Având în vedere că la data de 30.04.2021 Liberty Galați va fi nevoită să facă dovada depunerii acestora în conturile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, potrivit raportărilor de producție pentru anul trecut, de unde vor mai scoate în următoarea perioadă Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal această sumă imensă necesară achiziției certificatelor lipsă având în vedere dificultățile majore cu care se confruntă în ultimele zile concernul GFG Alliance?

Gurile rele spun că aceste certificate lipsesc din conturile combinatului ca urmare a aprobării tranzacționării și înstrăinării de către fostul director Grecu Bogdan. Evident, la solicitarea administratorilor Liberty Galați – Sanjeev Gupta, Ajay Aggarwal și VB Garg – și provin din tranșa alocată prin ordinul 1401 din 2020 de fostul ministru al Mediului -Costel Alexe – document invocat de procurorii DNA ca fiind parte  a operațiunii de dare și de luare de mită prin perfectarea contractului de sponsorizare cu cele 22 de tone de tablă. Fondurile provenite din vânzarea acestor certificate au fost transferate în conturile GFG Alliance și au fost utilizate pentru susținerea intereselor corporației în față investitorilor internaționali și nu pentru reducerea emisiilor de CO2 (conform destinației stabilite prin lege).

Având în vedere că mass-media a prezentat o serie de articole potrivit cărora GFG Alliance nu mai poate accesa vreo finanțare din partea Greensill Capital ca urmare a declanșării procedurii de insolvență generată de neplata împrumuturilor (https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/sanjeev-gupta,-liberty-si-greensill,-sub-amenintarea-falimentului.html) este foarte puțin probabil ca în perioada următoare GFG Alliance să mai poată finanța activitatea colosului siderurgic gălățean sau achiziția 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare autorizării activității de producție după data de 1 mai 2021 sens în care lipsa acestor instrumente financiare din portofoliul Liberty Galați va genera închiderea activității de producție.

Falimente în lanț în industria pe orizontală!

Dar de fapt, care este cauza pentru care Liberty Galați a ajuns în această situație de a nu mai avea fonduri pentru susținerea achizițiilor de materii prime și pentru asigurarea fluxurilor financiare operaționale? Este foarte simplu! De la momentul preluării combinatului (1 iulie 2019) și până în prezent, Sanjeev Gupta a promovat o politică de îndatorare excesivă a unității gălățene prin operaționalizarea unor circuite financiare intra-grup menite a sărăci combinatul siderurgic, și prin transferul unor importante sume de bani către corporația GFG Alliance.

Sanjeev Gupta a asigurat finanțarea operațională a activității Liberty Galați prin perfectarea unor împrumuturi intra-grup la dobânzi de peste 35% pe an în contextul în care, pe piața internațională de profil, nivelul dobânzilor nu depășea 3% pe an. Creând o serie de datorii doar prin manopere financiare, Liberty Galați a ajuns să ramburseze în prezent datoriile artificial create prin furnizarea de sume de peste 100 de milioane euro lunar  provenite din vânzarea produselor siderurgice elaborate de compania gălățeană.

Ce este la fel de grav este faptul că Liberty Galați nu își mai plătește furnizorii de materii prime sens în care nici aceștia nu mai realizează aprovizionarea combinatului cu minereuri și cocs, sistarea activității de producție fiind iminentă. În  aceste condiții, este imperios necesar ca guvernanții români să conștientizeze situația gravă în care a ajuns combinatul gălățean, să îl cheme la discuții pe Sanjeev Gupta și pe Ajay Aggarwal (exact cum fac deja guvernele din Marea Britanie, Franța sau Cehia pentru unitățile operate în aceste state,  https://www.bordertelegraph.com/news/national/19158149.business-secretary-talks-unions-liberty-steel/ )  și să le solicite celor doi prezentarea situației exacte și reale a combinatului siderurgic gălățean generată de impactul problemelor financiare ale GFG Alliance asupra Liberty Galați – măsurile care trebuie luate de Sanjeev Gupta în perioada următoare pentru prezervarea producției de oțel în condițiile în care nici un investitor financiar nu mai acceptă să se asocieze cu el sau să-i finanțeze achizițiile de materii prime, necesitățile de finanțare fiind mari și stringente în prezent.

Guvernanții români și conducerea Eximbank să își reamintească faptul că Banca Centrală a Marii Britanii a retras la începutul lunii martie o serie de garanții guvernamentale în valoare de peste 500 de milioane de lire sterline acordate GFG Alliance ca ajutor de stat anti-Covid 19, în condițiile în care sumele garantate nu au fost utilizate în scopul pentru care fuseseră accesate . Adică exact cum intenționează Sanjeev Gupta să acționeze în cazul împrumutului de peste 260 de milioane  euro solicitat statului român - să externalizeze fondurile către GFG Alliance și nu să le utilizeze pentru dezvoltarea Liberty Galați.

 

Click aici pentru partea a IV-a

Click aici pentru partea a III-a

Click aici pentru partea a II-a

Click aici pentru partea I