Legea reintepretată
Luni, 7 martie 2022, este publicată, în Monitorul Oficial nr.224, HG 298/2022 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 501/2018 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Romi. Așa cum înțelegem din titlu intenția ar fi fost doar modificarea structurii organizatorice. În fapt, o persoană este promovată printr-un artificiu administrativ, iar structura organizatorică ajunge să fie acoperită de mister.
Coincidența face ca în aceeași zi să fie depus la Camera Deputaților „Raportul comun înlocuitor asupra propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011 (Plx. 614/2021)”. Documentul conține trei propuneri ale deputatului din partea minorităţii rome, Cătălin Zamfir Manea, introduse fără respectarea regulilor juridice. Adică, au apărut după ce propunerea legislativă a trecut prin plenul comisiei pentru învățământ.
Textul din propunerea legislativă adaugă, fără acceptul plenului: „la articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: „(11) Sancțiunea retragerii titlului de doctor prevăzută la alin. (1) lit. b) se aplică pentru titlurile de doctor elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011.” În consecință, toate doctoratele obținute înainte de anul 2011 sunt exonerate „administrativ” de orice „acuzație”.
Marți, 8 martie 2022, în plenul Camerei Deputaților USR și AUR votează retrimiterea propunerii la comisie, în timp ce PSD s-a declarat împotrivă, iar PNL s-a abținut. Greu de înțeles de ce PSD a votat împotrivă, nu era clar că s-a comis o înșelăciune și că propunerea inițială nu avea nicio legătură cu doctoratele? Sau poate frauda și modificările legislative „noaptea ca hoții” sunt adânc săpate în ADN-ul „plăcuțelor suedeze”.
Modestie sau…?
Amânarea, evitarea, tergiversarea sau pur și simplu refuzul de a pune la dispoziția publicului tezele de doctorat cu serioase suspiciuni de plagiat a ajuns să fie subiect de dezbateri strategice în PSD și PNL. În România plagiatul, sau mai bine spus arta de a-ți însuși proprietatea intelectuală a altuia, a avut întotdeauna parte de protecție înaltă.
De exemplu, miniștrii Cîmpeanu și Bode au fost criticați, în repetate rânduri, pentru refuzul de a-și face publice tezele de doctorat. Mai ales că este greu de crezut să existe o persoană care să nu fie mândră de efortul și judecățile de valoare pe care le presupun o lucrare de doctorat. Orice individ, indiferent cât de reținut pretinde că este în a-și prezenta realizările, tot simte o fărâmă de mândrie profesională știind că cineva îi citește lucrările.
Nu e cazul demnitarilor noștri. Bode și-a secretizat lucrarea de doctorat încălcând normele legale, iar Cîmpeanu declară în continuare că lucrarea este publică în condițiile în care nimeni nu a văzut-o.
Ciudat este și Ordinul nr. 5.255/2021 privind verificarea respectării eticii şi deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016, emis de la cabinetul ministrului Cîmpeanu. Acesta alocă sume importante pentru cercetarea doctoratelor cu probleme chiar celor care… au gestionat doctoratele. Pare o risipă a banilor publici pe care cu siguranță o vor sancționa autoritățile dar și opinia publică. Vom reveni asupra lui într-un material viitor.