Vom încerca, în ceea ce urmează, să aducem câteva explicații privind activitatea financiară a GFG Alliance, corporația care deține SIDEX. Sunt esențiale în înțelegerea mecanismelor. Este evident că totul pleacă de la complicitatea unor autorități. Care, la rândul lor, asigură banii necesari pentru îndeplinirea „obiectivelor”. Iar în contextul actual, pandemic, nu este tocmai greu să ferești de ochii opiniei publice un credit de 250 milioane de euro, garantat de stat. La urma urmei, asiguri capitalul de lucru într-o lume grav afectată de COVID 19. Că doar nu sifonezi banii prin dividende către acționari, asta-i chiar interzis. Dar cine spune că nu sunt și alte soluții? Nimeni.

Viața-i grea… Minciuna? Ușoară.

Ideea a fost să se dea vina pe pandemie invocând situația financiară proastă a combinatului, în loc să se spună adevărul. Metalurgia este una dintre activitățile industriale în care ciclul financiar ajunge și la 6 luni. În aceste condiții, finanțarea trebuie asigurată de management, de acționar. Numai că în cazul GFG Alliance vorbim de o subfinanțare cronică. Așadar, pandemia este doar o scuză. Gupta Sanjeev intenționează atât utilizarea împrumuturilor contractate pentru acoperirea/finanțarea propriilor datorii, cât și obținerea de sume suplimentare pentru finanțarea propriilor afaceri, în detrimentul combinatului gălățean.

În acest scop, a fost interpus Greensill Bank Germania în relația cu statul român, cu scopul de a obține linia de credit prin intermediul Liberty East Europe și nu direct prin Liberty Galați. De ce? Pentru că prin implicarea Greensill Bank Germania, fondul de investiții Greensill va acorda, la rândul său, o parte din cei 250 de milioane euro solicitați de Liberty Galați, concomitent cu creșterea expunerii (pe care deja o are) asupra activelor combinatului. 

Ca o concluzie, totul are ca scop creșterea solvabilității GFG Alliance în raport cu celelalte instituții financiare internaționale. Ulterior, prin GFG Alliance, patronul combinatului va pregăti cedarea definitivă a controlului Liberty Steel Galați către alte entități. O vânzare mascată. 

Banii publici? Aruncați în furnal.

Ce se va întâmpla însă cu creditul acordat de statul român? Sunt bani pierduți sau nu? Riscul major este reprezentat de faptul că în cazul în care Liberty Galați nu va achita integral împrumutul contractat, statul nu va avea ce să execute silit. Pentru că gajarea activelor combinatului siderurgic gălățean în beneficiul fondului de investiții Greensill Capital nu este menționată în documentele depuse de noul proprietar la Depozitul Central al Acțiunilor din România. Altfel spus, activele Liberty Galați nu apar ca fiind grevate de sarcini. Deci nu vei avea ce să execuți.

Într-un articol viitor vă vom spune și unde poate ajunge combinatul siderurgic de la Galați. Și oamenii care lucrează acolo, aproximativ 5.000. Din păcate însă, Gupta nu este interesat de SIDEX sau de angajați. Ci doar să-și rostogolească datoriile care stau la baza „imperiului” său.

 

Click aici pentru partea I

Click aici pentru partea a III-a