Nicio țară nu este ostatecă a propriilor servicii secrete şi a generalilor cum se întâmplă cu România. Asistăm, aparent neputincioși, la o accentuată pseudo-selecţie.  Se cultivă și se promovează la vârf doar indivizi vulnerabili şi dispensabili. Studiile universitare, doctoratele sau consistența CV-ului au fost atât de mult terfelite încât ajungem un timp în care ne este rușine să le menționăm. Biografiile măsluite și tiltlurile false sunt cheia către vârful Puterii. Educația și bunul simț sunt doar balast sau cuvinte interzise printre liderii noștri.  

Suntem o țară în care stelele de general și apropierea de serviciile secrete sunt singurele argumente pentru o carieră, în orice domeniu. Din banii noștri serviciile plătesc „acoperiți” în toate sectoarele de activitate. De la aparatul bugetar la sectorul privat, din mass media în magistratură, peste tot se simte... atingerea discretă a serviciilor. În față sunt, însă, aruncați cei mai vulnerabili, cei care au de pierdut mult, dacă nu răspund la comenzi. Uneori aceștia sunt generali ai armatei, cei către care trupa se uită cu încredere că nu o aruncă, inconștienți, în focul luptei. Deseori generalii sacrifică, însă, totul pentru propria liniște și bunăstare.

PNL, refugiu pentru generali

Fără îndoială întâiul general al politicii este premierul din fruntea Coaliției de dreapta spre stânga-împrejur. Nu conduce nimic, nu comunică aproape cu nimeni, nu are impact direct asupra politicilor guvernamentale, dar este acolo și ocupă principalul birou din Palatul Victoria. Biografia generalului Nicolae Ionel Ciucă este atât de plină de întrebări încât greu va reuși vreodată să răspundă la toate, în fața națiunii. Pentru că, da, Ciucă este obligat să răspundă. Poate că nu astăzi sau mâine, dar întrebările vor reveni până când ne vom lămuri dacă este într-adevăr „eroul de la Nasiariah” sau doar un impostor. 

Faptele de vitejie din Irak  și rușinea de a fi târât armata într-un simulacru de „poveste vânătorească”, modul în care a obținut titlul de doctor și lucrarea pe care refuză să o fac publică, episoadele pline de ilegalități din perioada în care soția a devenit ofițer, iar generalul a participat la lupta politică din poziția de militar activ, sunt doar cele mai cunoscute controverse. Mai sunt încă multe altele, mai ales achizițiile și direcționarea acestora către anumiți furnizori sunt adevărata piatră de moară a generalului. Bugetul de 2% al Apărării din ultimii 5 ani nu a produs decât scandal și bani aruncați. Va veni o zi în care va trebui să dea explicații.

Imediat lângă generalul Ciucă o găsim, în Guvern, pe gl.mr. (rz.) Paula Cristea. Faptul că, iarăși, avem a face cu încălcări ale legii, cel puțin în ce privește prezența unui general în activitate într-o delegație politică, am mai menționat și vom reveni cu detalii când ne vor fi furnizate răspunsuri oficiale de la MApN și Guvern. Cum a ajuns gl.mr. Cristea indispensabilă (ca izmana, ar spune unul mai hâtru) pentru Guvernul României și generalul său?

În august 2017, după valul de treceri în rezervă, Paula Cristea a amenințat și ea cu pensionarea. A fost mai mult un strigăt de frustrare al celei care șefa serviciului misiuni externe din Statul Major General. Ministrul Țuțuianu îl împuternicise locțiitor al sefului Directiei personal si mobilizare/ DPM din SMG pe col. Vasiliu Adrian. Paula era, însă, convinsă că funcția fusese inventată pentru ea. A intervenit Ciucă și a soluționat problema „promovând-o” șefă peste cabinetul. Așa a început povestea de prietenie a celor doi. Funcția pe care presta Paula (la cabinetul lui Ciucă) nu exista, iar în acte tot la DPM era încadrată. Ce a urmat este deja istorie. În câteva luni Paula Cristea a fost numită locțiitor în locul lui Vasiliu și a fost avansată la gradul de general de brigadă, deși nu a îndeplinit nicio zi atribuțiile funcției care i-a deschis drumul spre stele. Dacă era isteț Dragnea mergea la meditații cu Ciucă, îi spunea Nicușor cum să folosești în interes personal subordonați încadrați în alte funcții.

Tot membru al PNL și tot fost general (amiral mai exact) este și actualul primar din Constanța, Vergil Chițac. Fost comandant al Academiei Navale, fost membru al Partidului Comunist Român și fost profesor al celebrilor Mazăre sau Nicușor Constantinescu. Totuși, cel mai important student al lui Chițac a fost Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere singura firmă care apărea în Planul Național de Redresare și Reziliență. Având în vedere că negocierea era făcută pentru 500 mil. euro rămâne de urmărit câți bani va primi Comănescu prin PNRR. „Nu neg că Gabriel Comănescu mă susține” declara amiralul din fruntea Primăriei Constanța, dar „mă susține moral”. Probabil Vergil era cu moralul praf și avea nevoie de susținerea unui investitor important.

PNL nu este însă la primii generali pe care îi aduce în Guvern sau politică. Corneliu Dobrițoiu, gl.lt. (rz) a devenit secretar de stat la o lună după trecerea în rezervă, iar câțiva ani mai târziu ministru al apărării. Așa că nu trageți în Ciucă! Nu de alta, dar el a mai ordonat cândva „Foc!”

Partidul antisistem, anti-orice și pro-proteste, AUR are cei mai mulți ofițeri în Parlament. Prezențe insolite și care dau culoare unui Parlament toropit de plictiseală. Dacă au sau nu contestările la adresa ofișerilor AUR bază reală rămâne la latitudinea opiniei publice și eventual a organelor abilitate să se pronunțe. Noi doar notăm că gl. (r) Mircia Chelaru a fost nu doar șef al Statului Major General, dar și „coleg” cu ministrul Dobrițoiu în dosarul „case pentru generali”. Amândoi au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Curând ajunge dosarul penal superior celui profesional pentru intrarea în Parlament. 

Tot pe listele AUR au intrat în Parlament și deputații-militari Nicolae Roman și Francisc Tobă. În ce-l privește pe gl.mr. (r) Roman acesta a comandat un batalion în zona Timișoara în perioada 17-20 decembrie 1989, dar are certificat de revoluționar și a făcut parte din FSN. Așa că a rămas pe mai departe membru al grupului AUR în Camera Deputaților. Alianța s-a lepădat, însă, de Francisc Tobă. Legăturile sale cu represiunile din decembrie 1989 de la Sibiu par să fie trainice, deși asta nu l-a împiedicat să fie deputat din partea PDSR în perioada 1992-1996 și consilier al lui Adrian Năstase.

PNL a descoperit funcția de „general-manager” 

Militarii, dar mai ales generalii, au posibilitatea accesării unor funcții bine remunerate după trecerea în rezervă. Pensioara aia mică trebuie completată cu venituri pe care sectorul privat le poate asigura cu generozitate. Uneori „sectorul privat” e mai mult al statului, dar asta e doar o întâmplare. PentruPNL și PSD statul e un fel de companie în care își promovează rudele și acoliții.

Gl.lt. Laurian Anastasof a fost șef al Statului Major al Forțelor Aeriene din decembrie 2013 până în octombrie 2017, când a fost schimbat, intempestiv, din funcție de cel mai capricios ministru al apărării Mihai Fifor. Era o perioadă în care Ciucă încerca să scape de orice opoziție internă privind achizițiile, pline de semne de întrebare, pe care le susținea cu pasiune. Anastasof a avut lipsa de inspirație să nu avizeze favorabil achiziția sistemului Patriot, o decizie care a produs consecințe neplăcute pentru el. Ulterior a fost reabilitat, după plecarea lui Fifor, iar în perioada în care Ciucă se juca de-a politica și armata în același timp, a condus chiar Statul Major al Apărării. Instalat la conducerea IAR Ghimbav în septembrie 2020 pentru un interimat de maxim 4 luni, Anastasof este încă director general al companiei. 

Pe 30 decembrie 2021 a fost numit director general al Romaero S.A., gl. (rz) Ștefan Dănilă. De perioada în care Dănilă s-a aflat la conducerea SMG se leagă ascensiunea către vârful armatei a lui Nicolae Ciucă. Imediat după instalarea lui Dănilă Ciucă a fost promovat comandant de divizie pentru ca în cele din urmă să-l înlocuiască în funcție. Pe cei doi îi leagă și modul în care au fentat sistemul pentru a putea fi numiți în funcția cea mai înaltă din armată. Ciucă a stat doar 9 luni șef al Forțelor Terestre și apoi 3 luni locțiitor al șefului Apărării, dar a îndeplinit aproape 3 ani funcția de comandant de divizie. Dănilă în schimb a ocupat 18 luni funcții echivalente comandantului de brigadă (general cu o stea) și alte 3 luni o funcție înființată special pentru el, locțiitor al șefului Apărării. Doar că se tot vehicula o relație de rudenie cu familia Băsescu, zvon ce susține modul cum a reușit să sară peste eșaloane.

Practic ultimii 3 șefi ai Apărării, Dănilă, Ciucă și acum Petrescu au fentat sistemul și au eludat normele pe care altfel orice ofițer din armată trebuie să le respecte. Bine, mai puțin generalii, ei sunt deasupra armatei. La fel cum sunt și alți generali care aveau ca sarcină protejarea statului român și a armatei, dar ei își pregăteau terenul pentru posturi bănoase în companii civile. Gl.(r) Savu Gheorghe, fost șef al spionajului militar, astăzi director al Damen România (ăia cu corvetele) este doar un exemplu, însă, lista generalilor care au trădat armata pentru politică sau bani este destul de lungă.

În ce-l privește pe Dănilă, acesta a fost numit pentru 4 luni la „comanda” Romaero S.A., dar probabil îl vom găsi acolo și peste 3 ani. Atâta timp cât Ciucă și ai lui sunt la butoane nimic nu-l mișcă. De reținut că după trecerea în rezervă Dănilă a fost vicepreședinte al TID Group S.A. o companie care oferă servicii de „consultanță în management și dezvoltarea afacerilor.” În realitate întreaga activitate a companiei este concentrată pe analiza „informațiilor din surse deschise”. OSINT este prescurtarea pe care o folosește întreg etajul 3 de la SRI. Mai exact, monitorizează persoane sau subiecte de interes la cererea sau în beneficiul unor terți. 

În jurul nostru lumea se transformă. Unele popoare aleg să protesteze, altele simt chiar un sentiment sinucigaș de mândrie în smerenia cu care acceptă limitarea drepturilor fundamentale. Noi rămânem consecvenți și fideli destinului implacabil. Acceptă, chiar cultivăm, lideri care se dovedesc mincinoși și lipsiți de caracter. Indivizi care se prosternează la porțile Occidentului și ne vând pe un pumn de dolari sau o poziție efemeră. Nimic nu ne clintește din letargie și somnolență, cum nimeni nu ne oprește să ne adulăm liderii. Chiar și atunci când pun biciul pe noi.