În timp ce la București Iohannis se arată îngrijorat „să nu irosim ceea ce am câştigat până acum prin campania de vaccinare”, iar Barna și Turcan se consumă intelectual pentru a asigura bunăstare poporului, la Sibiu apar dezvăluiri halucinante. În orașul din care își trag originile politice președintele și doi parlamentari aflați în Guvern, spitalele amintesc tot mai mult de Divina Comedie și de cuvintele pe care s-a gândit Dante să le scrie la intrare în infern „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați”. Situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu nu este izolată și nu reprezintă o excepție a modului în care pacienții sunt tratați în unele unități sanitare. Sigur că, în anumite condiții, unii bolnavii expuși sau aflați în agitație psihomotorie sunt legați de elemente de structură ale paturilor, justificându-se inclusiv prin nevoia de siguranță a pacientului. Contenția fizică nu este interzisă de lege sau de regulamentele interne şi se practică, în anumite condiţii, în mai toate unitățile medicale din lume. Este însă inadmisibil să moară pacienți din vina celor în mâna cărora își lasă toate speranțele. Asfixiați, sedați, cu medicație administrată în exces, suprasaturați cu oxigen sau pur și simplu pentru că anumite cadre medicale au pierdut contactul cu jurământul lui Hipocrate, „nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință”.
Inginerii medicale într-o capitală culturală
Modul în care se evaluează, coordonează și monitorizează asigurarea asistenței medicale curative și profilactice în unitățile sanitare arondate se face de către Direcțiile de Sănătate Publică. În prima capitală culturală europeană din România, Sibiu, conducerea DSP ului este aproape militarizată, după ce în urmă cu 4 luni rata de infectare în oraș crescuse spre 14 la mia de locuitori, iar județul depășise pragul cifrei 9. După scăderea numărului celor confirmați pozitiv în perioada alegerilor și sărbătorilor de iarnă, au fost confirmate ieri, 09.03.2021, 505 noi cazuri doar în municipiul Sibiu. Nu știu cât impact a avut noua conducere militară asupra scăderii numărului de infectări, dar sigur are responsabilități asupra modului în care se administrează actul medical în spitale. Ce mai are în atenție, însă, noua conducere militară? Simplu: interese personale și de grup pe care și le extinde acum dincolo de porțile Spitalului Militar de Urgență (SMU) Sibiu.
Col. dr. CHELCEA Daniel, este medic primar O.R.L., locțiitor al comandantului și director medical al SMU Sibiu poziție de pe care este și membru în comitetul director al acestui spital. Este, de asemenea director executiv al DSP Sibiu, poziție de pe care este membru în Consiliile de Administrație de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu. Cum o astfel de personalitate medicală și managerială nu putea să aibă o parteneră de viață mai puțin capabilă, soția acestuia, medicul stomatolog Cristina Chelcea, a fost numită începând cu data de 18.01.2021 coordonator al centrului de vaccinare de la Redal Expo din municipiul Sibiu. Din presa locală mai aflăm că medicul stomatolog școlar de la Școala Gimnazială Nr.2 din Sibiu s-a implicat în lupta cu coronavirusul încă din martie 2020 când a fost detașată la DSP Sibiu, nu e foarte clar pe ce poziție, probabil pentru că virusul ținea cu dinții de rata de infectare a orașului prezidențial. Experiența acumulată la DSP Sibiu a ajutat-o pe doamna medic stomatolog să fie apoi detașată la SMU Sibiu, la începutul anului 2021, de unde a ajuns să coordoneze pentru câteva săptămâni un centru de vaccinare. După interpelări și solicitări de informații, după ce soțul, col. Chelcea se jura că „autorităţile publice locale, conform legislaţiei în vigoare” i-au obligat soția să se prezinte pe frontul de luptă contra coronavirsului, în data de 02.02.2021 doamna Cristina Chelcea a fost demisă de la centrul de vaccinare, întorcându-se la detașarea de la SMU Sibiu.
Anterior numirii ca director al DSP Sibiu, ministrul Apărării a avut pe masă o informare în cuprinsul căreia, pe lângă numeroase neregularități din activitatea SMU Sibiu, se aduceau în atenția domnului Ciucă și aspecte care ridicau numeroase suspiciuni asupra probității doctorului Chelcea. Cum în toate breslele există o minimă solidaritate, doctorul Ciucă și-a zis să nu-i deranjeze doctorului Chelcea extinderea diagramei de relații din municipiu către întreg județul. Tot în informare se menționau contracte de prestări servicii ale unor firme (ex. Eyecon SRL București, Regal Instal SRL Turda sau BMT Trans SRL Mediaș) trecute prin comitetul director, cu acordul sau la insistențele comandantului SMU, col. Moga Dorel și directorului medical Daniel Chelcea. Se ridicau serioase suspiciuni de corectitudine mai ale pentru modul în care graficele de execuție nu au fost niciodată respectate fără a se percepe, însă, penalitățile legale. Toate contractele cu firmele menționate au fost amendate prin acte adiționale și pentru toate s-a dispus creșterea prețului inițial cu plafonul maxim legal, 20%. Semnarea actelor adiționale a fost condiționată de executarea unor lucrări de amenajări interioare la locuințele unor angajați ai SMU Sibiu, printre care și actualul director executiv al DSP. Achizițiile de aparatură medicală s-au făcut cu prioritate pentru secția ORL și oftalmologie (prietenul lui Chelcea, dr. Bălă) și erau condiționate de procent din valoarea contractului furnizorilor. Nici nu este de mirare că în SMU Sibiu sunt doar 4 secții cu paturi: chirurgie, medicină internă, ATI și… ORL. Trebuie să fie mari probleme otorinolaringologice în Armata doctorului Ciucă dacă secția ORL are 25 de paturi, iar ATI doar 15.
Investiții la …ordin??
Tot în atenția ministrului Apărării au mai fost aduse relația preferențială pentru finanțarea diferitelor investiții sau achiziții cu reprezentanții Direcției Medicale condusă de gl.mr. Popescu, vărul ministrului energiei, Virgil Popescu. Au fost ignorate tocmai secțiile specifice combaterii pandemiei (ATI și UPU) în favoarea celor conduse de apropiați ai comandantului. Angajări fictive sau fără respectarea cerințelor cerute de fișa postului cu predilecție în perioada stării de urgență. Deși angajările fără concurs ar fi trebuit să aibă în vedere specialiști în combaterea pandemiei, la SMU Sibiu au fost angajați ginecologi, dermatologi sau farmaciști. A fost astfel posibilă, în baza legislației aplicabile în starea de urgență, angajarea soției col. Popescu, comandantul Centrului Farmaceutic Zonal București, dr. Anca Popescu deși aceasta, pe întreaga perioadă a contractului, 14 mai – 20 septembrie 2020, nu a intrat în interiorul SMU Sibiu. Centrul Farmaceutic Zonal este și insitutția prin care se derulează cele mai multe contracte de achiziții din sistemul medical militar.
Coincidența face ca exact cu un an în urmă, 17.11.2019, în aceeași zi în care capabilul domn Chelcea prelua conducerea DSP Sibiu, onorabilul domn Ciucă să ordone sancționarea acestuia pentru superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Nu era prima abatere și nici primul concurs contestat pentru gestionarea deficitară a activităților specifice selecției pentru ocuparea unor posturi. Corpul de control a constatat mai multe situații în care angajările, prin concurs, în cadrul SMU Sibiu au fost grevate de serioase neregularități fiind suspendate sau anulate și reluate, iar personalul de conducere propus spre sancționare.
Același SMU Sibiu, grevat de serioase probleme manageriale, îl are locțiitor al comandantului pentru probleme de stat major pe col. (inf.) Chelu Marius care în ultimele luni este și director executiv adjunct în cadrul DSP Sibiu, poziție de pe care a fost numit și membru supleant în CA al Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda" Sibiu. Practic majoritatea conducerii spitalului militar se află și la conducerea DSP, transformând localitatea într-o feudă în care interesele personale și de grup au drept de preemțiune în opoziție cu orice interes, legitim, al comunității locale. De remarcat că informațiile de pe site-ul DSP Sibiu sunt la limita celor pe care legea le impune, iar implicarea col. (inf.) Chelu Marius nici măcar nu apare, deși acesta se află în conducerea unei instituții publice.
Astfel de situații, uneori, sunt doar excepții care aruncă anateme asupra unor instituții vitale, alteori sunt moduri de operare ale unui sistem lacom și lipsit de empatie. Personalul din sistemul de sănătate a făcut și continuă să facă eforturi deosebite în lupta cu o pandemie atipică și greu de gestionat. Este suficientă, însă, o clipă de neatenție sau cauționarea unor astfel de situații, prin lipsa reacțiilor corectoare, pentru a pierde încrederea, de care oricum nu se bucură foarte mult, într-un sistem medical în care nu doar infecțiile nosocomiale omoară discreționar, dar, mai nou, și indolența unor medici sau a personalului administrativ.