Generalul vorbelor goale

Venirea unui militar la Palatul Victoria începe să dea rezultate. Puțini au fost cei care i-au acordat credit comandantului de oști care a condus militarii români în prima bătălie post-război. Dar, iată, realitatea vine să le contrazică scepticismul. „Domnul general guvernează”... și nu oricum. O face conștiincios, în formație, respectând cadența de 118-120 pași pe minut. 

„Starea de alertă este, alături de limitările legale şi legitime ale libertăţilor cetăţenilor, pe o perioadă restrânsă, la fel de importantă ca şi nevoia de prezervare a drepturilor şi libertăţilor care dau esenţa statului democratic...”. Dacă nu-ți dau lacrimile când vorbește Ciucă (mai des citește, că altfel îl strânge cravata) înseamnă că ești total lipsit de sensibilitate. Nicușor este de o bogăție intelectuală inestimabilă. Te trec fiori când afli că există „limitări legitime ale libertăților”, dar el se luptă să asigure „prezervarea” lor! Să nu se împrăștie libertățile prin curtea Guvernului.

După ce a controlat cum stă treaba cu ouăle pe plaiurile natale ale șefului său de partid s-a gândit că a venit momentul confrutării cu temutul Omicron. S-a asigurat mai întâi că toți românii sunt evacuați de pe câmpurile de bătălie și a trimis personal un avion în Africa de Sud. Ar fi aranjat și o escortă de F-16 Falcon, dar stăm prost cu motorina de la o vreme. Prin urmare, Optimus Prime al României s-a avântat în luptă dispus la sacrificiul suprem: să i se răcească gogoașa între două conferințe de presă.

"După consultarea cu specialiştii din domeniul sănătăţii şi al situaţiilor de urgenţă, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja ţara noastră de o evoluţie nedorită" ne-a anunțat plin de importanță Optimus Prime. 

Astfel, la zece zile după ce varianta Omicron a fost confirmată în Europa și aproape o săptămână de la repatrierea românilor din Africa de Sud reacționează și Ciucă. Adună, duminica la prânz, un grup de prieteni / colaboratori pentru un „brunch” la Palatul Victoria. După 4 ore de discuții încrâncenate a ieșit și pachetul de măsuri care să limiteze impactul noii tulpini asupra României. 

Măsurile, vitale pentru liniștea națiuni, au fost imediat „legiferate” printr-o decizie a Comitetul Național pentru Situații de Urgență condus de inepuizabilul Ciucă. În România drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt suspendate/ limitate/ interzise de Guvern, de Arafat sau de diverse comitete și grupări de interese. Parlamentul are treburi importante, nu se coboară la nivelul verificării modului în care este respectată Constituția. 

Guvernarea sau cum să te faci că ești preocupat

În primul rând se va intensifica vaccinarea. Gheorghiță a primit ordin să fluture obligativitatea vaccinului cu abnegație și pasiune în speranța că tot mai mulți români cedează presiunii psihice. Dacă până la Delta era așa, mai pe „benevolență”, acum ritmul va crește, iar autoritățile sunt decise „să nu precupețească niciun efort” pentru atingerea țintelor de vaccinare. 

În al doilea rând, grupul de specialiști ai lui Ciucă a constatat că Omicron este îngăduitor cu cetățenii Uniunii Europene... plus încă alte multe excepții. Astfel, aceștia, mai ales cei vaccinați, au o relație aproape prietenoasă cu noua variantă și pot circula cu foarte puține restricții. Care restricții oricum se vor mai relaxa în următoarea perioadă. Vin Sărbătorile și nu ne oprește pe noi pandemia de la un vin și un grătar cu nașu’.

În cele din urmă, se va introduce (sau nu, că decizia e incertă) formularul care va limita drastic răspândirea Omicronului. Da, în sfârșit a fost analizată oportunitatea folosirii formularului de localizare a pasagerului (PLF). Nu chiar acum, că traficul e lejer și coronavirusul se deplasează cam fără chef. Mai întâi se va stabili o strategie de comunicare care „să implice toți vectorii de informare”.  

În Vestul Europei un formular similar este utilizat de toți cetățenii care intră în țară și se întâmpla asta de peste un an de zile. Este un element fundamental pentru desfășurarea anchetei epidemiologice. „Ce-i aia?” ar întreba candid Ciucă și Bode. La naiba, de anchete epidemiologice avem noi timp când stau 4-5 km de șosea neinaugurați, iar ouăle nu se dezvoltă fără mângâierea generalului?! Așa că, mai spre Crăciun se va definitiva formularul, strategia și coordonatorul național al campaniei de colectare, centralizare și prelucrare a PLF-urilor.

Asta după ce va fi inaugurată Facultatea de experți Covid-19. Este așa o harababură în legislația națională și europeană încât cel mai simplu ar fi să călătorești cu un consilier juridic lângă tine. Bine, ideal ar fi să ai și medicul de familie sau un cadru sanitar care să-ți facă repede un test. 

Abramburica era o glumă, Cîmpeanu e „adevărat” 

De testarea din învățământ Ciucă n-a mai avut timp să se ocupe, așa că se desfășoară sub atenta supraveghere a ministrului educației. Oricum nu făcea prim ministrul mare lucru, dar ne mai spunea o vorbă, trei inepții și la sfârșit își lua angajamentul că „nu va cruța niciun efort să fie bine, ca să nu fie rău”. 

Despre testarea elevilor, activitatea care intră în sfera acțiunilor sanitare profilactice, ne tot informează ministrul educației, Sorin „dottore” Cîmpeanu. O face cu atâta convingere încât ai spune că se și pricepe. Asta deși în timpul demonstrației de utilizare a testelor ministrul împrăștie în jur cu mărinimie probele de salivă colectate de la elevul care-l privea siderat. Probabil așa trebuie făcut, mai în eprubetă, mai pe jos, important este să marcăm momentul.

Fondurile necesare achiziţionării testelor au fost alocate Ministerului de Interne (pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Ministerul Sănătății nu are nicio implicare, responsabilitate sau apăsare. Pur și simplu este ignorat așa cum se întâmplă de când ne tot bântuie pandemia. Arafat, Ministerul de Interne și cel al Apărării sunt principalii responsabili de intervenții și vaccinare. Medicii doar să supravegheze să nu fugă cineva de la ATI, că poate scapă astfel cu viață.

Prin urmare, după trei luni de la începerea anului școlar și la ieșirea din valul 4 al pandemiei a început în România campania de testare a elevilor. În cele din urmă s-a reușit achiziția unui prim lot de 7 milioane teste pentru care s-au plătit peste 50 milioane de euro. Parte din dificila sarcină de furnizare a testelor, contra unor sume modice de câteva milioane de euro, a căzut pe umerii lui Cătălin Botezatu și Sile Cămătaru. În momente de cumpănă apar, întodeauna, adevărații „eroi”.

Punguța lui Sorinache

Au ajuns în școli teste vrac. N-au ajuns proceduri, precizări sau clarificări privind campania de testare. Nu este nici măcar obligatorie, iar majoritatea unităților de învățământ a optat ca testarea să fie făcută, de părinți, de două ori pe săptămână. Așa se face că săptămâna trecută foarte mulți copii, de la grădiniță până la liceu, s-au prezentat acasă cu testele în ghiozdan. De la clasica „Punguță cu doi bani” a lui Creangă am trecut la contemporana „Punguță cu două teste” a lui Cîmpeanu. 

În ceea ce privește comunicarea rezultatelor, există o singură regulă... face fiecare cum vrea. Unele școli solicită rezultatul doar dacă este pozitiv, altele, mai curioase, vor să le știe pe toate, că poate unele sunt neutre.  În tot acest timp nemulțumirile părinților și ale educatorilor sunt numeroase, dar elegant ignorate.  La familie nu ajunge un pachet sigilat, astfel că testele sunt compromise înainte de a fi utilizate. Și ce dacă? Sute de milioane de euro cheltuite aiurea, pe niște teste trecute din mână în mâna, ca operele populare anonime, dar care ajung să fie pe cât de scumpe pe atât de lipsite de relevanță.

Ministrul Cîmpeanu ne anunță cu satisfacția celui căruia abia i-a venit pe lume primul copil, că doar 100 de elevi sunt pozitivi, din cei 2,6 milioane testați, cadou de la Moș Nicolae. „Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia” ar exclama Iohannis trimițând bezele poporului de pe pârtia de... golf.  

O pandemie în care s-au cheltuit zeci de miliarde de către un stat iresponsabil care se face vinovat de moartea a mii de români. Nu doar cei care au fost declarați victime ale coronavirusului, dar și cei uciși din incompetență sau indiferență, cu cinism și impertinență. Niște politicieni care ne insultă cu fiecare apariție și care consideră că promisiunile lor valorează mai mult decât hîrtia din reclama cu maimuțoiul Zewa. Indivizi lipsiți de compasiune, empatie și integritate care mizează, an de an, pe memoria scurtă a populației. Asta până într-o zi când li se va cere decontul.