Năravul și Pielea/nu se schimbă 

„Ciuma roșie” (aka PSD), un partid imposibil de reformat, este formațiunea care dictează orientarea politică a României, indiferent dacă se află la putere sau în … așteptare. În fapt, deși controlează guvernarea, PSD utilizează pe mai departe retorica unui partid de opoziție. Se bucură de sprijinul unei importante părți a mass media și al majorității institutelor de sondare. Tot adevărat este că beneficiază și de incapacitatea celorlalte formațiuni de a-i amenința poziția de „cel mai mare partid din România”. PNL și USR nu pot, AUR și alții nu știu, iar câțiva nu vor. 

Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale, controlează pe mai departe IRES, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. În anul 2015, cu o săptămână înainte să fie anunțat oficial de Dacian Cioloș ca vicepremier și ministru al dezvoltării, Dîncu  a cedat IRES către Ovidiu Turcu, om de afaceri clujean fără nicio experiență în sociologie. În 2018, IRES a încasat de la PSD aproape 1 mil. euro, în 2020 de la ANCOM (aflat sub conducerea lui Grindeanu) 700.000 euro, iar anul trecut, doar de la instituții bugetare peste 750.000 euro. Practic profitul a crescut constant după ce Dîncu a ajuns în conducerea PSD. Nu știa să-și conducă afacerea sau e mai ușor prin intermediar?!

Manuela Ileana Pieleanu a fost comisar-şef la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, până când și-a descoperit pasiunea pentru Partidul Conservator. A fost, în fapt, biletul de intrare la Curtea de Conturi. Consilierii de conturi trebuie să aibă „studii superioare economice sau juridice, vechime minimă 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică” sau… să fie susținuți de unul din partidele aflate la putere. Legea e flexibilă și generoasă.

În iulie 2014 Manuela Pieleanu este numită consilier de conturi la Curtea de Conturi, în urma unei proceduri parlamentare intens contestată de opoziție. Salariul lunar încasat de „consiliera de cont”, străină de orice activitate financiară, a început de la 5000 euro și a evoluat constant. Doi ani mai târziu, în iunie 2016, prin decret semnat de președintele României „doamna comisar șef de penitenciare Pieleanu Ileana-Manuela din Ministerul Justiției” primește „gradul profesional de chestor de penitenciare”. Nu doar soțul e ubicuu prin studiorile de televiziune. Doamna Pieleanu se află simultan în două locuri, la Ministerul Justiției și la Curtea de Conturi. Cu alte cuvinte, deși „consilier de conturi”, soția sociologului a fost avansată general. Când soțul controlează un Institut de sondare care prestează vesel pentru cel mai mare partid suedez din România, imposibil nu există. 

Conform declarațiilor de avere, pe care doamna chestor-consilier de conturi este obligată să le completeze, în anul 2020 Avangarde a produs dividente de peste 3,6 mil lei pentru soțul-sociolog. A fost anul în care Pieleanu a estimat un scor de 33% pentru PSD la europarlamentare, având o eroare de peste 10 puncte, până la 22,5% rezultat final. Procentul s-a păstrat și pentru USR. Creditat cu maxim 13% de Avangarde, Uniunea a strâns 22,4%. 

În săptămâna anterioară Crăciunului 2021, PSD a comandat un sondaj. Tot reputatului comentator din platourile Antena 3. Pesemne le place mult generozitatea Avangarde. După ce și-a trimis angajații din „ușă-n-ușă” Pieleanu a furnizat un fericit rezultat care l-a suprins până și pe Moș Crăciun. Astfel, social democrații ar fi explodat la 39%, PNL se odihnea resemnat la 18%, AUR îi sufla în ceafă lui Cîțu cu 17%, iar USR, pedepsit de ieșirea de la guvernare, coborîse până la 10%. Unii, prea concentrați pe marile partide din mica noastră politică, nu au observat apariția, cu 4%, a unui partid despre care nu mulți români pot spune ce membri importanți are, PPU-SL. 

Felix culpa … două sondaje identice

Peste exact o lună este „aruncat” în luptă un alt sondaj. De data PSD este cotat „doar” la 35% intenție de vot, dar și PNL pierde un punct și se mulțumește cu 17%. La fel se întâmplă cu AUR care scade la 16%. Singurul care rămâne blocat este USL, la 10%. PMP surprinde cu un procent apropiat celui obținut la alegeri, 4%, la fel ca … PPU-SL. Înființat în decembrie 2021 Forța Dreptei adună, în mai puțin de o lună, 3%. În ritmul ăsta, până în 2024 sare de 100%. Adevărul este că PSD a renunțat fericit la câteva procente cât să „apară” un sondaj care să dea fiori PNL. Orban le suflă în spate și promite să mai „rupă”.

„Am întrebat 100 de români” dacă au auzit de PPU-SL, măsurat în ambele sondaje. În mod normal, dacă a auzit cineva, sigur a fumat de la Cîțu, pentru că PPU-SL nu există. În schimb, PUSL, Partidul Umanist Social Liberal, există și e pe… trend. Prin urmare, cum naiba a reușit acronimul unui partid care nu există să adune 4% în două sondaje? La fel cum un partid care nu a împlinit o lună de existență adună mai multe procente decât Pro-România!

De fapt e mult mai simplu. Sondajul din ianuarie 2022 este realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională/ CURS controlat, din 2017, de soțul deputatei PSD, Diana Tușa. 

Aflat, de peste 20 de ani, în diferite relații de colaborare cu Trustul Intact și Antena 3, Iosif Buble, „patronul” CURS, deține și site-ul stiripesurse.ro, prin firma sa European Business Enviroment. Diana Tușa este deputat din 2008. Primele două mandate au fost sub sigla PNL, cu o scurtă trecere pe la PDL, iar următoarele două pe listele PSD. A trecut la PSD, cu sprijinul lui Dragnea, în anul 2016, după eșecul încercării de a se „lipi” de PRU al lui Bogdan Diaconu, fost deputat PSD. 

Iosif Buble a contribuit la campania electorală a PSD cu 133.800 lei, împrumutând partidul cu alți 445.000 lei. În anul 2019, din CURS și știripesurse.ro, Buble a încasat dividente cumulate de peste 3,4 milioane lei, dublu față de totalul perioadei 2016-2018. Toate datele sunt disponibile în declarațiile de avere ale soției. CURS își are sediul pe strada dr. Iacob FELIX.  Ironie sau metaforă? 

Revenind, partidul care nu există, dar este creditat cu 4% intenții de vot, este al „fondatorului doctrinei umaniste” Dan Voiculescu, patronul Intact. Cel care a intenționat, încă de pe vrema întânirilor de la Grivco, să-l impună pe Iohannis premier. Președinte al partidului este Daniel Ionașcu, iar echipa include „refugiați” din toate partidele și sindicatele. Ramona Bruynseels, Doina Părcălabu, Dragoș Frumosu, Dorel Căprar sau Cornel Dobrițoiu sunt eminențele care reprezintă „doctrina umanistă”, descoperită de Voiculescu.

Două institute de sondare a opiniei publice, două povești de succes pentru cei care le controlează. Pieleanu și Buble au încasat sume parcă trase la indigo. De la 3,6 mil. lei primul, până la 3,4 mil. lei cel de-al doilea diferența este practic nesemnificativă. Amândoi au legătură cu PSD și „doctrina umanistă” a partidului Antena 3, motiv pentru care îi regăsim constant în studiouri împrăștiind înțelepciune, cu profesionalism. Amândoi au câte o soție pe care, într-un fel sau altul, conincidențele o promovează sau susțin în poziții publice. 

Nicio televiziune nu a comentat cu foarte multă atenție cele două sondaje. Ba dimpotrivă, s-a adus în discuție „trendul” ascendent și descendent, după caz. Ce naiba „trend” în câteva săptămâni? O țară în derivă, cu prețuri care pare că nu se mai opresc din creștere, cu decizii ale puterii care au scăzut nivelul de trai, cu un sector enegetic și o criză de securitate pe care Guvernul nu pare capabil să le gestioneze, asta este România. 

Un popor sărac, dar mulțumit

Pentru români, însă, situația actuală pare că nu produce disconfort și nemulțumire. Cele 4 partide care participă la guvernare (PSD, PNL, UDMR și PUSL) adună împreună 61% intenții de vot. Mai mult, șeful Guvernului care a înghețat salariile și președintele principalului partid din coaliție beneficiază de cea mai mare încredere din partea populației. 

Ciolacu și premierul sunt umăr la umăr, au amândoi încrederea a 27% din populație. Adică peste 6 mil. de români cred că cei doi sunt liderii de care România are nevoie. Unul are o diplomă de licență obținută în 2004 după ce a finalizat în 1995 studiile la o facultate neacreditată. Celălalt are o diplomă de doctor obținută cu o lucrare grevată de suspiciunea unui plagiat. Poporul român este tolerant, superficial și indiferent. Suntem o națiune comodă și indolentă. Totuși, ar fi dureros să acceptăm că 1 din 3 români este lipsit de cultură politică și ușor de manipulat.

Tot ceea ce fac sau declară politicienii, la guvernare sau în opoziție, este supus unui amplu proces de cosmetizare a adevărului. Pe de o parte e firesc. Într-o societate prin excelență mercantilă ambalajul este de multe ori mai important decât conținutul. Care conținut, ajunge lipsit de relevanță, se pierde sub valul de poleială strălucitoare. Cei care ne conduc, sprijiniți de cei care ne manipulează, au convingerea că poporul ăsta e cel puțin imbecil. Este singura explicație pentru nerușinarea cu care ne insultă, zilnic. Uneori chiar mai des.