Așadar, Dan Păsat este un politician român, emanat de fostul PD-L undeva la începutul anilor 2000. Numai că în 2013, cariera lui politică părea să se fi terminat brusc – DNA a obținut condamnarea acestuia la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. A mai decis plata a peste 1,8 milioane de lei, despăgubiri pentru contracte frauduloase cu statul. Unde? În Giurgiu, comuna Vărăști. 

Am spus „părea că s-a terminat cariera lui politică” pentru că, în 2020, a revenit în forță. Dan Păsat a poposit la Bucșani, tot în Giurgiu. Poate pentru că vorba aia, câinii din Giurgiu latră dar cazierul se mai uită. Poți fi și reabilitat. 

Dan Păsat a profitat că primarul în funcție s-a prăpădit la începutul acestui an și s-a instalat pe lângă viceprimarul Ionel Chivuleț. Nici nu a fost greu, având în vedere relațiile pe care le are la nivel de județ: poliție, politicieni de rang înalt, chiar foști miniștri. Dan Păsat a candidat ca „independent” susținut de PNL. Dealtfel, PNL nu a avut un candidat propriu. La urma urmei, alt partid care ne tot spune de ani și ani că luptă pentru... liniștea noastră.

„Lumea bună” și ciuma politică

Contractele de peste 1,5 milioane de lei, bani publici, atribuite în pre- și în campania electorală nu aveau cum să ajungă la cei „dedicați” fără o susținere serioasă din partea unor persoane suspuse. Dealtfel ca și „aprobarea” candidaturii unui personaj cu cazier la o funcție publică. Cine sunt personajele? Este arătat cu degetul fostul ministru al Energiei, Toma Petcu. Membru PSD, apoi ALDE, un liberal-socialist adevărat. Evident și reprezentant în conducerea PNL Giurgiu. Apoi, pe lista locuitorilor comunei se mai află și Andrei Alexandru, alt membru al PNL Giurgiu. Dacă vă întrebați cum rămâne cu „organele statului” în toată treaba asta. Ei bine, Viorel Polexe, comisar șef de poliție, nimeni altul decât șeful Serviciului de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Economică din IPJ Giurgiu, completează lista admiratorilor lui Dan Păsat. Sigur, aici mai putem adăuga consilieri PSD și PNL din Bucșani. Nimic anormal mai ales că primarul-cazier Păsat are și o baltă, la Hobaia. Deci nu se putea plânge nimeni de lipsa peștelui din ea.

Mai mult, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, între Dan Păsat și deputatul Andrei Alexandru există un istoric solid în materie de afaceri: SC PROD INVEST din Giurgiu, înființată în 2007. La adresa unde se află sediul acum se regăsește și firma de contabilitate care a întocmit raportul de venituri și cheltuieli pentru „candidatul” Dan Păsat. Sigur, doar o coincidență.

Fără număr

Un fost viceprimar al comunei Bucșani afirmă că Dan Păsat i-a oferit suma de 10.000 de euro pentru a deveni „inactiv” în acțiunile de contestare a candidaturii sale și nu numai. Obiceiul lui Dan păsat de a oferi diverse sume de bani este larg incriminat de mai mulți oameni din comună și din împrejurimi. Unii spun chiar că și susținătorii acestuia, cei importanți, ar fi primit sume de la 200.000 de lei în sus, lucru confirmat „la beție” de primarul-cazier. Aici instituțiile statului ar trebui să lămurească situația. Însă nimeni nu face nimic.

Un hectar de azi donezi...

O altă situație ciudată, care nu interesează nici măcar pe ANI, ține de declarația de avere a lui Dan Păsat. Acesta are în posesie 548 de hectare hectare de teren, agricol sau intravilan. Dintre acestea, peste 160 de hectare de teren i-au fost, nici mai mult nici mai puțin, donate! Toate, în 2019, se pare un an deosebit de bun pentru donații. Până în acel an s-a descurcat mai greu, doar cu terenuri primite în urma unor moșteniri sau sentințe civile. A cumpărat doar doar 0,29 hectare din totalul de 548! 

Bine, DONAȚIA este un cuvânt des întâlnit în declarația de avere a lui Dan Păsat. A mai primit și 8 „spații comerciale/de construcție”, după cum sunt catalogate în act. Din nefericire stă prost la mașini, are doar 3 rable și 2 remorci, toate primite moștenire. Presupunem însă că nu mai contează prea mult, îl poate plimba poliția economică de la o tarla la alta. 

Într-un episod viitor vă vom povesti ceva extrem de important: reacția instituțiilor statului la tot ce are legătură, în Justiție, cu Dan Păsat. Sperăm să avem și reacția PNL.

 

Click aici pentru partea I