Așa cum nu am descoperit vreun miting organizat de musulmani ca protest la adresa islamiștilor care au înjunghiat bebeluși în sudul Franței. Sunt chiar curios, în weekend va fi vreun miting musulman prin care va fi afurisită execuția publică a suporterilor suedezi?

Mi se tot spune să nu generalizez dar... cum să nu fac asta?! Hamas, ISIS sau talibanii, cum au apărut, din neant? I-a pus „la butoane” în țările lor Buda, Dumnezeu ori Allah? Au ieșit din crăpături și „uite dom-le, nu am mai putut să-i scoatem de-acolo”? Sigur că nu. Au fost aleși, ca și Hitler sau Putin ori tolerați, ca și Groza sau Ceaușescu.

Nu există doar „vină individuală”. Masele i-au ridicat, masele au ales așa. D-aia nu mai merg lucrurile pe planeta asta, ne-am obișnuit să ne lepădăm repede de responsabilitate. Pentru orice ni se-ntâmplă este vinovat ăla de tocmai l-am călcat cu mașina. Nu avem salarii bune? Este de vină americanu. Nu avem autostrăzi? Este de vină rusu. Nu avem bani de iphone? Fir-ar al dreac de vecin împuțit.

Să nu generalizez! De ce?! Palestinienii sunt la fel de vinovați ca și Hamas. Israelienii sunt și ei vinovați pentru că Bibi. Ce-i aia, „a nu se confunda”?! Unde sunt banii dați de UE (sau alții) pentru dezvoltarea infrastructurii Palestinei?! În rachete artizanale împrăștiate prin tunelurile de sub Gaza. Cine a permis asta? Unde erai, tu, palestinian, când ai văzut că milioanele dispar în neant, nu în spitale? Ai făcut vreun miting?! 

De ce ai emigrat în Occident dacă tot îți pasă atât de mult de cauza ălora de acasă? Nici măcar limba nu ai învățat-o. Și oricum urăști cultura locală, altfel nu te-ai înflama tot când, pe 25 decembrie, băștinașul occidental spune „Crăciun fericit”. Gău hom la voi fraților dacă nu vă place. 

Cazurile Erdogan sau Orban. Poate ar fi timpul ca aceste țări să se decidă. Cu NATO sau cu RuZia, ori Iran sau Hezbollah. Cum mai poate cineva din Occident să aibă încredere în cele două state, în caz de conflict?! Cum? Și apoi, cei doi iubitori de ruși au ajuns șefi peste națiunile lor datorită extratereștrilor? Nu! Cetățenii lor i-au uns/acceptat/tolerat drept baștani. Cum aș putea, ulterior, să nu generalizez, gen „poporul turc nu este Erdogan”? Dar ce este? ONU?  

Turcilor, ungurilor, militați zile și nopți (nu știu cum naiba reușiți să vă mai și înmulțiți) împotriva imperialismului american dar nu ați citit măcar o singură carte despre comunism, nu ați petrecut o singură sărbătoare sub gloanțe, habar nu aveți ce înseamnă cuvântul „canal”! I-ați pupa-n c... pe ruși un mileniu, fără oprire, doar-doar o să mai aveți garanția unui selfie cultural prin Bali! La asta se reduce democrația pentru voi. 

La noi la fel, sigur, păstrând proporțiile. Că nu o să îndeplinim nici o reformă din PNRR este vinovată doar clasa politică? Ce convenabil. Nici vorbă, toți suntem de condamnat. De fapt, i-am lăsat să fure ca să palmăm și noi câteva resturi. Noi am șutit individual, ei au ciordit colectiv. Și invers. Ne-a păsat? Nu. I-am votat în continuare. Și o să-i mai votăm. Apoi iar o să ne indignăm la televizor, sau aiurea, pe rețelele sociale. Ca să ne simțim individual mai bine halind caviar cu hamburger în mijlocul Occidentului decadent (și colectiv) de la Milano, Paris...

Apropo de rețelele astea... „sociale”. Aproape că nu există mizerie mai mare. Noroc că s-au inventat, altfel descreieraților democrației de tip nou nu li s-ar fi permis să „scrie” cu emoticoane nici măcar pe peretele vreunui wc de curte interioasă din rărunchii Bărăganului. Și nu, nu există cu adevărat meseria de „creator de conținut”. Este doar o iluzie promovată de psihiatrul ăla german de-a inventat „scara IQ”. 

De exemplu, tolerăm (colectiv!) personaje precum Șoșoacă și Simion dar linșăm personaje precum puștiul ălaa... Gheboasă. Cum, l-am uitat deja?! Dacă ni s-ar prezenta la HR nu l-am angaja pentru că deh, culoarea... Și e și prea tânăr, nu are experiență. Doamneee, câtă ipocrizie! Câtă răutate mai putem duce, câtă ură?? Ne preocupă soarta bătrânilor și a bolnavilor de cancer dar nu ne setăm neam o donație de doi euro la sms pe termen nelimitat. Doar când este vorba de votat la survaivăr, nah? Sau poate când se filmează de Revelion și luăm forma sticlei la cumpăna dintre ani. Apoi vomităm multinațional, ascunși prin birourile răvășite de orgii imaginate timp de un an în timbildinguri rasiste.

Că tot am pomenit mai devreme de democrație... oamenilor a început să li se pară că democrația este un drept divin. Ei bine... nu. Este o obligație. O obligație pentru care trebuie să lupți (la propriu) zi de zi. Și știți care-i culmea? Democrația este un concept colectiv, nu individual. Aaaa, asta nu se pune când TREBUIE să aruncăm anatema, nu-i așa? 

Dar să nu generalizăm...