Durata de viață a unui spital este de 30-50 de ani, în funcție de destinația specifică. Apoi îi dai foc și construiești altul, spun cei care se pricep la infrastructură medicală. Motivele sunt multiple – de la spațiile care devin necorespunzătoare noilor cerințe, tehnologie învechită, până la bacteriile care se acumulează în pereți. Câte spitale am construit noi din 1989 până acum? Mai puține decât degetele de la o mână.
Batjocura-i temelie
România se poate lăuda cu o infrastructură medicală demnă de marea revoluție industrială din secolul 19. Avem 370 de spitale publice, cu 120.000 paturi, majoritatea construite în prima jumătate a secolului 20. După aproape 2 ani de pandemie, ne aflăm exact în același loc. Prea puțin a fost adăugat. Pe românește, am construit un spital la fiecare 8 ani, în ultimii 31. În plus, trebuie spus că 2 spitale din 10 se vor prăbuși cu siguranță în cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter.
- 370 spitale publice în România
- (120.000 paturi)
- 4 construite în ultimii 31 de ani
- 2 din 10 cu risc seismic ridicat
(Sursa: INSP, ZF)
Spitalul municipal din Fălticeni, cel mai nou spital construit de la zero de statul român, a cărui construcție a durat 30 de ani, este funcțional din august, acest an. Construcția spitalului care are 240 de paturi, 6 etaje și dotări de top a costat 15 milioane de euro.
Spitalul de Copii „Gomoiu” din București sau Institutul Regional de Oncologie din Iași sunt exemplele 2 și 3. Institutul din Iași a fost inițial „spital de urgență” dar ulterior i s-a schimbat destinația. Construcția a început în 1996. A costat 75 milioane de euro și a fost deschis în 2012.
Spitalul din Mioveni este ultimul exemplu. Construcția a durat 30 de luni iar costurile s-au ridicat la 68 milioane de euro. Spitalul are 6 etaje, 250 de paturi, 6 secții și numeroase compartimente specializate.Este dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgențe, de Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli de operație funcționale în același timp. Unitatea de Primiri Urgențe poate prelua 4 ambulanțe în același timp.
Pentru optimiști mai putem menționa că, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, s-au mai construit în ultimii 31 de ani 189 de corpuri noi de clădiri-anexă, fără o îmbunătățire sensibilă a actului medical.
Toate cele de mai sus reprezintă modul în care un stat civilizat își onorează cetățenii, eroii. 6 ani de la Colectiv.