Veritas odium paret / Adevărul seamănă ură
Starea de alertă s-a prelungit, iarăși, pentru 30 de zile. Informația nu surprinde, iar decizia este cât se poate de logică. Dacă nici în situația unei medii care trece de 32000 persoane testate pozitiv în ultimele 14 zile nu acceptăm starea de alertă, atunci când? Mai contează că am avut „stare de urgență” când erau câteva sute de infectări zilnic?
În perioada 19 octombrie - 2 noiembrie 2021 numărul persoanelor testate pozitiv a fost de 179.823, iar cel al deceselor celor infectați cu COVID-19 de 6432. După câteva luni, între 22 ianuarie și 4 februarie 2022, au fost testate pozitiv 352.751 persoane și au fost înregistrate 909 decese. Prin urmare, într-un interval de referință egal, 14 zile, în perioada de vârf a valului 4 rata de deces a fost de 3,57 față de 0,25 în plin val 5. Procentul de populație vaccinată cu ambele doze la începutul lui noiembrie 2021 era 30%, în timp ce vineri, 4 februarie 2022 atinsese 42%. La o diferență de 12% persoane vaccinate rata mortalității a scăzut de 14 ori. Dacă se vaccinează încă 10% din populație ajungem un raport negativ.
Campania de vaccinare este unul din marile eșecuri ale ultimilor ani. Faptul că prinde un loc fruntaș într-un astfel de top, în condițiile unei perioade plină de insuccese pe toate planurile, spune multe despre capacitatea liderilor noștri de a se organiza în situații de criză. Alexandru Rafila este primul ministru al sănătății, din ultimii 2 ani, care nu s-a speriat de consecințele unei testări extinse. De parcă era nevoie de argumente! Pur și simplu nu a fost voință politică.
Sunt câteva decizii pe care Rafila și le-a asumat cu riscul de a nemulțumi unele cercuri de influență, dar care fac pandemia mai puțin apocaliptică. Inclusiv curajul de a avansa ideea ieșirii din starea de alertă la începutul primăverii. Nu se va întâmpla. Este mult prea ofertantă starea asta ca să renunțe guvernanții la ea. Când ai o conducere militară a Guvernului s-ar tăvăli căprăria în urlete dacă n-ar avea măcar stare de alertă. Tare bună era una de urgență, dar parcă ar fi cam mult.
Deși numărul testelor pozitive este dublu față de perioada similară a valului Delta populația este mai relaxată și unii chiar au curaj să aducă în discuție sfârșitul pandemiei. Covidul este o boală, ca oricare altă, de care poți să ai parte indiferent cât de mult te ferești, indiferent câte doze, rapeluri și boostere accepți. La fel ca în cazul oricărei boli, de la banala apendicită până la cele mai violente gripe poți trece ușor prin ea sau sfârși tragic.
„Vaccinul” miraculos este doar un ser care poate, în anumite condiții, să crească imunitatea și capacitatea de reacție a organismului. Nu o spunem noi, cei care oricum nu ne pricepem, o spun producătorii, medicii și, mai ales, o demonstrează realitatea. „Vaccinul” anti-Covid nu contribuie la eradicarea virusului pentru că este o aberație să crezi că ar fi posibil. Așa că putem să-l inoculăm zilnic, dimineața după anafură, iar seara, înainte de culcare, să bem un mișmaș de Pfizer cu Moderna și un strop de AstraZeneca, tot există posibilitatea să ne infectăm.
Informațiile despre coronavirus, tratament anti-Covid sau vaccin au fost distorsionate, cenzurate și manipulate astfel încât să susțină efortul guvernelor de a ține sub control pandemia. Cel puțin aceasta a fost, de cele mai multe ori, motivația pentru controversele provocate de comunicările oficiale. Care și după doi ani continuă să fie pline de contradicții și să infirme „certitudini” exprimate de experți în urmă cu câteva luni.
De la „Jó napot, Ciolacu!"” la „Hai te cheras o vaccino!”
Comandantul vaccinării, Valerică Gheorghiță, afirmă cu nonșalanță că „Omicron poate să ocolească anticorpii”, iar „pandemia decimează populația țărilor”, dar nimeni nu-l acuză de dezinformare sau fake news. Inepțiile medicale se împrietenesc foarte repede cu ignoranța semantică a unui individ care este simultan doctor, medic și militar, dar nu se pricepe la nimic. La fel cum disperarea și incapacitatea gestionării unui proiect mult peste posibilitățile sale l-au adus în situații cel puțin penibile.
Procentul de vaccinare al romilor nu este mult inferior populației generale, atunci de ce să apari public cu „Na dara! Na-i chanci nasul, hai te cheras o vaccino!” când comunicările oficiale în țara noastră se fac doar în limba română? Poate pentru că, într-o perioadă în care se hârjonea ștregărește cu „ciuma roșie”, Iohannis se adresa șefului PSD în limba maghiară, încălcând Constituția țării al cărui președinte ar trebui să-i spună cineva că, încă, mai este.
Colonelul Gheorghiță, după ce a stabilit că inima și cordul sunt organe distincte, ne amenință copiii cu miocardita. „Datele de siguranță la care avem acces în momentul de faţă confirmă profilul bun de siguranță al acestor vaccinuri. Ştiu că majoritatea se întrebă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită. La grupa de vârstă 5-11 ani rata de apariție a miocarditei este de două cazuri la 1 milion de doze administrate, în condițiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări...”
Sintagma „date de siguranță” îi aparține specialistului în vaccinare, deși nu e clar la ce se referă. Este însă cea mai mică dintre probleme. Mai dureros este să constatăm nonșalanța și cinismul cu care aruncă niște cifre despre care este convins că nu au susținere științifică solidă.
Ne-am întreba dacă Valerică și-a vaccinat copiii sau dacă l-a convins pe Arafat să o facă, dar suntem convinși că plănuiește să invite televiziunile la eveniment așa că vom fi martori. A! Nu are? Și atunci de ce induce în eroare părinții prin formulări care ascund, cu viclenie, adevărul. Nu există „date de siguranță” cum nu există vaccin „sigur” sau tratament infailibil. Toți ne asumăm un risc de fiecare dată când ne introducem ceva în corp.
În urmă cu câteva zile Gheorghiță ne anunța că "în momentul acesta avem 50% din populaţia adultă peste 18 ani care are cel puţin o doză de vaccin. (...) În momentul de faţă, sunt peste 2,33 milioane de persoane care au primit doza de booster din cele eligibile, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 40% din cei care pot să efectueze boosterul la acest moment care s-au prezent pentru efectuarea acestui tip de vaccin". Cifrele sunt un instrument de manipulare rafinat și, uneori, greu de combătut.
Totuși, dacă ne raportăm la numărul total de alegători înscriși pe liste în decembrie 2020 (populație adultă eligibilă pentru vaccinare) rezultă un procent de 43,8 % vaccinați. În ce privește doza booster procentul abia se apropie de 30%. Gheorghiță nu stă prost doar cu localizarea inimii în apropierea cordului, dar și cu matematica greu încercată de... aritmetică. Prințesa Valerică nu ar trebui să se bizuiască foarte tare pe calculele făcute de el „ad labam” pentru că pixul propriu pare că nu-l ajută în astfel de situații. Suntem convinși că simte nevoia să raporteze „împliniri mărețe”, dar realitatea îl contrazice.
Între timp aflăm că Omicron are deja un frate mai mic. Ar fi fost penibil să vină cu o altă literă, așa că s-au gândit să-și acorde o pauză și îl denumesc Omicron BA.2. Important este că e cu 33% mai contagios decât originalul. Varianta Omicron BA.1 este cu 105% mai transmisibilă decât Delta, sugerează o cercetare recentă a oamenilor de știință francezi. Asta după ce inițial a fost considerată de 4 ori mai contagioasă, apoi de 70 de ori, în cele din urmă a depășit procentul de 100%. Fără număr, pe opulență și generozitate.
În ritmul de creștere al virulenței transmiterii nu mai durează mult și următoarea variantă va fi disponibilă pe Facebook sau alte rețele subordonate CIA. Probabil la început va fi mai greu cu Signal, Telegram sau TikTok, dar la cât de dușmănos se comportă coronavirusul este clar că se va transmite inclusiv prin tranzacțiile bancare.
Cum ne ajută vaccinarea? Procentul deceselor din total infectați este similar cu cel din țările unde rata de vaccinare este dublă față de România. Între timp nu mai sunt comunicate informații despre cei decedați dacă au avut comorbidități sau dacă au decedat din cauză sau infectați cu Covid. În luna ianuarie 2022 au fost înregistrate peste 28.000 de decese, din care 1234 persoane infectate cu Covid, față de 2856 în ianuarie 2021. Despre Covid datele sunt generoase și permanent la dispoziție.
Când ne sunt prezentate, zilnic, eforturile guvernanților și în ce privește combaterea cancerului? În România mor zilnic 150 de oameni cărora li se refuză sau le este administrat tardiv tratamentul, care, de cele mai multe ori, este doar paleativ. Despre asta se vorbește doar pe la colțuri, iar statul nu face nimic. Absolut nimic. Suntem o națiune condamnată la extincție de propriul Guvern, dar nimic nu ne scoate din letargie. Ceea ce pentru unii e o dramă pentru cei mai mulți e fapt divers. "Să fie la ei, acolo!"