După ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale ca un comerciant de metal relativ obscur, într-un timp scurt, antreprenorul britanic originar din India și-a transformat mica afacere într-un imperiu al oțelului și energiei cu o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde dolari. Utilizând metoda factoringului financiar (grosier vorbind, creditarea facturilor emise), Sanjeev Gupta și-a extins în scurt timp imperiul, cumpărând pe banii altora în schimbul unor facturi viitoare.

În România, la data de 1 iulie 2019, proprietarul GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a anunțat definitivarea procedurilor de preluare a combinatului siderurgic gălățean Liberty Galați SA (alături de subsidiare ale concernului ARCELORMITTAL HOLDINGS AG Elveția, ARCELORMITTAL OSTRAVA, ARCELORMITTAL PIOMBINO, ARCELORMITTAL DUDELANGE, ROMPORTMET SA Galați și exploatarea de calcar de la Mahmudia), active pentru care a declarat că a achitat peste 740 de milioane fostului proprietar LN MITTAL.

Pentru aceasta, Sanjeev Gupta a contractat o serie de împrumuturi de la fondul de investiții GREENSILL CAPITAL Australia – peste 600 milioane euro, garantând sumele împrumutate cu activele combinatului siderurgic gălățean, fondul instituind o garanție de prim rang asupra instalațiilor de producție ale LIBERTY GALAȚI SA.

Cu banii obținuți, Sanjeev Gupta a cumpărat în 2016 o fabrică de aluminiu din Scoția, împreună cu două hidrocentrale din apropiere de Rio Tino, pentru 300 milioane de dolari. Ca parte a înțelegerii, Guvernul scoțian a fost de acord să garanteze cumpărările viitoare de energie ale hidrocentralelor. Sanjeev Gupta a vândut apoi acest acord de energie garantat de Guvern către GREENSILL, în schimbul unor bani în avans, iar GREENSILL a emis obligațiuni în valoare de 295 de milioane de lire sterline pe baza acestor plăți viitoare.

Sponsorul „cheie” al lui Gupta

Afacerile caracterizate de rostogolirea creditelor și investițiile riscante au fost inspirate și de prietenul Lex Greensill, un alt „miliardar de carton”, așa cum l-a denumit The Australian Financial Review.

Lex Greensill, fondatorul GREENSILL Capital, este un sponsor cheie al lui Sanjeev Gupta, relațiile dintre cei doi fiind evidențiate în contextul scandalului privind acordarea unor finanțări de sute de miioane de dolari pentru proiecte furnizate de către managerul de investițiii Tim Haywood din cadrul GAM Holding, companie care face parte din portofoliul GFG Alliance.

De la suspendarea lui Tim Haywood, valoarea de piață a GAM Holding a scăzut, în 2019, cu două treimi față de cea înregistrată în 2018, ajungând la aproximativ 2 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari).

Presa britanică a precizat că aranjamentul dintre cei trei a fost unul cu beneficii pentru toate părțile implicate: Sanjeev Gupta avea nevoie de susținere financiară penrtu proiectele sale, Tim Haywood avea capital și era dornic de îmbogățire, iar Lex Greensill a mijlocit aceste tranzacții speciaizându-se ân zona de nișă a finanțării lanțului de aprovizionare.

Salvat de pandemie. Investiții Zero  

La momentul preluării unităților sidrurgice vizate, Sanjeev Gupta a solicitat și primit acceptul Comisiei Europene – Directoratul General pentru Competiție – în contextul în care trebuia analizată o posibilă concentrare de producție sau un posibil abuz de poziție dominantă. Cu respectiva ocazie, noul investitor și-a asumat în fața legislativului comunitar faptul că, în termen de 5 ani de la momentul preluării Liberty Galați, va realiza o investiție de 110 milione de euro, utilizând fondurile puse la dispoziție de  ARCELORMITTAL HOLDINGS AG Elveția, pentru creșterea capacității de producție a laminatelor la cald a combinatului Galați. Se pune întrebarea dacă suma este suficientă pentru dezvoltarea investițiiilor sustenabile promise.

La achiziționarea combinatului siderurgic de la Galați, Sanjeev Gupta nu s-a dezis de stilul financiar practicat – a fost ca de obicei optimist și a oferit promisiuni, precizând că achiziția marchează un moment cheie în planul de investiții din Europa și va fi o nouă afacere puternică și integrată, capabilă să creeze produse cu înaltă valoare adăugată și locuri de muncă sustenabile. Sună cunoscut, aceleași mesaje le-a transmis și când a achiziționat celelalte fabrici, precum Dunkerque, Adhunik Metaliks.

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat începând cu luna martie a anului curent, când economia românească a început să înregistreze un declin ca urmare a instalării pandemiei de COVID-19, cele mai afectate sectoare fiind cel al serviciilor și cel al producției.

Simțind că administrațiile gvernamentale naționale vor adopta o serie de măsuri pentru a diminua efectele pandemiei, începând cu data de 7 mai a.c., Sanjeev Gupta a inițiat o serie de negocieri cu Guvernul României pentru obținerea unor ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro. Chiar dacă britanicul de origine indiană preciza că are nevoie de bani pentru realizarea unui fond investițional necesar creșterii producției și asigurării capitalului de lucru al combinatului gălățean, a continuat să fie interesat de preluarea altor active, precum cele ale unui combinat de aluminiu în Belgia. Mai mult, a avertizat că, dacă nu va primi banii de la guvernanți, va închide singurul furnal operațional din România – Furnalul nr. 5.

Ghid pentru transferat datorii

În realitate, Sanjeev Gupta vrea să acceseze banii statului român pentru a putea returna o parte din datoriile pe care le înregistrează în prezent către GREENSILL CAPITAL și nu pentru susținerea activității unității gălățene de producție, nefiind interesat de funcționarea combinatului gălățean în viitor – practic mută povara creditelor din curtea GREENSILL CAPITAL Australia în cea a Guvernului României.

Aceasta contravine planurilor pe care le-a prezentat cu ocazia semnării celor cinci Memorandumuri cu reprezentanții guvernamentali, ai ROMGAZ, Universității Dunărea de Jos și cu ceilalți participanți la momentul festiv organizat la data de 10 iunie pe platforma siderurgică gălățenă. Cu acea ocazie a prezentat intențiile privind dezvoltarea unor instalații de producție noi, nepoluante, în cadrul unui plan investițional de 1 miliard de euro în următorii 10 ani de zile.

În contextul în care intențiile reale ale lui Sanjeev Gupta nu sunt în concordanță cu cele ale statului român – dezvoltarea producției naționale de oțel – guvernanții ar trebui să identifice și să aplice măsuri asiguratorii pe care i le-ar putea propune acționarului LIBERTY GALAȚI SA, cum ar fi preluarea gajului din patrimoniul GREENSILL CAPITAL în cel al statului român.

 

Click aici pentru partea a II-a

Click aici pentru partea a III-a