă a blocat două unități. Structuri inutile, rezultate sterile.
„Performanța” celor peste 40 de discipline sportive se reduce la consumul de resurse, materiale, dar, mai ales, financiare. Fosta sportivă a CSA Steaua, Oana Pantelimon este acum antrenoare cu un contract lunar de 4000 de euro pentru o singură sportivă, Daniela Stanciu. Investițiile de zeci de mii de euro ale clubului militar într-o sportivă în vârstă de 35 de ani au fost răsplătite la Olimpiada de anul acesta cu o necalificare în finală. CSA are mai mulți antrenori decât generali are Armata, iar inflația de stele în curtea lui Ciucă este deja legendară.
Avea și CSA un sportiv care promitea, înotătorul David Popovici. O promisiune aproape certitudine la cei 17 ani pe care îi are. Încă fidel clubului de lângă inimă, Dinamo București, col. Bichir Răzvan s-a „străduit” până a reușit să-l transfere pe Popovici în Ștefan cel Mare. În acceași notă poate se umple de succes dottore Ciucă și-l transferă pe Oprița în Bănie, că doar nu trădează el dragostea pentru Universitatea. Până atunci poate încearcă să afle Nicușor cine este angajatul Federației de Atletism care este plătit din bugetul MApN prin CSA Steaua. La fel ca șoferul secretarului CSOR detașat cu tot cu mașină de la Armată.
Nu prea mai are sportivi CSA Steaua, are însă buget generos și procese cu proprii angajați. Juristul clubului, col. Talpan a fost sancționat disciplinar „pentru că și-a îndeplinit obligațiile de serviciu pe care comandantul Clubului Sportiv al Armatei nu și le-a îndeplinit, acționând cu rea credință și în detrimentul Clubului Sportiv al Armatei” motiv pentru care se întâlnește uneori cuconducerea clubului la Tribunalul din Botoșani. Din câte se pare sancționarea lui Talpan nu s-a limitat doar la „mustrări” disciplinare, fiindu-i aplicate și reduceri salariale. Așa mai face și comandantul rost de bani pentru numeroasele pachete cu echipamente sportive pe care le distribuie în scopul susținerii diagramei de relații.
Banii noștrii, moftul lor
În lipsa unei gestionări responsabile Stadionul Steaua devine tot mai mult o gaură neagră pentru bugetul țării. După finalizarea lucrărilor Compania Națională de Investiții a predat stadionul în administrare MApN. Trebuie reținut că stadionul a fost dat în administrare, nu transferat în patrimoniul sau exploatarea clubului Armatei. Prin urmare utilizarea acestuia de către CSA Steaua ar trebui să se facă tot contra cost. Până la urmă de ce ar fi sponsorizat națiunea un stadion de 100 milioane euro pentru distracția unui club sportiv departamental care nu produce absolut nimic pentru România? Ba da, pagubă!
Întreținerea anuală a Stadionului Steaua costă peste un milion de euro, fără salariile personalului angajat exclusiv pentru administrarea arenei. De reținut că CSA Steaua a angajat și plătește, de peste o jumătate de an, 100 de persoane pentru întreținerea unui stadion pe care joacă, cu foarte rare excepții, doar echipa militară din eșalonul secund. În condițiile în care salariile personalului mai adună încă un milion de euro Ministerul Apărării cheltuiește anual peste 2 milioane euro doar pentru mofturile politicienilor din fruntea ministerului.
Despre modul în care un club departamental, CSA Steaua București, are bugetul mai mare decât Ministerul Sportului am scris și vom mai scrie. Conducerea Ministerului Apărării și structurile care au în subordine sau coordonare clubul refuză asanarea grupurilor de interese veroase din spatele afacerii „CSA Steaua” în mod deliberat. Faptul că se încearcă intimidarea celor dispuși să denunțe ilegalitățile și abuzurile nu face decât să confirme putreguaiul care este cultivat în Ghencea. Vor mai curge încă multe zeci de milioane de dolari din bugetul țării în buzunarele căpușelor de la CSA Steaua până va avea cineva curajul să oprească jaful din banii publici.
panthemis11@gmail.com