Politizare în sens invers

Ion Ștefan a anunțat restructurarea Ministerului Dezvoltării încă de la finalul anului 2019. PNL a numit intenția ministrului ca fiind una lăudabilă, menită a „elibera” ministerul de „oamenii lui Dragnea”. Că aceștia au existat, nu există nici un dubiu. Ne-am fi așteptat ca lucrurile să se tranșeze însă profesional iar angajații structurilor din minister să fie reconfirmați prin concurs. Validarea profesională, de asta are nevoie statul român. Și contribuabilii, evident. 

Numai că Ministrul Dezvoltării a început restructurarea într-un mod care amintește de alte vremuri, poate chiar de „epurarea” din anii 50. Mai întâi a concediat, pur și simplu, câteva zeci de angajați apoi i-a numit pe alții pe post fără nici un concurs sau test profesional. I-a lăsat la urmă pe cei care, la final de mai, ar trebui să dea concurs. Probabil cei mai „fraieri” din minister. Sau nu?

Proteste în fața Ministerului Dezvoltării

Surse din instituția păstorită de ministrul „Grindă” ne-au spus că deja au căzut victime ale ministrului oameni capabili, cu rezultate profesionale dovedite dar care nu se încadrau la „criteriile politice”. Și oricum, după cum veți vedea mai jos, Ion Ștefan pare a fi un expert al sinecurilor politice. 

Dealtfel, vizavi de modul în care se desfășoară lucrurile acolo, mai mulți salariați ai ministerului au protestat în fața instituției. Ei afirmă că mai mult de jumătate dintre angajați vor fi dați afară fără nici un preaviz sau, doar cu înștiințare să „elibereze birourile până duminică”. „În total sunt 800 de oameni și nu 300”, a declarat unul dintre protestatari. 

Ministerul Dezvoltării, pentru a ne convinge de justețea acțiunii sale ar fi trebuit să comunice totul transparent, să publice criteriile restructurării iar, dacă ar fi fost cazuri de sinecuri politice (evident că sunt), să le comunice public. Instituția a ales însă exact varianta de lucru „PSD-istă”, așa cum a fost ea perfecționată în anii trecuți.

Contribuabilul ce să înțeleagă acum, că Liviu Dragnea a angajat la Ministerul Dezvoltării 800 de oameni? În acest caz, chiar era „performant” condamnatul Liviu Dragnea. Din păcate, cel mai probabil avem de-a face cu o răzbunare politică, fiind vorba doar de înlocuirea „oamenilor lui Dragnea” cu „oamenii lui Grindă”. 

Numai că asta-i va costa postul și pe mulți dintre cei care și-au făcut treaba acolo. O ocazie numai bună să nu uităm că, de fapt, ciuma nu are culoare politică. 

Sinecurile ministrului „Grindă”

Liberalul Ion Ștefan nu este tocmai omul care să inspire corectitudine. Încă de la începutul mandatului său de ministru s-a remarcat ca „expert” în numiri politice. La acest moment, sunt peste 30 de persoane numite la Ministerul Dezvoltării doar pe baza apartenenței politice la Partidul Național Liberal. Reține atenția încă un lucru: ministrul Ion Ștefan este asistat de Marius Vasiliu, secretar general adjunct, în acțiunile sale de „restructurare” a ministerului. Acesta nu este nici liberal convins, nici vreun „om de-al lui Dragnea”. A fost angajat la Dezvoltare de Anca Boagiu, ministrul PDL-PNL. 

Mai jos vă prezentăm o mică parte dintre cele aproape 25 de numiri controversate cu legătură directă către Ion Ștefan. Mai exact, rudele acestuia. 

  1. Dorina Ștefan - soția verișorului deputatului liberal Ion Ștefan, cunoscut drept ministrul „Grindă”, este din luna februarie șefa Centrului județean Vrancea al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Anterior a ocupat funcția de consilier APIA, fără nici o experiență în funcții de conducere.
  2. Nicolae Ștefan - verișorul ministrului Ion Ștefan este consilier la Administrația Națională Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. A fost propus să preia conducerea Centrului de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină „Moldova 2” Vrancea. Este soțul Dorinei Ștefan.
  3. Ionuț Lăţcan – verișorul soției lui Ion Ștefan este propus pentru funcția de director al Electrica Furnizare. Este nepotul primarului din Focșani, Nicolae Lățcan. Dealtfel a și lucrat în cadrul primăriei.
  4. Florin Jan Vasilache  - finul lui Ion Ștefan, a fost numit consilier al ministrului Agriculturii. Anterior a avut funcţia de consilier debutant la Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea. Este un tânăr medic veterinar. S-a remarcat ca fiind nedespărțit de nașul său în campaniile electorale de anul trecut. 
  5. Sergiu-Marian Bordea-Ștefan – soțul nepoatei lui Ion Ștefan (fata fratelui său) avea anul trecut funcția de vameș la Biroul Vamal Vrancea. Fără niciun fel de concurs, el a fost numit, în aprilie 2020, șef al Finanțelor de la Galați iar a doua zi de la această numire a fost promovat, tot fără concurs, director general adjunct la ANAF pentru regiunea sud-est a țării. Este cea mai controversată „afacere” patronată de ministrul Ion Ștefan.
  6. Sorin Mihăilescu – cumătrul lui Ion Stefan a fost numit în această lună director general al Regionalei de Căi Ferate Galați. Anterior a avut o funcție banală la CF Adjud, aceea de „șef regulator circulație”. Postul nu a fost obținut prin concurs ci prin numire directă, act semnat de Ioan Pintea, directorul general al CFR SA.

Și lista ar putea continua cu alți apropiați, nu numai rude. Consilierul personal, consilieri locali, fiul prefectului de Vrancea, verișori chiar și manichiurista familiei, toți au primit posturi cheie în instituții precum Spitalul Județean din Focșani, DSP Vrancea, Ministerul Dezvoltării și în Ministerul Administrației și Internelor.