Putler a uitat să spună măritei audiențe, dar și rușilor care-l urmăreau la televizor, că după 30 de ani de la căderea URSS, Occidentul (Uniunea Europeană) a ajuns la performanța de a cumula 75% din investițiile străine directe ce au intrat în Rusia. Mii de companii mari din toată lumea occidentală au generat 5 milioane de locuri de muncă (12% din forța de muncă din Rusia) și aproape 40% din PIB-ul țării pe care o conduce Putler. Multe state din Europa de Est nu au avut norocul să fie „atacate” cu o asemenea forță financiară. De Occidentul decadent, evident.
Și retrași, și cu banii luați
După declanșarea invaziei din februarie, aproximativ 1.000 de companii internaționale s-au retras din RuZia. Acestea au lăsat în urmă active care valorau, în total, sute de miliarde de dolari. Haideți să luăm câteva exemple. Auchan, Renault şi TotalEnergies au avut în RuZia aproape 700 de companii mixte, cu peste 200.000 de angajaţi. De asemenea, companiile British Petroleum, Shell și Exxon au pierdut acolo 17 miliarde de dolari, 23 miliarde de dolari, respectiv 5 miliarde de dolari. Plus 3.500 de angajați ruși care au rămas pe drumuri. Și americanii de la Whirpool au investit, pardon, atacat, RuZia cu o investiție, Pfizer, germanii de la Bayer și Eli Lilly la fel, cu fabrici de medicamente împotriva cancerului sau diabetului. Lista poate continua cu Renault sau Volkswagen care au investit și ele acolo 2 miliarde de euro. La fel, mii de angajați din industria auto și-au pierdut locurile de muncă.
Finanțele și oculta occidentală
Haideți să dăm o raită și în sectorul bancar european. Băncile din UE au avut o expunere de 156 de miliarde de dolari în RuZia, arată un studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), citat de prestigiosul think -tank Bruegel. Iar băncile americane au acolo (sau au avut) 40 de miliarde de dolari.
Una peste alta, dintre ţările Uniunii Europene, sunt câteva foarte „înverșunate” pe țara lui Putler. Franţa a băgat în RuZia 51 de miliarde de dolari, Italia, 28,6 miliarde de dolari şi Germania, 23,7 miliarde. Deși acum rușii vor să o scufunde, Marea Britanie a investit acolo 19 miliarde de dolari. În top mai sunt Olanda, cu 17,6 miliarde şi, culmea, Suedia cu 14 miliarde de dolari. Bani la care alte țări abia pot visa.
Energia, „furată” de Occident
În ultimii ani, Rusia a exportat către Europa între 130 și 170 miliarde de metri cubi, anual. Un calcul simplu, numai pe ultimii 5 ani, ne arată că am plătit către RuZia, numai pe gaz, peste 260 miliarde de dolari (la un preț mediu de 300 USD/mc gaz, până în ianuarie 2021). Dacă punem la socoteală noile prețuri pe care Putler însuși le-a stabilit pentru acest an, RuZia va câștiga numai în 2022 (!) cam 330 miliarde de dolari din exporturile de energie. Pentru petrol și gaze, la un loc.
Sclavii ruși și... adevăratul stăpân
Vladimir Putin a dat de înțeles și că Occidentul (la comanda Americii) vrea să-i transforme pe ruși în sclavi. Așadar, nivelul de trai al rușilor nu este unul tocmai strălucit. Corect. Potrivit Atlantic Council, nivelul de trai din Rusia a scăzut cu 11% în ultimii șapte ani. Valoarea PIB-ului general al țării a coborât de la 2,3 trilioane de dolari în 2013, până la 1,5 trilioane de dolari în 2020. La capitolul „PIB pe cap de locuitor”, Rusia se află pe... locul 129 din 176 de țări. Ca să vă faceți o idee, Polonia este pe locul 45, iar România și Ungaria pe 68.
Numai că asta nu se „datorează” Vestului. Tu, Putler, ce ai făcut cu banii încasați din exporturile de energie, mii de miliarde de dolari? Unde i-ai investit? Ai eliminat corupția? Bunăstare nu înseamnă să organizezi un campionat mondial de fotbal și un circuit de Formula 1 cu sume de-a dreptul astronomice. Bunăstare nu înseamnă să „organizezi” bănci care au finanțat aproape exclusiv afacerile oligarhilor.
Însă Putler nu va pomeni niciodată despre toate acestea. Și nici iubitorii de ruși de pe la noi nu vor recunoaște că adevăratul stăpân al „sclavilor” ruși este chiar Putin. Ca orice „țar” care se respectă.
(Surse: Reuters, Digi24, Bursa, Curs de guvernare, Spot Media, Știre9)