Sportiv bogat, militar sărac

Suntem singura țară din NATO în care Armata își permite să plătească sportivi la nivel superior unui club privat. De exemplu: salariile lunare nete ale fotbaliștilor CSA Steaua, care depășesc deseori 4.000 de euro, sunt peste multe cluburi din prima ligă. Nu doar din România, dar și din multe alte țări aliate. Nu este singura disciplină care acordă contracte de activitate sportivă de mii de euro pe lună. Sunt militari din cadrul CSA Steaua care încasează peste 40.000 lei lunar, în baza contractului de activitate sportivă și a soldei lunare. La toate astea se adaugă sponsorizări și rente viagere, care ridică venitul lunar al unor angajați la peste 10.000 de euro. E normal pentru un club în care majoritatea banilor vine de la bugetul unui minister care își „permite” pensii militare sau solde lunare sub 3.000 de lei? De ce acceptă ministrul apărării, Ciucă „al nostru”, situația unor cadre militare, angajate ale clubului, care primesc sume de ordinul zecilor de mii în baza unor „contracte de activitate sportivă”? Atunci, pentru ce mai primesc salariul? Cum privește generalul Ciucă în ochii unui locotenent cu o soldă de 2.500 lei știind că sportivi din Kenya sunt plătiți, din banii Armatei, cu 2.500 de euro? Cu americanii de la baschet înțelegem, acolo avem parteneriat strategic.

CSA Steaua este, probabil, cel mai bogat club sportiv din estul Europei. În România niciun alt club nu are la dispoziție un buget de 25 mil. euro, asigurat de stat, la care se adaugă sponsorizări de peste 10 mil. euro. Niciun club departamental sau privat nu-și permite să întrețină 45 de discipline sportive, unele dintre ele fără niciun rezultat. 

CSA Steaua este, însă, un club controlat de personaje cel puțin dubioase, în care influența celor care îl căpușează ajunge să impună inclusiv persoane în funcții de decizie. Clubul are în conducere ofițeri fără absolut niciun fel de experiență managerială, împuterniciți în funcție doar pentru legăturile directe și strânse cu ministrul Ciucă. Col. (doctorand) Răzvan Ștefan Bichir are la CSA Steaua misiunea pe care gl.bg. Pleșcan o are la UNAp: acoperirea urmelor lăsate de „legenda de la Nasiriah” și utilizarea resurselor, în scop politic, de către actualul ministru. Până la împuternicirea, la comanda CSA Steaua, col. Bichir a „administrat” un birou cu 2 subordonați, în Corpul de control. Acum gestionează o unitate cu peste 2.000 de angajați.

Nesfârșita stare de... împuternicire

Nu insistăm, am mai scris despre oportunistul col. Bichir, cel care în cei peste 25 de ani de „carieră” a condus doar ibricul cu cafea către biroul șefilor. Trebuie reiterate, fiind relevante pentru actuala situație din interiorul clubului, integritatea morală „fluidă” și capacitatea intelectuală discutabilă. Prima a lăsat loc formării unei adevărate famiglia în interiorul clubului, iar cea de-a doua este incompatibilă cu deciziile corecte și oportune pe care ar trebui să le ia un comandant. În „administrarea” clubului Bichir este ajutat de către un locțiitor, de asemenea împuternicit. Col. Teodor Florin Popa este din februarie 2020 locțiitor interimar, deși cadrul legal nu permite împuterniciri mai mari de 6 luni, cu posibilitate de prelungire pentru cel mult alte 6. Probabil beneficiază de aceeași derogare de la lege de care are parte starea de alertă: „prelungim cât vor mușchii noștri”! Col. Popa, specialist în educație fizică și ... limba arabă, a primit funcția urmare a unei conjuncturi... locative. A locuit mulți ani „ușă-în-ușă” cu ministrul Ciucă, în deja celebrul bloc „Uranus”, fapt care a legat o prietenie curată și emoționantă. 

Nu este singura situație cu locatari ai blocului „Uranus” pe care ministrul Ciucă și i-a fidelizat cu sinecuri. De curând un alt vecin a fost „uns” în conducerea Statului Major al Forțelor Terestre, după ce inițial fusese... împuternicit pe funcții aproape 2 ani.

După impunerea la conducere a col. Bichir Răzvan două sunt direcțiile de dezvoltare ale clubului. Mijloc de promovare a imaginii noului star al PNL, generalul Ciucă Ionel Nicolae, și sursă de afaceri oneroase pentru foști sportivi, unii sub-mediocri. Nu sunt multe persoanele din anturajul col. Bichir care influențează deciziile acestuia, dar cei care o fac își impun agresiv interesele. 

În absența unei minime pregătiri militare și fără studii fundamentale în domeniu, personaje dubioase au primit grade de ofițer și ajung să controleze un buget la care multe ministere nici măcar nu pot visa. Faptul că agramatismele col. Bichir provoacă zâmbete printre subordonați poate fi doar rezultatul unor erori pardonabile. Modul în care clubul a fost subordonat intereselor oneroase ale unor grupări cu sorginte interlopă este, însă, regretabil. Cine sunt militarii care conduc Clubul Armatei, în interes propriu și de partid?

Sponsorizări cu final fericit

Col. Barbu Dragoș este șef al departamentului activitate sportivă de performanță din cadrul CSA Steaua și una din „eminențele cenușii” ale clubului. Încă din vremea în care gl.bg. Boroi conducea clubul. „Decât” că performanța lipsește din cadrul clubului. Într-o perioadă în care echipa de baschet avea prioritate, col. Barbu semna, în numele CSA Steaua, transformarea secției în feudă pentru Virgil Stănescu. „Clubul Sportiv Baschet Atletic” București, denumire care aparține în fapt unei Fundații, i-a oferit accesul lui Stănescu nu doar la milioane de euro, deturnate din sponsorizări acordate CSA Steaua, dar și la controlul discreționar al infrastructurii și resurselor secției de baschet. Contractul de colaborare cu Fundația, înnoit în anul 2018 în niște condiții absolut scandaloase, a fost reziliat, ulterior, la câteva luni, urmare a unor articole din presa vremii. 

În colaborarea baschetbalistică dintre CSA Steaua și fundația lui Stănescu au fost atrași alți doi parteneri: CSM București și Eximbank. Întîmplată brusc și fără foarte multe explicații, dizolvarea „asocierii” a însemnat și dispariția Steaua CSM EximBank, echipă care oricum nu a câștigat nimic. Doar bani pentru Stănescu. Atât Primăria Generală a Capitalei cât și CSA Steaua au pierdut milioane de euro, motiv pentru care cauza a ajuns să fie investigată de procurori. Toate actele urlă de ilegalități, în timp ce milioanele de euro s-au evaporat. Conflictele de interese și modul în care Virgil Stănescu folosea clubul în interes personal rămân de notorietate. Cu toate acestea procurorii au trimis, în urmă cu câteva zile, soluție de neîncepere a urmăririi penale pentru cei implicați. Dacă totul este în regulă, unde sunt banii? Dacă nu au fost fapte penale, de ce a fost întreruptă colaborarea dintre fundația lui Stănescu, CSA Steaua și CSM București după începerea investigațiilor Procuraturii? Ei bine, după „NUP”, poziția lui Barbu Dragoș în interiorul clubului e mai solidă ca oricând. A tremurat puțin, el fiind cel care semna lângă Virgil Stănescu actele de sponsorizare. Dar a ieșit bine în final.

Baschetul este doar un exemplu. Ajuns în atenția procurorilor pentru sumele impresionante deturnate, este doar vârful icebergului. Situații similare s-au întâmplat, și încă sunt prezente, la toate sporturile de echipă. De la deconturi pentru cantonamente fictive, la sportivi inexistenți, dar remunerați generos, CSA Steaua poate furniza material de cercetare științifică pentru doctorat. Comandantul-împuternicit este sincer pasionat de o carieră academică.

La plăcinte, înainte!

Lt.col. Răzvan Pîrcălabu, șef secție lupte în cadrul CSA Steaua din 2010, a fost re/ales, la începutul acestui an, șeful Federației Române de Lupte. În anul 2014, când avea doar gradul de căpitan, dar era șef secție la CSA Steaua și la Federație, a fost în centrul unul scandal, împreună cu 7 bodyguarzi de la restaurantul pe care îl deține, Hanul Drumețului. Ce e drept pentru un fleac: o tentativă de omor. Asta după ce în ziua anterioară incidentului o altă persoană a fost bătută crunt în interiorul restaurantului său. La câteva săptămâni după cele două incidente, Pîrcălabu a fost avansat la gradul de maior, fluturându-și uniforma și gradele prin fața polițiștilor, în timpul anchetei. După bătaia din restaurant, un fost boxer al CSA Steaua, Tacu Daniel, a acceptat propunerea de a-și asuma vina principală în schimbul protecției acordată familiei. A primit o condamnare de 8 ani de închisoare și promisiunea celorlalți, care au primit pedepse mai mici, că-i vor ajuta soția și fetița, care între timp a împlinit 8 ani. 

Astăzi, lt.col. Pîrcălabu este sponsorul oficial al meselor pentru celălalt Răzvan, „comandantul” Bichir. Influența se cultivă mai ușor cu o ceafă de porc și un ciolan cu fasole. Dacă în urmă cu câțiva ani col. Bichir accepta un trening drept recunoștință a celor pe care-i controla, astăzi acceptă o ciorbă de la cei pe care-i conduce. Vorba vine conduce!

În condițiile în care luptele nu au mai produs mai nimic după instalarea lui Pîrcălabu în fruntea Federației și a secției de la Steaua este cel puțin curioasă menținerea lui în cele două funcții, de peste un deceniu. Medalia de bronz de la Rio, obținută de Albert Saritov, un rus de origine cecenă, a fost urmată de un dezastru total anul acesta. Deși angajat al Clubului Armatei României, Saritov a fost decorat, în 2016, de președintele Ceceniei, Ramzan Kadirov, care i-a înmânat și cheile unui apartament cu două camere în Groznîi. Un angajat al Armatei cu cetățenie cecenă este un început bun pentru a ne arăta multinaționalitatea. Mai rămâne să naturalizam talibani, din Afganistan, în secția de tir sportiv sau cea de călărie.

De remarcat că, deși ofițer activ, lt.col. Pîrcălabu s-a implicat plenar în politică fiind un susținător înflăcărat al fostului primar Poteraș. În semn de apreciere Primăria Sectorului 6, condusă de Poteraș, a acordat contracte de peste 1 mil. de euro către S.C. Drumeţul Guard S.R.L., firmă de pază în care majoritatea angajaților sunt foști sau actuali sportivi ai CSA Steaua. Nimeni din conducerea ministerului nu s-a sesizat să ordone controlul activității lt.col Pîrcălabu și situațiile incompatibile cu statutul de ofițer.     

Ciucă: Eu sunt mic, nu știu nimic!

Sumele necesare aplicării indexării pensiilor militare, dintre care unele sub 2000 de lei, ar putea fi acoperite dacă nu s-ar suplimenta bugetul enorm al CSA Steaua, la rectificare. Promisiunea lui Ciucă pentru aplicarea legii și indexarea pensiilor de la 1 septembrie a fost o altă minciună. Ministrul Ciucă nu a susținut niciodată, cu determinare și convingere, cauza pensiilor militare de serviciu, dar s-a implicat activ în activitatea CSA Steaua. Biletele gratuite primite pentru meciurile de la EURO 2020 sau sutele de invitații distribuite cu ocazia inaugurării stadionului sunt doar câteva exemple. Ciucă știe despre ce vorbim și cui le-a distribuit. Pe multe dintre ele personal. Dacă nu cunoaște situația angajaților (cadre militare) plătiți cu salarii generoase, dar care încasează și sute de mii de lei din contracte de activitate sportivă, îi vom oferi noi câteva exemple în materialul următor. Dacă nu știe câți angajați „personali” are secretarul de stat Bălu în club, sau cum controlează gl.bg. Roșu, prin fostul său subordonat, col. Babău Florin, (instalat într-o funcție cel puțin amuzantă, secretar al lui Bichir) deciziile, îi oferim noi date. 

Mai sunt și alte situații pe care probabil ministrul Ciucă nu le cunoaște. Direcția Antifraudă și Corpul de control doar vizitează clubul, nu-l verifică și Doamne-Ferește! să investigheze ceva. Contractul cu Monetăria Națională sau cel pentru echipament cu „sponsorul tehnic” Adidas, gestionarea stadionului de 100 mil. euro, a spațiilor comerciale din interior și a „secției” de fotbal, sunt alte exemple. Revenim, curând.

Click aici pentru partea a II-a

panthemis11@gmail.com