Armata a fost de multe ori adusă în discuție drept garanție a disciplinei, integrității și onoarei. Sunt argumente pentru care, în toate momentele grele ale unei națiuni, privirile se întorc către Armată ca ultim bastion al speranței. Este motivul pentru care militarii ar trebui să fie exemple de probitate profesională și morală. Haina militară nu este însă garanție pentru nimic atâta timp cât cel care o poartă nu se ridică la înălțimea importanței sociale și a încrederii pe care poporul i le acordă. Niciun cadru militar, activ sau în rezervă, n-ar trebui să-și permită compromisuri de la o conduită morală ireproșabilă.  Nici măcar atunci când interesul personal se aliniază cu cel al partidului pe care îl servește. Cadrele militare, active sau în rezervă, sunt în serviciul națiunii, nu al partidelor și intereselor politice.   

Schimbări trecute cu vederea de media

„Nimeni nu mișcă în front” a fost sintagma prin care eram informați, pe la mijlocul lui decembrie (17.12.2020), de revocarea lui  Dan-Cătălin Vatamanu din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM),  printr-o decizie a premierului interimar, general (rz.) Nicolae Ciucă, după scandalul de la rabla pentru electrocasnice. Știrea nu a produs mare interes atâta timp cât Ciucă însuși este implicat în programul „rabla pentru electrocasnice” al Statelor Unite. Doar că el cumpără din bugetul național, la care speră să primească acces nelimitat într-un viitor cât mai apropiat. Și uite așa, printr-un program global „rabla” am ajuns să cumpărăm avioane de luptă fabricate în urmă cu aproape jumătate de secol și să „investim strategic” miliarde într-un sistem Patriot destinat apărării împotriva cormoranilor care invadează ticălos zonele limitrofe Deltei. După ce va fi „uns” premier vor urma achiziții importante, începând cu USS Arizona (recuperat după Pearl Harbour) pentru Forțele Navale și un zeppelin pentru Forțele Aeriene. 

Aiurea! Îl preocupa pe Ciucă situația mediului înconjurător cam cât era interesat Iohannis de Orban premier. În fapt știrea completă ar fi trebuit să menționeză că noul preşedinte al AFM,  Ştefan-Andrei Cazacu, este „omul de casă” al președintelui Consiliului Județean Iași, fostul ministru al mediului, Costel Alexe. Vatamanu, vicepreședinte PMP Mehedinți, a ocupat vremelnic funcția doar pentru că PNL avea nevoie de susținerea partidului băsescian și le vindea iluzia înfrățirii de după alegerile parlamentare. „Decât” că PMP nu mai prezintă interes, iar protejații partidului președintelui trebuiau adăpostiți până nu apucau USR și UDMR acces deplin la administrația centrală. 

Traseul „specialistului” în fonduri de mediu Ştefan-Andrei Cazacu este demn de scenariu de film. În perioada 2014 – 2019, proaspătul președinte al AFM, era „consultant parlamentar” având o contribuție deosebită în monitorizarea calității aerului. Ștergea praful de pe tobă.  După instalarea lui Costel Alexe la conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) Cazacu, fost administrator al Societății Domeniul ARCA SRL (fondator Alexe însuși) devine consilier al proaspătului ministru. În septembrie 2020, Alexe este ales președinte al Consiliului Județean în urbea natală, iar ministru MMAP este numit, de către competentul domn Orban, Mircea Fechet, un alt ilustru necunoscut al domeniului. Încercați să lecturați CV-ul domnului Fechet, dar fără să clipiți, se termină repede. Cu Fechet ministru, Cazacu este numit secretar de stat în locul lui, pentru ca în cele din urmă, viziunea domnului Ciucă să-l transfere președinte al AFM. Pe scurt, ministerul cu cele mai multe probleme, cu proceduri de infringement în domeniul mediului privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului, este condus de niște nulități, pardon „somități” ale domeniului care se rotesc pe funcții. 

Declarații de avere „cu deranj”

Un minut zăbavă pentru a înțelege cum funcționează „compensațiile” în politică. În declarația de avere, semnată la 18.11.2020, Cazacu declară un împumut de 20.000 (două zeci de mii) lei acordat unui anume domn Alexe Costel. Dacă nu este fostul său șef, ministrul Mediului care l-a propus secretar de stat și într-un Consiliu de administrație la Administrație Naționale de Meteorologie (ANM), atunci Cazacu are o slăbiciune pentru prieteni cu numele Alexe Costel. Dar nu există dubii. Dacă în declarația de avere rectificativă depusă la 5.11.2020 de către deputatul Costel Alexe nu apare acest împrumut, același Costel Alexe, la aceeași dată depune o altă declarație de avere în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, unde recunoaște contractarea unor împrumuturi de la persoane fizice în valoare totală de ... 396.000 (treisutenouăzecișișase mii) lei, dar și o depunere de 446.000 lei la... PNL Iași. Pe scurt, Costel Alexe depune două declarații, în aceeași zi, la două instituții diferite, cu conținut diferit. De urmărit de unde restituie PNL Iași aproape jumătate milion de lei către Costel! Că omu’ trebuie să înapoieze împrumuturile în 2021. La fel de interesant ar fi de văzut cum reacționează Agenția Națională de Integritate la „deranjul” din declarațiile de avere ale lui Costel.

 

Recomandări pe bază de „talent și famiglie”

Ce este drept MMAP, împreună cu direcțiile și agențiile subordonate, reprezintă imaginea completă a „profesionalismului” românesc. De la ministru până la secretarii de stat, de la conducerea unor direcții la șefi de serviciu din interiorul acestora, de la AFM la Consiliile de administrație, totul este guvernat de interese personale și parfum de corupție. Am mai scris despre modul în care „Dorina și cu Nelu” au grijă de calitatea aerului și prosperitatea unor firme străine sau despre cum Brezuică (un alt președinte al AFM) era la rândul său îngrijorat de soarta deșeurilor de prin Europa motiv pentru care ne-a umplut țara de gunoaie.  Au mai scris și alții cum fata unui primar de prin vestul țării a ajuns șef de serviciu pe la Arii Protejate fără să aibă măcar habar că era forba despre alte „arii” și alt gen de „protecție”. Totuși, doamna Natalia Savu, că despre dânsa e vorba, a recunoscut candid „nu știu nimic, dar promit că mă voi informa”. Natalia nu este singura benefciară de „burse speciale”. 

Teodora Metiu, consilier al ministrului Mediului, este specialistul acestui minister care participă la ședințele Consiliului de administrație al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului din  Bucureşti, într-un domeniu pentru care o recomandă doar… talentul și famiglia. 

Tot la mijloc de luna cadourilor a avut loc o procedură, pe cât de lipsită de transparență pe atât de suspectă, prin care doamna Cosmina Rada Crăciun a fost „adăpostită” director adjunct al Direcției Accesare Fonduri Externe a MMAP. Ocolindu-se elegant cadrul legal, într-un simulacru de examen și în lipsa oricărei proceduri concurențiale, doamna a primit un post pe măsura experienței acumulate. În ultimii 15 ani Cosmina a fost director de cabinet sau consilier personal al unor demnitari care s-au ocupat personal de liniștea profesională a domniței. Motiv pentru care proapăta director adjunct este de foarte mulți ani membră a consiliului de administrație al Institutului de Cercetări Delta Dunării și Administrație Naționale de Meteorologie (ANM). La ANM este colegă de consiliu cu la fel de proaspătul președinte al AFM, Andrei Cazacu. Compunerea consiliilor de administrație ale diferitelor agenții din subordinea sau responsabilitatea MMAP  ar merita o investigație separată. Vom lăsa alt material să ne explice competența, atribuțiile și impactul celor care de foarte mulți ani adună sume importante din consilii de administrație pe zone despre care habar nu au cu ce se ocupă.  

Așadar, în ce-l privește pe fostul ministru Alexe Costel, nimic nu e întâmplător. Doar ce am aflat că de la „rabla pentru electrocasnice” la „tabla pentru nevoi casnice” e o distanță pe care încearcă să o acopere DNA. Poate acoperă DNA și distanța până la dna Crăciun și expertiza multidimensională împrăștiată prin Consilii de administrație.