Situația a escaladat ca urmare a scandalurilor de amploare între reprezentanții GFG Alliance (Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal) și Greensill Bank Germania (Lex Grensill) – principalul finanțator al combinatului gălățean (care deține și gajul asupra activelor companiei gălățene  instituit la momentul preluării din patrimoniul lui Mittal). Așa că, dornici de a-și asigura finanțarea și acoperirea datoriilor pe spatele altora (statul român în speța de față), Gupta și omul său de casă Ajay Aggarwal tot insistă să contracteze împrumutul de 250 de milioane euro cu garanții din partea Eximbank. În acest fel ar scăpa de banca germană din procesul decizional aferent acestei accesări de fonduri. Măsura se vrea a fi o contralovitură la intențiile Greensill Bank de a vinde gajul deținut asupra activelor Liberty Galați, dacă până la finalul semestrului I din 2021 entitatea bancară nu își va recupera măcar o jumătate din fondurile date lui Gupta.

Dar cum nimic nu este suficient pentru doi investitori de talia lui Gupta și Aggarwal, există zvonuri în piața financiară că în încercarea lor de a pune presiune pe Greensill Bank ca să le accepte propriile condiții păguboase în demersurile de rambursare a creditelor, cei doi intenționează să notifice autoritățile germane de reglementare în domeniul bancar cu privire la nivelul uriaș de expunere financiară pe care Greensill Bank îl înregistrează în prezent în raport cu GFG Alliance.

Promisiuni sub amenințări

În plan național, la cererea lui Gupta, Aggarwal a început un tur de forță a principatelor ministere din România în vederea dezvoltării de relații cu miniștrii și secretarii de stat noi numiți care să-l poată sprijini în demersurile de accesare a împrumutului de 250 de milioane euro sau, mai nou (!), pentru proiecte în cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență.

Astfel, dezamăgit de întâlnirea pe care a avut-o cu noul ministru al Finanțelor Publice – Alexandru Nazare (pe care îl consideră un novice, chiar neavenit în ale finanțelor) pentru că a obținut doar promisiuni din partea acestuia și nu lucruri concrete privind accesarea cât mai rapidă a împrumutului urmărit, conform unor opinii identificate la nivelul Liberty Galați, Aggarwal și-a propus ca la prima întâlnire pe care o va avea cu premierul Florin Cîțu să îi aducă la cunoștință acestuia nemulțumirile legate de faptul că nu primește decât promisiuni din partea reprezentanților guvernamentali și că Gupta intenționează retragerea din România dacă nu îi vor fi dați banii solicitați – un gest lipsit de diplomație dacă ne gândim că GFG Alliance nu a investit nici un ban de la preluarea combinatului din Galați și nici nu are de gând să o facă.

Ca să își crească credibilitatea în fața lui Nazare, Aggarwal  promite câ GFG va prelua COS Târgoviște (ministerul Finanțelor Publice fiind acționar majoritar ca urmare a datoriilor pe care această unitate de producție le înregistrează în prezent către ANAF), pentru care, foarte probabil va cere alți bani tot pentru GFG Alliance  și nu pentru derularea de investiții în România.

Gurile rele spun ca Gupta începe să devină cam nerăbdător și așteaptă de la Aggarwal mai multă implicare pentru obținerea împrumutului de la Eximbank. La rândul său, Aggarwal ar invoca tergiversarea împrumutului ca urmare a slabei pregătiri a casei de avocatură Ionescu și Sava (cooptată pentru înlesnirea legăturilor cu președintele Eximbank – Traian Halalai) care nu ar acționa potrivit solicitărilor sale. Pe de altă parte, Aggarwal ar fi contactat deja Departamentul Juridic al GFG Alliance pentru a elimina din procedură casa de avocatură Ionescu și Sava.

Guvernanții români care iau contact cu Gupta și Aggarwal ar trebui să cunoască riscurile la care se expun prin asocierea imaginii lor cu cei doi reprezentanți ai GFG Alliance având în vedere că societatea pe care o reprezintă în cadrul discuțiilor – Liberty Galați – este implicată într-o anchetă derulată de organele judiciare pe problematica acordării unui contract de sponsorizare fostului ministru al Mediului Costel Alexe. Numai că atunci când nu ai toate țiglele pe casă... e numai bună o livrare de tablă.

 

Click aici pentru partea a III-a

Click aici pentru partea a II-a

Click aici pentru partea I