Acest aspect este tot mai evident pe zi ce trece, însă ceea ce nu se ştie este faptul că, odată cu funcţia preluată de „doamna preşedintă”, au fost promovate, la pachet, mai multe „personalităţi” din arhicunoscuta regiune „Mărginimea Sibiului”, o zonă pitorească pentru care toţi avem un respect considerabil deoarece este reprezentată de oameni destoinici.

Mai nou, când vorbim de Consiliul Judeţean Sibiu, tuturor ne zboară gândul la expertul jurist Radu Răceu - fiul unui „finanţist”, Opriş Ştefan – naşul unui „finanţist”, familia Răcuciu – apropiaţi de nişte „finanţişti”, familia Domnariu – cel mai tare „finanţist”, dar mai ales Daniela Cîmpean – „angajata” celui mai tare „finanţist”.

Nu mai este niciu secret că, Daniela Cîmpean, după preluarea funcţiei, şi-a făcut o echipă demnă de ... oraşul Sălişte, că doar şi ea a fost avocata oamenilor de afaceri din această „urbe”.

Însă afacerea de succes a demarat în 2016, când omul de afaceri Ioan Domnariu, celebru pentru afaceri cu balastiere şi trasport (TOTAL NSA Sălişte) dar şi fratele unui benzinar cu mai multe dosare penale, au primit sarcină să cumpere o firmă din domeniul construcţiilor: PROHART GROUP Sibiu. Evident, pentru a participa la licitaţiile organizate de fosta avocată a familiei Domnariu.

Banii publici, la cherem

De la o cifră de afaceri de câteva sute de mii de lei anual, Ioan Domnariu a adus firma PROHART GROUP Sibiu la vreo 30 mil. lei anual, din care îi rămân aproximativ 5 mil. lei profit din lucrări cu statul. Suma este considerată foarte mare în acest domeniu concurenţial, în care se câştigă licitaţiile cu un profit maxim de 4-5%.

Şi uite aşa au început contractele pe bandă rulantă pentru firmele lui Ioan Domnariu, care a mai înfiinţat o firmă complementară, tot în 2016, TOTAL NSA AG CONSTRUCT Sibiu, prin intermediul căreia preia contracte de drumuri, reabilitări spitale, şcoli, etc.

Este cunoscut că preşedintele CJ Sibiu „păstoreşte” o groază de primari din judeţul Sibiu, care, vrând-nevrând, au trebuit să atribuie contracte către firmele lui Ioan Domnariu. Ca să vă faceţi o idee, începând cu debutul mandatului Danielei Cîmpean, firmele lui Ioan Domnariu şi-au atribuit contracte cu statul de aproximativ 400 mil lei, însă acestea au devenit şi furnizorul monopolist de materiale de construcţie şi subatreprenor dedicat pentru alte firme cu renume, un exemplu fiind cel al holdingului STRABAG (firmă despre care se ştie că ar fi deţinută de un oligarh rus).

Cu toate acestea, n-ar fi nicio problemă dacă o firmă locală ar prelua contractele din judeţ, dar prin toate aceste contracte sunt tot felul de probleme care ridică semne de întrebare dacă la Consiliul Judeţean Sibiu se mai interesează cineva de banul public.

Spre exemplu, drumul Slimnic-Păuca în care s-au investit peste 100 mil. lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la care s-au adăugat vreo 19 mil. lei în plus faţă de momentul în care s-a semnat contractul (poate ne spune „doamna preşedintă” cine a semnat suplimentările de contract), s-a surpat după câteva luni de la inaugurare.

Recepţia lucrărilor efectuate de STRABAG (din care, o mare majoritate a banilor au fost încasaţi de TOTAL NSA din postura de furnizor principal de materiale şi care a stricat drumul de acces dintre Autostrada – Apoldu de Jos – Ludoş – Gusu pentru că, pentru a reduce costurile de transport şi maximiza profitul, a încărcat peste limita legală autobasculantele), s-a făcut în februarie 2021, iar din acel moment problema surpării drumului este muşamalizată.

Doamna „preşedintă” a încercat chiar să redirecţioneze vina pe nişte aşa-zise „ploi abundente” care au generat alunecări de teren, fiind întocmit chiar un deviz estimativ de către proiectantul DP CONS privind „refacerea infrastructurii rutiere afectate în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase pe DJ 107 B km 33+280 - 33+457", deviz în valoare de 5.700.000 lei.

Interesant faptul că, lucrarea se află în perioada de garanţie, iar pentru tronsonul de drum era blocată o garanţie în valoare de de 2.886.000 lei, iar în luna martie 2021, după ce a aflat de gravitatea situaţiei, Daniela Cîmpean s-a grăbit să elibereze 70% din garanţia stabilită, restituind antreprenorului aproximativ 2 mil. lei.

Acum nu ştim exact cine se face vinovat de situaţia creată, Daniela Cîmpean care a returnat garanţia deşi ştia de problemele din zona respectivă, sau de proiectantul DP CONS care a estimat lucrările la peste 5 mil. lei ştiind că fondurile care vor veni pe „situaţii de urgenţă” vor fi foarte uşor de „tocat”.

Contracte în cascadă

Din relaţia directă cu Daniela Cîmpean, Ioan Domnariu a beneficiat de contracte cu CJ Sibiu de aproximativ 50 mil. lei – „Reabilitarea, modernizarea și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, judeţul Sibiu” (14.498.540,60 lei - PNDL II), „Modernizare, extindere şi dotare a UPU din cadrul SCJU Sibiu" (6.212.528 lei), „Reabilitare termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu - Dispensar" (3.028.029,59 lei) şi „Reabilitare termică a unor clădiri din cadrul SCJU Sibiu" (18.9321.825 lei), ultimele trei fiind finanțate prin fonduri comunitare.

Atribuirea contractului de lucrări „Reabilitarea, modernizarea  şi echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, judeţul Sibiu", către asocierea câștigătoare TOTAL NSA AG CONSTRUCT SRL Sibiu - PRO HART GROUP SRL Sibiu a fost amplu contestată de către NV CONST Şelimbăr prin invocarea nerespectării condițiilor de participare, însă acesta din urmă şi-a retras contestația, înțelegând foarte bine faptul că dacă va continua își va „semna condamnarea” în relația cu autoritățile publice judeţene.

După ce a atribuit contractul de reabilitare către firmele lui Ioan Domnariu, Daniela Cîmpean şi-a dat seama că-i mai trebuie alte 7 mil. lei, pe care nu îi poate asigura din bugetul local şi a început să facă diligenţe pe la minister să obţină fonduri, care, nu prea sunt dispuşi să le asigure, în condiţiile în care, ţi-au garantat ani întregi fondurile necesare şi pe care nu ai fost în stare să le foloseşti pentru scopul prevăzut.

În anul 2018, contractul privind realizarea lucrărilor la obiectivul menţionat a fost adjudecat de asocierea CONSTRUCŢII SA Sibiu - SFERA CON (proiectant), însă a fost reziliat în iunie 2020, pe fondul capacității operaționale şi economice tot mai limitate a constructorului.

Odată cu rezilierea contractului de execuție, conducerea CJ Sibiu a demarat procedurile de actualizare a documentației tehnice, fiind încheiat contractul nr. 12452/31.07.2020 tot cu societatea SFERA CON, de data aceasta proiectul aproape „copy-paste” a ieșit cu 7 mil. lei mai scump.

Pentru a „confirma” valoarea majorată a investiției a fost implicată şi societatea ALLBIZZ SRL Sibiu – firma doamnei arhitect şef al CJ Sibiu - Argentina LAPOŞI – OANA, care a transferat administrarea societății către tatăl său, odată cu numirea sa în funcția publică. 

Probleme au fost şi în cadrul contractului „Modernizare, extindere şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu" care a fost supus unor verificări din partea autorităţilor centrale abilitate în legătură cu o „suspiciune de fraudă”, fiind astfel blocată atragerea fondurilor comunitare destinate modernizării infrastructurii medicale.

Avere la secret?

De fiecare dată când vorbim de astfel de „afaceri” ne gândim ce ar avea de câștigat „doamna președintă” din favorizarea firmelor lui Ioan Domnariu.

Poate să fie vorba de un apartament penthouse de lux pus la dipoziţie de familia Domnariu, în Piaţa Prahovei, unde s-a mutat de vreun an după ce s-a despărţit de soţul său? 

Poate să fie vorba de construirea unei case în Cisnădioara, pe un teren pe care Daniela Cîmpean insistă să-l ţină departe de ochii publici, încăpăţânându-se să nu-l includă în declarația de avere, aşa cum o obligă legislaţia în vigoare, deşi este proprietară încă din august 2020?

Probabil că doar cei 2 ştiu care este „foaia de drum” pentru astfel de afaceri, însă se vehiculează că urmează falimentarea DRUMURI ŞI PODURI Sibiu precum şi atribuirea unor contracte importante pe Programul „Anghel Saligny”.

Referitor la DRUMURI ŞI PODURI Sibiu, începând cu anul 2016, „subit” s-a defectat staţia de asfalt de la Şeica Mare pentru a putea fi cumpărate mixturi asfaltice prin intermediul VOX MARIS, o firmă de apartament deţinută de „celebra cântăreaţă” Gabriela Nistor, intermediara unor afaceri ale familiei Domnariu. 

VOX MARIS este firma care aprovizionează cu sare pentru deszăpezire deşi DRUMURI ŞI PODURI Sibiu ar putea cumpăra direct SLAROM SA, fără să apeleze la intermediari care umflă preţurile.

Mai mult, DRUMURI ŞI PODURI Sibiu are o balastieră la Cârţa pe care nu o mai utilizează pentru a putea cumpăra materiale de la TOTAL NSA Sălişte prin semnarea unor acorduri cadru (în valoare de circa 30 milioane lei), la preţuri supraevaluate mult faţă de preţul pieţei, produse care ar fi putut fi asigurate prin producţie proprie.

„Căpușarea” constantă a DRUMURI ŞI PODURI Sibiu a generat la începutul lunii martie 2022, demiterea a aproximativ 30% din personalul implicat în lucrări de reparaţii ale drumurilor judeţene.

Întrebarea firească (cu răspuns inclus) vine odată cu aceste concluzii: 

Cine va prelua vidul de lucrări pe care-l va determina falimentarea DRUMURI ŞI PODURI Sibiu, în condiţiile în care Consilul Judeţean Sibiu a redus volumul lucrărilor atribuite acestei societăţi proprii!?

Odată cu preluarea celui de-al doilea mandat, din 2020, la nivelul doamnei „președintă” orice atitudine contrară „intereselor” dezvoltate este tiranic tranșată.

Un exemplu elocvent vine din zona primăriei Porumbacu de Jos, unde, operațiunile unei firme ce exploata pietriș din zona râului Olt – Colun, al cărui beneficiar este în fapt TOTAL NSA, au fost amplu contestate în cadrul ședințelor publice, însă membrii Consiliului Local, care, neînțelegând „imaginea de ansamblu”, au fost îndepărtați elegant în cadrul unei şedinţe prezidate de Daniela Cîmpean.

Protecție pentru „doamna președinte”

Te întrebi, firesc de altfel, chiar nimeni din preajma „doamnei preşedinte” nu vede toate aceste demersuri, a căror singură finalitate este aceea de a maximiza profiturile unor firme? Nu mai are cine! Daniela Cîmpean s-a înconjurat de persoane obediente şi tremurânde care ştiu doar să asculte şi să pună în aplicare planurile acesteia şi care sunt poziţionaţi precvent în zona penalului.Acum este Adrian Bibu. Înainte era Sebastian Dotcoş şi Eugen Iordănescu. Începem să credem că această „văduvă neagră” a administraţiei locale are pretenții de „doamnă de fier”. Însă Adrian Bibu nu se ridică la pretenţiile organizatorice ale „doamnei preşedintă”, el a rămas la stadiul de decontat benzină şi firme de publicitate.

Începând cu anul 2021, Adrian Bibu, cu susţinerea şi acordul Danielei Cîmpean, a „organizat” licitaţia organizată de către CJ Sibiu pentru servicii de publicitate a proiectului „Sustenabilitate. Inovare. Incluziune socială. Unitate. SIBIU - Strategie 2030" (118.000 lei fără TVA), în vederea atribuirii contractului către firma controlată de către Claudiu Vasile GAVREA, un apropiat al administratorului public. 

Claudiu GAVREA şi Adrian BIBU se cunosc foarte bine, cei 2 fiind acţionari în cadrul CABTOR SIBIU, „confidentul” Danielei Cîmpean renunțând la calitatea deținută în cadrul societății, prin intermediul hotărârii nr. 01/25.11.2020, publicată în MO nr. 733/22.02.2021, transferându-i fratele său Iulian Dorin BIBU, 50% din societate.

În baza relaţiei dintre cei 2, Claudiu Vasile GAVREA a fost desemnat câştigător al contractului (înregistrat sub nr. 2748/08.02.2021), semnat prin intermediul EXPRES SIB Sibiu, persoană juridică deţinută de cel în cauză, în baza căruia acesta ar fi trebuit să organizeze 1300 de interviuri, despre care nu se ştie nimic.

De menţionat că, EXPRES SIB Sibiu este o firmă abonată constant la contracte consistente ale CJ Sibiu şi CNM ASTRA Sibiu, altă instituție de tocat bani din subordinea CJ Sibiu, pe segmentul serviciilor de publicitate/promovare media, fiind relevant că în intervalul 2016-2021, valoarea totală a contractelor încheiate de instituția muzeală cu firma administrată de Claudiu GAVREA, au totalizat suma de 2.628.992 lei. 

Anterior, se spune că DOTCOŞ SEBASTIAN a venit şi el la „pachet” cu firma DUAL DISTRICON, care avea lucrări pe la Marpod, dar care însă a plecat odată cu acesta.

Majoritatea contractelor cu firma DUAL DISTRICON au fost reziliate, firma ajungând în insolvenţă, însă nu poate fi absolvită nici ea nici decizionalii locali/judeţeni de numeroasele probleme constatate în contractele cu aceasta, un exemplu fiind bătaia de joc cu sistemul de alimentare cu apă de la Boiţa, unde sistemul a fost plătit ca fiind funcţional, dar nu curge apă la robinet.

Conducerea primăriei, asigurată de un fost director al DRUMURI ŞI PODURI Sibiu şi foarte apropiat al doamnei „preşedintă” (apare pe la toate petrecerile personale), este străin de toate aceste probleme de încearcă să atribuie fonduri pentru introducerea „altei” reţele de alimentare cu apă de aproape 7 km, exact cât cea plătită pe contract? Sau poate speră ca APĂ CANAL Sibiu să „rezolve” problema?!